Za horizontem: Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny

Vydáno: 10.03.2016 17:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Tygr a Drak byl před šestnácti lety jednoznačným komerčním i uměleckým úspěchem režiséra Anga Lee. Nyní přichází sequel Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny z produkce Netflixu. Jak dopadl?

Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of DestinyRecenzoval/a Václav Limberk dne 10.03.2016 17:00. Tygr a Drak byl před šestnácti lety jednoznačným komerčním i uměleckým úspěchem režiséra Anga Lee. Nyní přichází sequel Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny z produkce Netflixu. Jak dopadl? Hodnocení: 3
Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny
Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny
Drama / Fantazie / Akční / Dobrodružný
USA, 2016 , 96 min.

Režie: Yuen Woo-ping
Scénář: John Fusco, Du Lu Wang
Kamera: Newton Thomas Sigel
Herci: Donnie Yen, Michelle Yeoh, Harry Shum, Jr., Natasha Liu Bordizzo, Jason Scott Lee, Eugenia Yuan, Roger Yuan, Juju Chan, Chris Pang, Woon Young Park, Darryl Quon, Thanh Van Ngo, Andrew B. Stehlin, Trevor Sai Louie, Angela Chan


Hodnocení: 6/10
Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny hodnocení na Kinobox.cz: 59.10 %
Před šestnácti lety natočil Ang Lee vysoce úspěšný film Tygr a drak, který oživil na velkém plátně v áčkové produkci bojová umění, která patří většinou levné bé video produkci. Ang Lee povýšil bojová umění na umění filmové a jeho snímek slavil obrovské úspěchy v USA i v zahraničí, byl nominován na rekordních deset Oscarů a čtyři ceny získal, včetně nejlepšího zahraničního filmu. Krátce, Tygr a drak byl zároveň monumentální (úžasná hudba) i intimní, film s ohromujícími bojovými scénami stejně jako s cituplným příběhem s romantickým nádechem.

Donnie Yen ve filmu  / Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of DestinyBylo jasné, že pokud se na něj pokusí někdo navázat, nebude to mít lehké. Ang Lee se do toho z logických důvodů nepustil, zřejmě podle hesla "nevstoupíš dvakrát do stejné řeky". A tak se projektu v pozici režiséra ujal ten, kdo měl v prvním díle na starosti choregrafii akčních scén, Yuen Woo-ping a sequel nese název Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny. Producent Harvey Weinstein se spojil se streamingovou společností Netflix, která ho uvedla jako svůj druhý celovečerní film z originální produkce. Na rozdíl od prvního dílu, který byl namluven v čínštině, je druhý díl namluven pochopitelně v angličtině. Právě angličtina se stala velkým terčem kritiky v Číně. 

Osmnáct let od smrti Li Mu Baie (Chow Yun-Fat) z prvního filmu se setkáváme s jeho tajnou přítelkyní Shu Lien (Michelle Yeoh), která se po letech vrací do Pekingu, aby přivezla Li Mu Baiův legendární meč "Zelený osud" do rukou syna pana Tche. O meč usiluje Hades Dai (Jason Scott Lee), který pro něj vyšle svého učně Wei Fanga (Harry Shum, Jr.). O meč má také zájem mladá žena, "Sněžná váza" (Natasha Liu Bordizzo), která se stane učinicí Shu Lien. Ze "záhrobí" se vrací také Meng Shizao (Donnie Yen), který si nechává říkat "Mlčenlivý vlk", starý přítel Li Mu Baie, za kterého kdysi byla Shu Lien zasnoubena. 

Harry Shum, Jr. ve filmu  / Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of DestinyJaký je tedy "Tygr a drak 2"? Není to průšvih. Mohl dopadnout mnohem hůře. Je na něm ale vidět, že jde o "online film" a nikoliv o film určený primárně pro kina. Vedle původního Tygra a draka působí jako "chudý příbuzný", na kterém jsou příliš vidět CGI triky, které v prvním "Tygrovi" chyběly, respektive byly dovedně zamaskovány, takže nebily tolik do očí. V každém případě, choreografie bojových scén je tu na stejně vysoké úrovni jako v prvním filmu, i když bez toho "uměleckého dojmu". Rozdíl je tu prostě v tom, že Tygr a drak byl umělecký film, dvojka se na to neúspěšně snaží hrát. Pokud se s tím ale smíříte, pak je "Tygr a drak 2" slušně natočený akční film s pěknými bojovými scénami, nic víc, nic méně. 

Krátce k hercům. Z prvního "Tygra" tu je pouze Michelle Yeoh, která za těch šestnáct let viditelně ani příliš nezestárla a s mačetou se ohání stále slušně. Za Chow Yun-Fata je tu plnohodnotná náhrada v podobě "Ip-mana" Donnie Yena. Ten sice postrádá Yun-Fatovu "vznešenost", nicméně charisma mu nechybí a v bojových scénách je bezkonkurenční. Slušní jsou i oba mladí herci hrající po vzoru prvního filmu milenecko-nepřátelský pár. Jason Scott Lee pak hraje standardního záporáka.

Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny (známý také jako Tieji Yinping) má tu smůlu, že se snaží jít ve stopách dokonalého filmu, který prostě nešlo překonat. Vcelku jde ale jen o slušný televizní akční snímek, který neoslní, ale na hodinu a půl slušně pobaví a neublíží. Dovedu si představit, že v jiných rukou to mohlo dopadnout ještě mnohem hůře. 

Originální trailer filmu Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY