Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 4. 3. 2016 - 10. 3. 2016

TV tipy: Po italských námluvách v bytě přichází láska na kari

Vydáno: 04.03.2016 17:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Tento týden hrají v televizním programu mimo osvědčených repríz prim především odlehčené romantické komedie, které většinou nejsou nijak výrazné, ale splní svůj účel. Mezi nimi vynikají pětioscarový Byt a premiérová Láska na kari.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Byt (The Apartment) (pátek 4. 3., Prima Max, 20.15 - 22.50 / sobota 5. 3., 15.30 - 18.05)

Plakát filmu Byt / The ApartmentKlasická romantická komedie získala pět Oscarů (včetně těch nejdůležitějších za režii, film a scénář) a dodnes patří k tomu vůbec nejlepšímu, co v daném žánru vzniklo. Režisér a spoluscenárista Billy Wilder v ní prokázal svůj talent a nenuceně si udělal legraci z tzv. červené knihovny, přičemž vsadil na zajímavé a vtipné dialogy, svěží tempo, pohodovou atmosféru a celkový nadhled. Navíc do toho všeho dostal i porci serióznosti, když některé momenty jsou příjemně civilní a dojemné. V hlavních rolích se objeví na Oscara nominovaní Jack Lemmon, Shirley MacLaine a Jack Kruschen, takže si není nač stěžovat. Nadčasová záležitost, o níž se více dočtete v našem Stroji času.

Synopse: Kariéristický úředník Bud Baxter (Jack Lemmon) před časem půjčil kolegovi byt, což byla velká chyba. Od té doby totiž za ním chodí další kolegové, a jelikož je Bud neumí odmítnout, střídají se u něho se svými známostmi a on mrzne venku. Zajetý stereotyp nabourá až jeho šéf, jehož milenkou je půvabná Fran (Shirley MacLaine), do níž je Bud tajně zamilován. Tehdy se rozhodne s půjčováním skoncovat.

Zajímavost: Billy Wilder získal jako první tvůrce tři Oscary za jediný film - konkrétně za režii, scénář a jako producent za film jako takový.

Originální trailer filmu Byt / The Apartment
Láska na kari (The Hundred-Foot Journey) (pátek 4. 3., Nova, 20.20 - 22.50 / sobota 5. 3., Nova Cinema, 02.10 - 04.10 / 15.20 - 17.55)

Český plakát filmu Láska na kari / The Hundred-Foot JourneyDva roky staré komediální drama je příjemným kouskem, který neurazí. Režírující Lasse Hallström v něm rozhodně nepřináší nic originálního a příběh je naopak dost předvídatelný a plný klišé, svou zkušeností ale ví, jak dávkovat emoce a rozvíjet vztahy, což je to nejdůležitější a naprosto to funguje. Uchvátí také pohodová atmosféra, nádherná kamera a mnoho záběrů skvěle vypadajícího jídla, z něhož se divákům rozproudí chuťové pohárky. V hlavní roli se objeví spolehlivá Helen Mirren, které dělá společnost především méně známý, ale velmi dobrý Om Puri. Hlavními negativy tak zůstávají přepálená stopáž a chvílemi až příliš velká idylka. Detaily hledejte v naší recenzi.

Synopse: Madame Mallory (Helen Mirren) je majitelkou vyhlášené restaurace ověnčené Michelinskou hvězdou, která je navštěvovaná širým okolím a zdá se, že ji nic nemůže ohrozit. Proto se přísná žena nestačí divit, když si přímo naproti ní otevře podnik indická rodina. Začíná se tedy schylovat k souboji koření a dvou odlišných kultur. Když navíc madame zjistí, že její konkurent disponuje talentovaným šéfkuchařem (Manish Dayal), rozhodne se mu nabídnout místo u sebe v restauraci. To se ale rodině moc nezamlouvá.

Zajímavost: Na natáčení se jako konzultant podílel šéfkuchař indického původu Floyd Cardoz.

Český trailer filmu Láska na kari / The Hundred-Foot Journey
První den mého syna (pátek 4. 3., ČT art, 22.55 - 00.30 / pondělí 7. 3., ČT2, 23.30 - 01.05)

Plakát filmu  / První den mého synaSkoro neznámé československé psychologické drama rozhodně nesedne každému a je dost svébytnou výpovědí. Nedoceněný režisér Ladislav Helge v něm skvěle pracuje především s atmosférou, hudbou, zvuky a kamerou a svým způsobem i zajímavým příběhem, který má na svou dobu odvážný homoerotický podtón. Výborné jsou i herecké výkony, jimž dominují Petr KostkaVladimír Pucholt a Luděk Munzar. Problém nastává u dialogů, které někomu připadají šroubované a také u tempa, které je malinko nevyrovnané. Někdo vytýká i neživotné a ploché postavy. Každopádně ale tahle raritka stojí za vidění.

Synopse: Oldřich Olejník (Petr Kostka) se po bouřlivé oslavě narození prvního potomka ocitne na záchytce, kde se setká s mladíkem přezdívaným Žluťásek (Vladimír Pucholt). Ten pochází z rozvrácené rodiny a toulá se s pochybnou partou. Oldřich ho vezme pod svá křídla a rozhodne se mu pomoci.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Brně a okolí.

Ukázka z filmu není dostupná.

Řeč peněz (Money Talks) (pátek 4. 3., Nova Cinema, 23.25 - 01.20)

Plakát filmu Řeč peněz / Money TalksAkční komedie se v našich končinách těší poměrně solidnímu hodnocení, v zahraničí je hodnocena o něco střízlivěji. Tehdy debutující Brett Ratner nasadil svěží tempo, odlehčenou atmosféru a potřebné množství víceméně vtipných fórků, které navíc výborně vypointoval. Někdy sice míří úplně vedle a snaha se míjí účinkem, naštěstí takových momentů není tolik. V hlavních rolích se objeví velmi dobrý a neotravný Chris Rock a Charlie Sheen, mezi kterými docela funguje potřebná chemie. Je samozřejmě nutné počítat s neoriginalitou příběhu, místy jeho nesmyslností a poměrně značnými klišé. Nenáročná a oddechová žánrovka.

Synopse: Novinář James Russell (Charlie Sheen) si pro reportáž o podsvětí vybere ukecaného kšeftaře Franklina (Chris Rock). Ten je ale zanedlouho zatčen, čímž se rozjede série nezadržitelných příhod, do kterých se oba dostanou a zejména nevinný a nic netušící žurnalista bude mít co dělat, aby nešel do vězení.

Zajímavost: Rock má v celém filmu příčesek.

Originální trailer filmu Řeč peněz / Money Talks
Pohádky noci (Les contes de la nuit) (sobota 5. 3., ČT :D, 13.05 - 14.25)

Plakát filmu Pohádky noci / Les contes de la nuitNejen u nás prakticky neznámé fantasy je i přesto, že je animované, určeno spíše odrostlejšímu publiku. Režisér a scenárista Michel Ocelot je totiž velký svéráz, který se nepodbízí a točí přesně to, co chce. V tomto případě je tak výsledkem šestice mýtů a legend z celého světa, které mimo originální a dvojrozměrné animace nabízí i zajímavé a nadčasové poselství. Nechybí v nich ani jemný a inteligentní humor a netradiční atmosféra. Někomu ovšem může vadit, že jednotlivé příběhy jsou animované stále stejně a některé nejsou tak působivé. Netradiční víkendový poobědový relax.

Synopse: Noc co noc se dívka, chlapec a starší technik scházejí ve staromódním kině, kde pouštějí uzdu své fantazii a inscenují šest různých pohádkových příběhů. Každý se odehrává na jiném kontinentě a dbá na jeho tradici.

Zajímavost: V roce 2011 byl film promítán na MFF Karlovy Vary v sekci Horizonty.

Originální trailer filmu Pohádky noci / Les contes de la nuit
Báječný den (One Fine Day) (pondělí 7. 3., Prima Max, 20.15 - 22.25 / úterý 8. 3., 15.40 - 17.55)

Plakát filmu Báječný den / One Fine DayDvacet let stará romantická komedie nepatří k tomu nejlepšímu, co v žánru vzniklo, její sledování ale vždy potěší. Režírující Michael Hoffman si v ní absolutně na nic nehraje a spoléhá se jen na tisíckrát viděný příběh, celkově pohodovou atmosféru, vyrovnané tempo a sympatické hrdiny. Ty navíc ztvárnili charismatičtí a spolehliví George Clooney a Michelle Pfeiffer, mezi nimiž to skvěle jiskří. Nejvíc ovšem překvapí trochu nečekaný a nepříliš sladkobolný konec, který se trochu vymyká žánrovým pravidlům. Nenáročná jednohubka, která splní svůj účel. 

Synopse: Melanie Parker (Michelle Pfeiffer) se snaží zvládat kariéru architektky i svobodné matky. Jack Taylor (George Clooney) se pro změnu vyhýbá závazkům, pracuje v novinách a dceru si k sobě bere každý druhý víkend. Když jejich děti zmeškají školní výlet, rozhodnou se, že je budou jeden den hlídat společně. Možná právě tento den jim změní život.

Zajímavost: V jedné scéně drží Clooney svou filmovou dceru až nápadně před obličejem. Zakrýval tak totiž modřinu, kterou si způsobil při basketbale den před natáčením.

Originální trailer filmu Báječný den / One Fine Day
Vdova (La veuve Couderc) (pondělí 7. 3., ČT2, 21.55 - 23.30)

Plakát filmu Vdova / La veuve CoudercPod doslovným českým titulem Vdova Coudercová najdete v programu francouzsko-italské psychologické drama, které je adaptací předlohy Georgese Simenona. Režírující Pierre Granier-Deferre v něm nikam nespěchá a ani v něm nerozehrává nikterak rozsáhlý děj. Soustředí se hlavně na budování hutné a nepříjemné atmosféry, detailní vylíčení běžného života na tehdejším francouzském venkově a zajímavý vztah mezi ústředními postavami. V jejich rolích naprosto excelují Simone Signoret a Alain Delon, kteří jsou strozí, ale efektní jako vlastně celý film. Na někoho to ale přece jen bude dost náročné, pomalé a těžko pochopitelné. Prakticky nevysílaná záležitost.

Synopse: Na počátku třicátých let bojuje ve Francii vdova (Simone Signoret) o udržení farmy. I proto uvítá pomoc mladého muže Jeana (Alain Delon). Brzy však vyjde najevo, že ten utíká policii a je zločinec. Tento fakt se hodí vdovině sestře (Monique Chaumette), která otce přesvědčovala, aby farmu pro blaho všech prodal.

Zajímavost: Granier-Deferre se podílel i na scénáři.

Originální trailer filmu Vdova / La veuve Couderc
Orlie pierko (pondělí 7. 3., ČT art, 22.25 - 23.50)

Plakát filmu  / Orlie pierkoČeskoslovenské dobrodružné drama navazuje na v minulém týdnu vysílaný první díl. Režisér Martin Hollý v něm už ovšem trochu zaostává, neboť poetičnost a určité přátelské pouto mezi postavami tu tentokrát nejsou v takové míře. Místo toho tvůrce vsadil na humor a trošku odlehčenou atmosféru, což se mu ne vždy vyplácí a chvílemi to tak celé působí malinko divně a vkrádá se nuda. Nechybí tu ale opojné a majestátní záběry Tater a elitní obsazení, v němž se objeví Ivan Mistrík, Ivan Rajniak, Vlado Muller nebo Andrea Čunderlíková. Taktéž opomíjená záležitost.

Synopse: Starec (Ivan Mistrík) a Valér Jamnický (Ivan Rajniak) se po dvou letech ve vězení, kde byli kvůli pašování, dostávají na svobodu. Jejich životním plánem nyní je pomsta nadporučíku Pardekovi (Vlado Muller).

Zajímavost: Na Wienale Vídeň 1972 získal snímek Čestný diplom.

Ukázka z filmu Orlie pierko
Hra o jablko (úterý 8. 3., ČT2, 21.45 - 23.20)

Plakát filmu  / Hra o jablkoČeskoslovenské drama patří k nejslavnějším počinům legendární Věry Chytilové. Ta se v něm tradičně svérázně pustila do analýzy jednoho vztahu, který se ale dá vztáhnout na celou společnost a na svou dobu odvážně si dovolila poměrně ostrou satiru na normalizační poměry. Vzhledem ke jménu autorky se dají očekávat netradiční obrazová stránka, promyšlené dialogy, silné ženské postavy a především spousta symbolů a jinotajů. Příběh jako takový vlastně není důležitý, neboť vše je o neuchopitelné atmosféře a momentálním rozpoložení. Na celkový dojem určitě má vliv i netradiční obsazení hlavních rolí, které ztvárnili Dagmar Bláhová a Jiří Menzel. Osobitý snímek.

Synopse: Svobodný porodník Josef John (Jiří Menzel) je dost sobecký a v životě je značně lehkovážný. Jako vždy naváže povrchní vztah s mladou zdravotní sestrou Annou Šímovou (Dagmar Bláhová) a očekává, že se opět pobaví a poohlédne se po jiné. Jenže tentokrát se jeho hra na lásku obrátí proti němu, a když se pokouší svou chybu napravit, je pozdě.

Zajímavost: Na MFF v Chicagu získal snímek Stříbrného Huga.

Televizní spot filmu Hra o jablko
Italské námluvy (Only You) (středa 9. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / čtvrtek 10. 3., 15.05 - 17.10)

Plakát filmu Italské námluvy / Only YouPozapomenutá romantická komedie zapadla asi kvůli tomu, že v podstatě není ničím výjimečná a opírá se o tradiční žánrová klišé. Režírující Norman Jewison to ale dobře věděl, proto se po pomalém a nezajímavém začátku spolehl na odlehčenou atmosféru, několik vydařených vtípků a atraktivní italské lokace, které snímku dodávají potřebný nádech romantična. V hlavních rolích se objeví výborní Marisa Tomei a tehdy nehvězdný Robert Downey Jr., mezi nimiž funguje úžasná chemie, a které skvěle doplňují třeba Bonnie Hunt nebo Fisher Stevens. Nenápaditá a nevýrazná žánrovka, které ale v rámci možností není moc co vytknout.

Synopse: Mladá Faith (Marisa Tomei) věří na osud, podle něhož (a několika vědem) jí je souzen jakýsi Damon Bradley. Když se ale po celých čtrnáct let neobjeví, rozhodne se dívka, že přijme nabídku k sňatku od seriózního, ale trochu prkenného lékaře a navždy zakotví ve vodách stereotypu. Jenže při zkoušení svatebních šatů zazvoní telefon a mužský hlas prozradí, že za chvíli odlétá do Benátek, je známým ženicha a chce svatebčanům popřát hodně štěstí. Těsně předtím než zavěsí, stačí říct své jméno, které zní Damon Bradley. To je přímo výzva osudu.

Zajímavost: Downey Jr. se objeví až ve čtyřicáté páté minutě.

Originální trailer filmu Italské námluvy / Only You

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Jana Hlaváčová (14.01.2024 12:46 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Alois Fišárek (05.11.2023 15:15 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu