Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Oscaroví rekordmani i oscaroví smolaři

Téma: Oscaroví rekordmani i oscaroví smolaři

Vydáno: 28.02.2016 11:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Dnes v noci se už po osmaosmdesáté předají nejprestižnější filmové ceny, kterými jsou američtí Oscaři. Kteří tvůrci v historii Oscarů mají sošek nejvíce a kteří naopak odešli s prázdnou?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Historie cen americké filmové akademie sahá až hluboko do historie. Vůbec poprvé se pozlacené sošky Oscarů předaly 16. května 1929 v komorním prostředí Roosveltova hotelu v Hollywoodu, kdy publikum čítalo necelé tři stovky návštěvníků. Bylo rozdáno 15 sošek během patnácti minut. Vůbec prvními držiteli Oscara byli zvoleni v hlavních hereckých kategoriích Emil Jannings a Janet Gaynor. Prvního Oscara za režii si odnesli hned dva tvůrci. Lewis Milestone za komedii a Frank Borzage za dramatický film. Od tohoto dělení, které známe ze Zlatých glóbů, se ale upustilo hned příští rok.
Kategorie vedlejších herců se přidala až v 9. ročníku předávání Oscarů a vůbec prvními jejich držiteli byli v roce 1937 Walter Brennan a Gale Sondergaard.

A nyní už k oscarovým rekordmanům v jednotlivých kategoriích.

Absolutní rekordman:

Walt DisneyDosud nepřekonaným oscarovým rekordmanem, kterému se asi těžko kdy ještě někdo dokáže vůbec přiblížit, je Walt Disney, který získal celkem 22 sošek z rovněž rekordního počtu 59 nominací. Svou první sošku získal v roce 1932 v kategorii Nejlepší krátkometrážní animovaný film. Naposledy byl oceněn už posmrtně v roce 1969. Disney také drží rekord člověka, který v jeden rok získal nejvíce sošek. V roce 1954 vyhrál čtyři ze šesti nominací. Ke svým 22 soškám navíc ještě obdržel čtyři čestné Oscary. 

Walt Disney přebírá dva Oscary v roce 1954

Nejvíce Oscarů pro jeden film:

Fotografie z filmu Pán prstenů: Návrat krále / The Lord of the Rings: The Return of the King - Minas TirithNejvětší počet Oscarů, které kdy získal jeden film, je dodnes stále jedenáct. Tento rekord poprvé zvládnul historický epos Ben Hur, který z dvanácti nominací neproměnil pouze jedinou v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář. Rekord Ben-Hura se pak podařilo nikoliv překonat, ale dorovnat už pouze dvěma filmům. Titanic získal v roce 1997 rovněž 11 sošek ze 14 nominací a Pán prstenů: Návrat krále jich získal také 11. Ten je také jediným filmem, který proměnil všechny nominace na Oscara. A jaký byl kdy největší počet nominací pro jeden film? Právě 14. Před Titanicem byl na tento počet Oscarů nominován film Vše o Evě

A které filmy patří k největším oscarovým smolařům? Tento "rekord" drží Nový začátek a Purpurová barva. Oba obdržely 11 nominací, ale žádnou sošku si neodnesly. Hned za nimi jsou největšími smolaři Gangy New YorkuOpravdová kuráž a Špinavý trik. Z deseti nominací nula Oscarů. 

Nejlepší film a režie: Ben Hur

Nejlepší film: Titanic

Nejlepší film: Pán prstenů: Návrat krále


Nejvíce Oscarů pro jednoho režiséra a scenáristu:


Henry Fonda ve filmu  / The Grapes of WrathMezi režiséry je absolutním rekordmanem John Ford, který vyhrál čtyřikrát (DenunciantHrozny hněvuBylo jednou jedno zelené údolí a Tichý muž) z pěti nominací (neproměněná byla za Dostavník). Ford je zároveň prvním režisérem, který získal Oscara dva roky po sobě v roce 1941 a 1942. K těmto čtyřem Oscarům za Nejlepší režii celovečerního filmu získal ještě dva Oscary za Nejlepší dokument.

Se získem tří Oscarů z šesti nominací ho pak následuje Frank Capra (Stalo se jedné noci, Úžasná událost a Vždyť jsme jen jednou na světě). Stalo se jedné noci byl vůbec prvním filmem, který kdy získal všech pět hlavních ocenění - nejlepší film, režie, scénář, herec a herečka. To se pak povedlo už jen dvakrát, filmům Přelet nad kukaččím hnízdem a Mlčení jehňátek. Třemi Oscary za režii se pak může pochlubit už jen William Wyler za filmy Paní MiniverováNejlepší léta našeho života a Ben Hur. Wyler je zároveň jediným režisérem, jehož tři Oscarem oceněné filmy za režii vyhrály i v kategorii Nejlepší film. Wyler rovněž drží rekord v největším počtu oscarových nominací. Za režii byl nominován celkem dvanáctkrát.

Ray Milland ve filmu Ztracený víkend / The Lost WeekendWylera v počtu nominací následují Billy Wilder a Martin Scorsese s osmi nominacemi. Wilder uspěl dvakrát (Ztracený víkendByt), Scorsese zatím jen jednou (Skrytá identita). Scorsese byl až do zisku Oscara za tento film pokládán za největšího žijícího režiséra a smolaře, který Oscara nezískal. Wilder má také druhý největší počet nominací za Nejlepší scénář. Byl na něj nominován dvanáctkrát a třikrát uspěl. Vedle Ztraceného víkendu a Bytu ho dostal ještě za Sunset Blvd. Největší počet nominací (16) v kategorii scénáře (původního) drží Woody Allen. Oscary v této kategorii má za filmy Annie HallováHana a její sestry a Půlnoc v Paříži. Allen je v 76 letech nejstarším oscarovým laureátem v této kategorii. 

Ziskem dvou sošek Oscarů za režii se z nedávné doby můžou pochlubit například Miloš Forman (Přelet nad kukaččím hnízdemAmadeus), Steven Spielberg (Schindlerův seznamZachraňte vojína Ryana), Clint Eastwood (NesmiřitelníMillion Dollar Baby) a Ang Lee (Zkrocená horaPí a jeho život). Letos má do této společnosti ještě velkou šanci se dostat Alejandro González Iñárritu, pokud získá Oscara za režii REVENANT Zmrtvýchvstání

Nejlepší režie: John Ford

Nejlepší scénář: Woody Allen


Nejvíce Oscarů pro jednu herečku:

Peter O'Toole, Katharine Hepburn ve filmu Lev v zimě / The Lion in WinterTímto prvenstvím se může pochlubit Katharine Hepburn, která z dvanácti nominací uspěla jako jediná čtyřikrát. Oscary získala za filmy Ranní slávaHádej, kdo přijde na večeři, Lev v zimě a Na Zlatém jezeře. Zajímavostí je, že Hepburn si svou cenu nikdy nepřevzala osobně. V počtu oscarových nominacích ji překonala pouze Meryl Streep, která byla nominována celkem devatenáckrát a třikrát uspěla, jednou jako herečka vedlejší (Kramerová versus Kramer) a dvakrát jako herečka hlavní (Sophiina volbaŽelezná lady). Třemi Oscary se může pochlubit už jen Ingrid Bergman, dvakrát v roli hlavní (Plynové lampy, Anastázie), jednou v roli vedlejší (Vražda v Orient-Expressu).  

Se dvěma soškami je následují Bette Davis, Luise RainerVivien LeighHelen HayesGlenda JacksonJane Fonda, Dianne WiestJessica LangeMaggie SmithOlivia de HavillandElizabeth TaylorSally FieldShelley WintersJodie FosterHilary Swank a naposledy se k nim zařadila Cate Blanchett.

Glenn Close ve filmu Albert Nobbs / Albert NobbsNejvětšími oscarovými smolařkami jsou tyto tři herečky: Deborah KerrThelma Ritter a Glenn Close. Všechny byly nominovány šestkrát, ale ani jednou, a v případě Glenn Close jako jediné žijící herečky můžeme napsat ještě "zatím", neuspěly. Deborah Kerr obdržela alespoň čestného Oscara v roce 1994. Bez Oscara zůstaly nebo zůstávají stále i namátkou: (počet nominací) Amy Adams (5), Irene Dunne (5), Jane Alexander (4), Annette Bening (4), Marsha Mason (4), Barbara Stanwyck (4), Joan Allen (3), Greta Garbo (3), Diane Ladd (3), Laura Linney (3), Michelle Pfeiffer (3), Gloria Swanson (3) a Sigourney Weaver (3).

Nejlepší herečka: Katharine Hepburn

Nejlepší herečka: Meryl Streep


Nejvíce Oscarů pro jednoho herce:

Jack Nicholson ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem / One Flew Over the Cuckoo's NestMužským vítězem této kategorie je Jack Nicholson. Nicholson má tři Oscary, dva za roli hlavní (Přelet nad kukaččím hnízdemLepší už to nebude) a jednu za roli vedlejší (Cena za něžnost). S 12 vede také v počtu nominací. Třemi Oscary z pěti nominací se pyšní Daniel Day-Lewis, který je jediným hercem oceněným jen za hlavní role. Uspěl ve filmech Moje levá nohaAž na krev a Lincoln. Tři Oscary za role vedlejší má Walter Brennan. Druhý největší počet nominací za Nicholsonem pak má Laurence Olivier (10, 1 Oscar), Spencer Tracy (9, 2 sošky) a Paul Newman (9, 1 soška). Herci, kteří získali dva Oscary, jsou kromě Tracyho ještě tito: Marlon BrandoJack LemmonRobert De NiroDustin HoffmanMichael CaineGary CooperFredric MarchAnthony QuinnMelvyn DouglasJason RobardsPeter UstinovDenzel WashingtonGene HackmanTom Hanks, Kevin SpaceySean Penn a naposledy Christoph Waltz

Největšími oscarovými smolaři mezi herci jsou Peter O'Toole a Richard Burton. První z nich byl nominován osmkrát, neuspěl ani jednou. Burton byl nominován sedmkrát, taktéž ani jednou sošku nezískal. O´Toole byl alespoň oceněn čestným Oscarem v roce 2003. Bez Oscara zůstali nebo zůstávají stále i namátkou: (počet nominací) zatím ještě (alespoň do pondělního rána) Leonardo DiCaprio (5), Albert Finney (5), Warren Beatty (4), Montgomery Clift (4), Ed Harris (4), Bradley Cooper (3), Tom Cruise (3), Matt Damon (3), Johnny Depp (3), Nick Nolte (3), Edward Norton (3), Joaquin Phoenix (3), Brad Pitt (3) a zatím i Mark Ruffalo

Nejlepší herec: Jack Nicholson

Nejlepší herec: Daniel Day-Lewis


Nejvíce Oscarů pro zahraniční film nebo herce:

Fotografie z filmu Fanny a Alexandr / Fanny och AlexanderNejúspěšnější filmovou zemí, co se týče zisků Oscarů, je Itálie (14 sošek) a Francie (12 sošek). Nejúspěšnějšími zahraničními filmy jsou Fanny a Alexandr a Tygr a drak, které oba získaly po čtyřech Oscarech. Tygr a drak mimochodem porazil Hřebejkův film Musíme si pomáhat. Prvním zahraničním hercem, který byl nominován na Oscara, byl Marcello Mastroianni za Manželství po italsku. Drží zároveň rekord v počtu nominací pro zahraničního herce (3). Prvního Oscara ale získal až Roberto Benigni za Život je krásný. První zahraniční herečkou oceněnou Oscarem za neanglicky mluvenou roli se stala Sophia Loren za Horalku. Před ní už jako vůbec první neamerická herečka získala Oscara Anna Magnani za The Rose Tattoo. První francouzskou herečkou nominovanou na Oscara je Anouk Aimée a dosud jedinou Francouzkou, která vyhrála Oscara, je Marion Cotillard za Edith Piaf. Prvním Francouzem, který získal Oscara, je Jean Dujardin za The Artist

Nejlepší zahraniční film: Fanny a Alexandr

Nejlepší zahraniční film: Tygr a drak


Několik dalších oscarových prvenství:

Kathryn Bigelow při natáčení filmu Smrt čeká všude / The Hurt Locker
První ženou, která uspěla v kategorii Nejlepší film, byla Julia Phillips za Podraz. První ženou nominovanou na Oscara za režii byla Lina Wertmüller za Pasqualino Sedmikráska. První ženou, která ho získala, je Kathryn Bigelow za Smrt čeká všude. Prvním posmrtně nominovaným hercem byl James Dean za Na východ od ráje. Prvním posmrtně oceněným hercem je Peter Finch za Televizní síť. První černošskou herečkou, která získala Oscara, je Hattie McDaniel za vedlejší roli v Jih proti Severu. Prvním černošským hercem, který získal Oscara, je Sidney Poitier za hlavní roli v Polních liliích. První černošskou herečkou, která uspěla v hlavní roli, je Halle Berry za Ples příšer. Prvním černošským režisérem nominovaným na Oscara, je John Singleton za Chlapce ze sousedství. Prvním černošským režisérem, který získal Oscara za nejlepší film, je Steve McQueen za 12 let v řetězech. Na svého prvního Oscara nějaký černošský režisér ještě čeká. Prvním režisérem z Latinské Ameriky, který získal Oscara, je Alfonso Cuarón z Mexika za Gravitaci

Nejlepší režie: Kathryn Bigelow

Nejlepší režie: Alfonso Cuarón

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů (13.04.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Joker: Folie à Deux (10.04.2024 14:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu