TV tipy: Kobry a Užovky se v transu točí v kruhu světové války Z

Vydáno: 11.03.2016 09:23 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po týdnech klidu se televizní dramaturgové probrali a do programu zařadili hned několik atraktivních a především premiérových filmů. Vidět tak můžete úspěšné Kobry a Užovky, hypnotický Trans nebo apokalyptickou Světovou válku Z.
Trans (Trance) (pátek 11. 3., Prima, 21.35 - 23.40 / sobota 12. 3., Prima Max, 22.05 - 00.10)

Český plakát filmu Trans / TranceBritsko-francouzský krimithriller je hodně zajímavou podívanou, jejíž hodnocení jsou trochu nejednoznačná. Režírující Danny Boyle v ní totiž mimo svých tradičních propriet, mezi něž patří propracovaná vizuální stránka, klipovitý střih, zběsilé tempo, přesný a úderný elektronický soundtrack a atraktivní příběh, tentokráte nabízí originální strukturu vyprávění. Po relativně konvenčním začátku najednou přeřadí a vše zcela záměrně zkomplikuje hypnotickou kamerou a vršením scén, z nichž není jasné, zda jsou sen, nebo skutečnost a pro diváka není jednoduché děj rozklíčovat. V hlavních rolích se objeví výborní James McAvoy, Vincent Cassel a Rosario Dawson, která ukáže úplně všechno. Detaily hledejte v naší recenzi.

Synopse: Historik umění Simon (James McAvoy) pracuje v aukční síni, kde se draží umělecká díla. Jelikož si chce přijít k penězům, spolčí se se zločineckým gangem a společně ukradnou vzácný Goyův obraz. Jenže v průběhu loupeže utrží Simon ránu do hlavy a tím pádem si nevzpomíná, kam dílo ukryl. Když vůdci gangu (Vincent Cassel) nepomáhají k osvěžení paměti ani násilí a fyzické mučení, rozhodne se najmout hypoterapeutku (Rosario Dawson), která se má dostat do nejtemnějších koutů jeho podvědomí. Čím hlouběji tam ale postupuje, tím víc je ve hře.

Zajímavost: Boyle chtěl režírovat hlavně proto, že nikdy netočil film, jehož hlavní hrdinkou je žena.

Oficiální trailer filmu Trans / Trance
Kandidát (sobota 12. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / neděle 13. 3., 03.40 - 05.25)

Plakát filmu  / KandidátSlovensko-česká komedie je překvapivě docela zdařilá a nikomu nedělá ostudu. Režijně debutující Jonáš Karásek v ní upoutá zejména vizuální stránkou, zběsilým střihem, nápaditými hrátkami s obrazem, zajímavou kamerou, atmosférou a celkovou řemeslnou invenčností. Potěší i mrazivě satirický příběh, který je samozřejmě nadnesený, to mu ale na působivosti moc neubírá. K autentickému dojmu přispívá i obsazení klíčových rolí u nás většinou neznámými herci. Škoda jen určitého zjednodušování, špatného zvuku a nepovedeného a zbytečně doslovného závěru. Svižná podívaná na sobotní večer.

Synopse: Do volby hlavy státu zbývají dva měsíce. Úspěšný a vlivný majitel reklamní agentury Adam Lambert (Marek Majeský) přijímá lukrativní zakázku. Má realizovat prezidentskou kampaň pro zvláštního kandidáta, nevýrazného maloměstského podnikatele. Cílem je pouze rozvířit politické vody a ubrat pár hlasů protistraně. Jenže Lambert je zvyklý s lidmi kolem sebe manipulovat a dosáhnout svého. Když se navíc vsadí se svým rivalem (Ján Jackuliak), který pracuje pro protikandidáta, rozhodne se, že udělá z nuly prezidenta.

Zajímavost: Titulní skladbu napsal a narapoval slovenský raper Vec.

Oficiální trailer filmu Kandidát
Kobry a Užovky (sobota 12. 3., ČT1, 20.00 - 21.50)

Český plakát filmu  / Kobry a UžovkyŠesti Českými lvy čerstvě ověnčené tuzemské drama má výhodu v tom, že sociální téma upravuje do natolik českého specifika, že nepůsobí směšně. Režírující a taktéž oceněný Jan Prušinovský tvoří syrovou atmosféru pomocí výtečné kamery, přesného a dokonale použitého hiphopového soundtracku, k němuž přidává ještě pár protřelých hitů a výborně napsaných postav, které nejsou karikaturami. Na ještě vyšší úroveň posouvají snímek excelentní herecké výkony, mezi kterými vynikají zmíněnou cenou odměnění Kryštof Hádek, Matěj Hádek a Lucie Žáčková. Jedinou výtkou tak zůstává přetažená stopáž a vesměs zbytečný epilog. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním světě. Je mu skoro čtyřicet, nemá práci ani holku a sám cítí, že má poslední šanci tento stav nějak změnit. A vypadá to, že by se to mohlo podařit, protože se mu naskytne velmi zajímavá příležitost, kterou zkusí vzít za pačesy. Jenže je tu jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek), nezodpovědné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová), který mu připomíná temnou minulost a to, že některých věcí a lidí se člověk prostě nezbaví.

Zajímavost: Ztopořený kobří penis byla ve skutečnosti ponožka s molitanem.

Originální trailer filmu Kobry a Užovky
Světová válka Z (World War Z) (sobota 12. 3., Prima, 22.00 - 00.25 / neděle 13. 3., Prima Max, 22.05 - 00.25)

Český plakát filmu Světová válka Z / World War ZProdukčně komplikované a těžce se rodící akční sci-fi s prvky hororu nakonec nedopadlo úplně špatně. Režírující Marc Forster tedy tradičně příliš nezvládl akci, kterou natáčel nepřehlednou ruční kamerou a neoslní ani příběhem, v němž jsou někdy zvraty dost nepravděpodobné a vynucené. Na druhou stranu tu ale jsou potřebně hutná atmosféra, fungující lekačky a charismatický Brad Pitt v hlavní roli, na němž je vidět osobní zaujetí pro celý projekt. Možná to mohlo být celé trochu děsivější a zombies mohli být nápaditější, v rámci přístupnosti ale víc dělat nešlo. Příjemná a neškodná žánrová jednohubka, o níž více prozradí naše recenze.

Synopse: Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Teď budou jeho schopnosti dost potřeba, protože lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí a hrozí, že celé vymře. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Gerry tak musí najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s neviditelným nepřítelem uspět. Cíl ovšem může být kdekoli na světě.

Zajímavost: Premiéra filmu byla přesunuta o půl roku, protože studiu se nelíbil závěr, který musel být kompletně přetočen.

Český trailer filmu Světová válka Z / World War Z
Carlos (Carlos) (sobota 12. 3., ČT2, 22.05 - 00.45)

Plakát filmu Carlos / CarlosFilmová verze televizní minisérie trpí tím, čím podobné záležitosti většinou trpí. To znamená, že režisér a scenárista Olivier Assayas připravil sice efektní, ale přece jen dost roztahanou podívanou, v níž je velké množství dějové vaty a některé motivy postav jsou nejasné a jen letmo naznačené. Doplácí i na televizní vzhled a nižší rozpočet, který mu neumožňuje některé scény tzv. dotáhnout. Zaujme nicméně dobovou atmosférou, v rámci možností solidní výpravou, slušnou kamerou, zdařilou akcí a někomu může imponovat i pomalejší tempo, v němž je čas na budování vztahů mezi postavami a snahy o hlubší vykreslení jejich psychologie. Obsazení, které je tvořeno spíše neznámými tvářemi, jednoznačně vládne ústřední Edgar Ramirez. Další zpracování slavného tématu. 

Synopse: Ilich Ramírez Sánchez (Edgar Ramirez), známý pod jménem Carlos, byl po dvacet let nejhledanějším teroristou na světě. Mezi lety 1974 a 1994, kdy byl v Chartúmu zatčen, prožil několik životů a vystřídal mnoho identit. Kdo ale byl ve skutečnosti?

Zajímavost: Před natáčením i v jeho průběhu skutečný Carlos opakovaně varoval tvůrce, aby se do něj nepouštěli.

Oficiální trailer filmu Carlos / Carlos
Kruh (The Ring) (neděle 13. 3., ČT2, 00.45 - 02.40)

Plakát filmu Kruh / The RingJeden z nejlepších hollywoodských remaků asijských hororů zůstal dodnes nepřekonán a jeho devízou je to, že ryze japonské téma přizpůsobuje "západnímu" divákovi a velmi správně rezignuje na filozofický přesah a intepretaci. Režírující Gore Verbinski se spolehl pouze na hodně hutnou atmosféru pracující většinou s náznaky, výtečný a promyšlený příběh, v dobrém slova smyslu nepříjemný soundtrack a v podstatě i na určitou komornost. V hlavní roli se objeví výborná Naomi Watts. I po letech hodně děsivá žánrovka.

Synopse: Existuje videokazeta plná obrazů jako vystřižených z těch nejtíživějších snů. Kdo si ji přehraje, za sedm dní zemře. Racionální reportérka Rachel Keller (Naomi Watts) samozřejmě podobným povídačkám nemůže věřit. Když ale dojde k záhadnému úmrtí čtyř teenagerů, kteří si kazetu přehráli, rozhodne se věci přijít na kloub. Nakonec se páska dostane i k ní a společně se synkem se na ni podívá. Ihned po skončení zazvoní telefon a hlas jí sdělí, že do týdne zemře. Dokáže se zachránit?

Zajímavost: Oproti originálu měl snímek čtyřicetinásobně vyšší rozpočet.

Oficiální trailer filmu Kruh / The Ring
Synové Katie Elderové (The Sons of Katie Elder) (neděle 13. 3., ČT2, 20.00 - 22.05 / úterý 15. 3., 00.00 - 01.55)

Plakát filmu Synové Katie Elderové / The Sons of Katie ElderU nás nepříliš známý western sice působí, jako by byl tvořen vystřiženými scénami z těch lepších žánrovek, po celou dobu ale naštěstí baví. Režírující Henry Hathaway je natolik zkušený, že neoriginálnímu a asi až moc závažnému příběhu dodal relativně svižné tempo a neopomněl ani nějaké ty přestřelky. V hlavní roli se objeví spolehlivý John Wayne, na něhož se někdy spoléhá až moc, a jehož v těch dalších doplňují Dean Martin, George Kennedy nebo Dennis Hopper. Škoda přílišného moralizování a zbytečně tradičního pojetí.

Synopse: John Elder (John Wayne) se vrátil domů, aby pohřbil svou matku. Při tom zjistí, že rodinný ranč je v rukou Morgana Hastingse (James Gregory) a jeho otec krátce předtím zemřel za podivných okolností. Vyhledá proto své bratry a společně se vydávají na cestu pomsty a spravedlnosti.

Zajímavost: Film se začal natáčet už v září 1964, Wayneovi byla ale zanedlouho diagnostikována rakovina plic a znovu se začalo až v lednu 1965.

Originální trailer filmu Synové Katie Elderové / The Sons of Katie Elder
Citizenfour: Občan Snowden (Citizenfour) (neděle 13. 3., ČT2, 23.40 - 01.30 / úterý 15. 3., 23.55 - 01.45)

Plakát filmu Citizenfour: Občan Snowden / CitizenfourNěmecko-americký dokument oceněný Oscarem nezaujme ani tak formou, jako spíše obsahem. Režírující Laura Poitras se v něm spolehla opravdu jen na silné a důležité téma, které odhaluje hodně o naší současnosti. Výhodou je i to, že divák vše sleduje skoro v přímém přenosu, což nepříjemný zážitek ještě umocňuje. A pak vlastně ani nevadí, že filmařsky nejde o nic výjimečného a prakticky se tu jen střídají mluvící hlavy a důležité události se stříhají za sebe bez většího nápadu. Důležitý a zásadní počin.

Synopse: Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o elektronické komunikaci milionů lidí.

Zajímavost: Režisérka obstarala i kameru.

Oficiální trailer filmu Citizenfour: Občan Snowden / Citizenfour
Lidé jako my (People Like Us) (pondělí 14. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / úterý 15. 3., 15.00 - 17.10)

Plakát filmu Lidé jako my / People Like UsRomantické komediální drama je režijním debutem protřelého scenáristy Alexe Kurtzmana, což je na výsledku znát. Příběh je totiž poměrně propracovaný, vztahy mezi postavami i jejich psychologie docela fungují a v některých momentech dokáže překvapit. Potěší i solidním tempem, celkovým nadhledem a víceméně pohodovou atmosférou. V hlavní roli uvidíte lehce nevýrazného Chrise Pinea, jemuž zdatně sekundují Elizabeth Banks a poněkud nevyužité Michelle Pfeiffer a Olivia Wilde. Zamrzí jen několik ohraných žánrových klišé a absence silnější scény. Podrobnosti hledejte v rubrice Za horizontem.

Synopse: Upovídaný mladý prodavač Sam (Chris Pine) se dozvěděl, že mu zemřel otec. Proti své vůli se tak musí vrátit domů a uspořádat pozůstalost a pokusit se navázat zpřetrhaný kontakt se svou rodinou. Při třídění otcových věcí však zjistí šokující věc - má třicetiletou sestru (Elizabeth Banks), o jejíž existenci dosud netušil.

Zajímavost: Příběh je inspirovaný životní epizodou samotného režiséra.

Originální trailer filmu Lidé jako my / People Like Us
Philadelphia (Philadelphia) (pondělí 14. 3., ČT2, 21.55 - 00.00)

Plakát filmu Philadelphia / PhiladelphiaSlavné a nadčasové drama řeší tíživé téma homosexuality a diskriminace a dělá to naštěstí vkusně a citlivě. Režírující Jonathan Demme ustoupil do pozadí a "jen" smysluplně a relativně pomalu vypráví silný příběh, v němž nechybí několik emotivních momentů, scény k zamyšlení i chvíle hluboce lidské. Obsazení dominuje Oscarem oceněný Tom Hanks, jemuž dělají společnost mimo jiné Denzel Washington, Roberta Maxwell, Jason Robards nebo tehdy v Hollywoodu debutující Antonio Banderas. Neméně proslulá je i tklivá a mrazivá ústřední píseň Bruce Springsteena. Pro někoho sladkobolný kýč, pro většinu publika ale jedinečný zážitek.

Synopse: Andrew Beckett (Tom Hanks) je mladý brilantní právník. Zároveň je homosexuál trpící virem HIV. Svou nemoc tají, jenže jednoho dne je propuštěn pro pracovní neschopnost. On sám má ale o skutečném důvodu jasno a rozhodne se pro zdánlivě nemožné - svého bývalého zaměstnavatele zažaluje a s pomocí kolegy Joea Millera (Denzel Washington) se pokusí dokázat pravdu.

Zajímavost: Natáčení probíhalo chronologicky.

Originální trailer filmu Philadelphia / Philadelphia


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY