Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 25. 3. 2016 - 31. 3. 2016

TV tipy: Konspirátor a Ida zpívají píseň moře a posílají pozdravy ze spermabanky

Vydáno: 25.03.2016 10:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: AeroFilms CZ

Poslední březnová televizní nadílka zdánlivě neukrývá žádné velké překvapení, při podrobnějším pohledu ale zjistíme, že v ní najdete hned několik zajímavých a takřka neznámých počinů a také oceňovaných žánrovek.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pozdravy ze spermabanky (Delivery Man) (pátek 25. 3., Nova, 20.20 - 22.20 / sobota 26. 3., Nova Cinema, 13.30 - 15.25)

Český plakát filmu Pozdravy ze spermabanky / Delivery ManNavzdory svému názvu je tři roky staré komediální drama poměrně vkusné a nikoho neuráží. Jeho finanční neúspěch tak tkví hlavně v tom, že režírující Ken Scott rezignoval na prvoplánový a fekální humor, ale pokusil se z originálního námětu vytěžit spíš chytrou a chvílemi inteligentní zábavu, což se mu relativně daří. Nevyhýbá se ani vážnějším momentům, ke konci ale zbytečně sklouzává do nostalgie. V hlavní roli se objeví velmi dobrý Vince Vaughn, jemuž dělají společnost třeba Cobie Smulders nebo Chris Pratt. Pohodová a příjemná podívaná při startu prodlouženého víkendu.

Synopse: Čtyřicátník David Wozniak (Vince Vaughn) je single, životem se protlouká v mikině a teniskách a nechybí mu vlastně nic kromě zodpovědnosti a jakýchkoliv ambicí. Leckdo by ho označil za "lůzra". Před dvaceti lety ale daroval za peníze sperma a jeho spermabanka mu teď posílá velmi zajímavé úroky. Zjišťuje, že je otcem zhruba pěti set dětí, které teď požadují odtajnění jeho identity. David se rozhodne podívat pravdě do tváře a otevře obálky se všemi jmény a fotografiemi potomků. Je to dobrý nápad?

Zajímavost: V Hollywoodu tímto filmem debutoval uznávaný polský herec Andrzej Blumenfeld.

Český trailer filmu Pozdravy ze spermabanky / Delivery Man
Návrat ztraceného syna (pátek 25. 3., ČT art, 22.15 - 23.55)

Plakát filmu  / Návrat ztraceného synaPrakticky nevysílané československé psychologické drama patří k těm opomíjeným zejména proto, že není jednoduché na sledování a tím pádem ani divácky vstřícné. Režírující Evald Schorm se v něm totiž opřel o depresivní atmosféru, syrovou realističnost a až v dobrém slova smyslu nepříjemně uvěřitelný příběh vyprávěný v pomalém tempu. Pomáhá si krásnou kamerou a minimalistickou hudbou, která jen dotváří zvláštní pocit jakési stísněnosti. V hlavních rolích uvidíte Jana Kačera, Janu Brejchovou a Jiřího Menzela, jimž sekunduje třeba Dana Medřická. Náročnější a posmutnělá záležitost.

Synopse: Jan Šebek (Jan Kačer) ztratil imunitu proti všemu nepravému, nemravnému a polocharakternímu, co se tváří nevinně a samozřejmě. Začal si to připouštět jako nepravé a nemravné a jako něco, co znehodnocuje lidský život. V ten moment se ocitl v konfliktu se sebou samým a okolními lidmi, kteří ho rázem považují za blázna. I proto sáhne k radikálnímu řešení.

Zajímavost: Jde o první celovečerní film, který se natáčel v psychiatrické léčebně v Bohnicích.

Televizní spot filmu Návrat ztraceného syna
Píseň moře (Song of the Sea) (sobota 26. 3., ČT :D, 09.20 - 10.55)

Český plakát filmu Píseň moře / Song of the SeaAč je evropské koprodukční animované drama, které se pyšní i nominací na Oscara, vysíláno ráno, dětem úplně určeno není. Příběh je sice jednoduchý, režisér a spoluscenárista Tomm Moore v něm ale vychází z dávných keltských mýtů, které ne každý zná a některé jsou poměrně spletité. Jinak ovšem uchvátí magickou atmosférou, prostou, ale nádhernou ruční animací a kouzelným hudebním doprovodem. Dojem kazí snad jen trošku hlušší prostřední část a nejasné motivace některých postav. Detaily hledejte v naší recenzi

Synopse: V bájné krajině starých Keltů žije na osamělém majáku otec s dcerou a synem. Jejich poklidná existence se obrátí vzhůru nohama, když zjistí, že malá dcerka je poslední z tuleních víl. To tedy znamená, že jedině ona dokáže písní moře zachránit všechny pohádkové bytosti, které v kámen proměnila čarodějnice Macha.

Zajímavost: Práce na filmu začaly už v roce 1999.

Český trailer filmu Píseň moře / Song of the Sea
Arrietty ze světa půjčovníčků (Kari-gurashi no Arietti) (sobota 26. 3., ČT :D, 13.05 - 14.35)

Plakát filmu Arrietty ze světa půjčovníčků / Kari-gurashi no AriettiJaponské animované fantasy je typickým produktem slavného studia Ghibli. Debutující režisér Hiromasa Yonebayashi v něm po technické stránce nijak nezaostal za svými známějšími kolegy a opět naservíroval precizní a dokonalou animaci s propracovanými detaily, úchvatnými barvami, kouzelnou atmosférou, nádhernou hudbou, navíc k tomu přidal ještě viditelnou radost a oslavu dobrodružství. Malinko ztrácí v celkové fantazii, která zde není tak dominantní a možná trošku potlačená a nevyužívá svůj potenciál, to ale zásadně nevadí. Vynikající rodinná podívaná.

Synopse: Půjčovníčci jsou malinkatí lidé, kteří žijí v prostorách mezi zdmi či podlahami starých domů a vše, co potřebují k životu, si půjčují od jejich obyvatel. Mladá Arrietty žije s rodiči v domě, kde bydlí babička malého chlapce Šóa. V den, kdy má mladík přijet, ji zrovna čeká první velká výprava do světa velkých lidí.

Zajímavost: V roce 2011 vyhrál snímek cenu Japonské akademie v kategorii animovaný film.

Originální trailer filmu Arrietty ze světa půjčovníčků / Kari-gurashi no Arietti
Nekonečný příběh (Die unendliche Geschichte) (pondělí 28. 3., ČT :D, 13.00 - 14.30)

Plakát filmu Nekonečný příběh / Die unendliche GeschichteDnes už legendární západoněmecko-americké fantasy přece jen potěší více ty, kteří na něm tzv. vyrůstali. Režisér a spoluscenárista Wolfgang Petersen v něm vytvořil jen těžko zapomenutelný a magický svět, který má své kouzlo, ač výprava a triky dost zestárly a pro mnohé mohou působit úsměvně. Co ale zůstává stejné, je svěží tempo, příjemně krátká stopáž, přesvědčivé výkony neznámých herců a především slavná hudba a titulní song, který znají i ti, kteří film nikdy neviděli. Hledat příliš chyb na tomhle takřka kultovním kousku asi nemá moc smysl. Více se dozvíte v naší Blu-ray recenzi.

Synopse: Malému Bastianovi (Barret Oliver) se v antikvariátu dostane do rukou kouzelná kniha. Při jejím čtení se stane součástí Nekonečného příběhu, který mu ukazuje, jak mocná a silná je lidská imaginace a fantazie.

Zajímavost: Americká verze filmu je o sedm minut kratší než ta původní.

Oficiální trailer filmu Nekonečný příběh / Die unendliche Geschichte
Konspirátor (The Conspirator) (pondělí 28. 3., ČT2, 21.40 - 23.40 / čtvrtek 31. 3., 23.55 - 01.55)

Plakát filmu Konspirátor / The ConspiratorŠest let staré historické drama se drtivou většinu času odehrává u soudu, takže je konverzační, což je nutné vědět. Režírující Robert Redford si atraktivní historickou událost vybral jako paralelu k současnosti a velmi důkladně odvypráví každý dialog a klade důraz na odpovídající atmosféru a propracovaný příběh. Jeho preciznost však má za důsledek jakýsi chlad a odstup a absenci hlubších emocí, což zejména v závěru dost vadí. Některé nedostatky ale kompenzuje výtečné obsazení, v němž na sebe veškerou pozornost strhává ústřední James McAvoy, kterého doplňují například Robin Wright, Justin Long, Kevin Kline nebo Evan Rachel Wood. Zajímavá žánrovka, která se našim kinům vyhnula.

Synopse: Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Tou je Mary Surratt (Robin Wright), majitelka penzionu, v němž se většina domnělých atentátníků měla sejít. Její obhajoby se zprvu neochotně ujímá válečný hrdina Frederick Aiken (James McAvoy), když ale zjistí, že žena byla nejspíš použita jako návnada a rukojmí, rozhodne se ji bránit před celým národem.

Zajímavost: Některé části dialogů byly věrnými replikami skutečných soudních spisů.

Oficiální trailer filmu Konspirátor / The Conspirator
Smrť prichádza v daždi (pondělí 28. 3., ČT art, 22.25 - 23.55)

Plakát filmu  / Smrť prichádza v daždiPrakticky neznámá československá detektivka se viditelně inspiruje anglickými vzory a je překvapivě hodně kritická k tehdejší současnosti. Režírující Andrej Lettrich se mohl opřít o propracovaný a napínavý příběh, v němž je dost a dost podezřelých a do poslední chvíle není jasný pachatel a v rámci možností se oprostil i od různého politikaření. Plusem budiž i svižné tempo, krátká stopáž a potemnělá atmosféra, která tehdy nebyla zvykem. V hlavních rolích excelují Ladislav Chudík a Viliam Polónyi, kterým sekunduje naprostá slovenská elita. I přes určitou nedokonalost a notně překombinovaný scénář hodně zajímavá a svým způsobem originální podívaná.

Synopse: Kapitán Jakubec (Ladislav Chudík) a poručík Michalko (Viliam Polónyi) vyšetřují záhadnou vraždu ženy. Podezřelí jsou sice čtyři, jenže ani jeden z nich nemá příliš pravděpodobný motiv. Nebude vrahem nakonec někdo úplně jiný?

Zajímavost: Film se natáčel v Bratislavě.

Televizní spot filmu Smrť prichádza v daždi
Ida (Ida) (úterý 29. 3., ČT art, 21.10 - 22.30)

Plakát filmu Ida / IdaKoprodukční drama oceněné Oscarem za nejlepší cizojazyčný film navazuje v tom nejlepším smyslu na československou novou vlnu. Režisér a spoluscenárista Pawel Pawlikowski v něm totiž vypráví závažný příběh, který snímá nádhernou a dokonalou černobílou kamerou. Tím pádem je vizuální stránka vskutku precizní a paradoxně možná škodí tím, že na sebe strhává velkou pozornost a silné téma se tak ocitá na vedlejší koleji. Nechybí tu hodně silných emocí a spoustu momentů k zamyšlení, tvůrce navíc nikomu nic nepodsouvá a nechává diváka udělat si vlastní názor. V hlavní roli zaujme Agata Trzebuchowska, kterou doplňují podobně neznámé tváře. Podrobnosti hledejte v naší recenzi.

Synopse: Osmnáctiletá novicka Anna (Agata Trzebuchowska) se má stát jeptiškou. Ještě předtím ale musí navštívit svou jedinou žijící příbuznou Wandu (Agata Kulesza), o jejíž existenci neměla ani tušení. Brzy se ale ukáže, že její teta je bývala fanatická komunistka a soudkyně, která dříve posílala na smrt kněží a odpůrce režimu. Jejich setkání jim změní životy a Annu dokonce nasměruje k odkrytí rodinného tajemství, jejího židovského původu a původního křestního jména Ida.

Zajímavost: Snímek získal i cenu LUX, kterou každoročně uděluje Evropský parlament.

Český trailer filmu Ida / Ida
Příběh Glenna Millera (The Glenn Miller Story) (čtvrtek 31. 3., ČT art, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Příběh Glenna Millera / The Glenn Miller StoryPřes šedesát let staré životopisné drama je oproti těm dnešním dost jiné, přesto povedené. Režírující Anthony Mann ho protkl extrémně optimistickou atmosférou a celkovým laděním, které došlo tak daleko, že tu není jediná záporná postava a neveselé události, které se hlavnímu hrdinovi přihodí, jsou tu zredukovány na naprosté minimum. Příběh je sentimentální a zcela záměrně jednoduchý, v čemž také spočívá jeho kouzlo. Ke svižnému tempu notně přispívá i nestárnoucí hudba slavného skladatele. V ústřední roli září James Stewart, vedle kterého zaujme především Louis Armstrong, který si zahrál sám sebe. U nás nepříliš známá žánrovka, která získala Oscara za zvuk.

Synopse: Glenn Miller (James Stewart) začínal jako neznámý a chudý hudebník, který se vlastní pílí a talentem propracoval k bohatství a slávě. Navíc zásadně ovlivnil podobu swingové hudby a už za svého života se stal legendou.

Zajímavost: Matka skutečného Millera prohlásila, že její syn byl mnohem pohlednější než jeho filmový představitel.

Originální trailer filmu Příběh Glenna Millera / The Glenn Miller Story
Indiánské léto (čtvrtek 31. 3., ČT2, 22.50 - 23.55)

Plakát filmu  / Indiánské létoČeské drama, které je (skoro)celovečerním debutem dnes bohužel pozapomenutého režiséra a scenáristy Saši Gedeona, dokazuje, jak nadějný tvůrce to byl a pořád je. Vyniká dokonale odpozorovanými lidskými charaktery a tím pádem i uvěřitelnými a takřka autentickými postavami, vesnickou atmosférou a zdánlivě obyčejnými dialogy o ničem, které ale v sobě skrývají mnoho pravd. V titulních úlohách excelují na Českého lva nominované Tatiana Vilhelmová a Klára Issová. Na škodu jsou pomalejší tempo, občasná nuda a krátká stopáž, která úplně nerozvíjí klíčové téma. Příjemná jednohubka.

Synopse: Uzavřená a samotářská Klára (Klára Issová) tráví konec léta u babičky se svou sestřenicí Marií (Tatiana Vilhelmová), jež je jejím pravým opakem. Na místní diskotéce se Klára seznámí se dvěma chlapci, kteří ale usilují o Marii. Uprostřed dospívání tak dívka zažívá velmi zvláštní vztah s oběma chlapci a přehodnocuje svůj názor i na svou příbuznou.

Zajímavost: Film je inspirován novelou F. Scotta Fitzgeralda Bereniké stříhá vlasy.

Ukázka z filmu Indiánské léto

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Bratři (14.09.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Milan Kundera (12.07.2023 13:13 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu