Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV recenze: 11.22.63

TV recenze: James Franco chce změnit minulost v 11.22.63

Vydáno: 23.02.2016 17:30 v sekci Články | Televize - Václav Limberk

J.J. Abrams a Stephen King připravili pro Hulu televizní osmidílnou sérii 11.22.63 podle Kingova románu Dallas 63. V pilotu se James Franco vydává na první cestu do minulosti.

11.22.63Recenzoval/a Václav Limberk dne 23.02.2016 17:30. J.J. Abrams a Stephen King připravili pro Hulu televizní osmidílnou sérii 11.22.63 podle Kingova románu Dallas 63. V pilotu se James Franco vydává na první cestu do minulosti. Hodnocení: 4
SDÍLET:    
Výkonní producenti, režisér J.J. Abrams, spisovatel Stephen King, autorka televizních her a scenáristka Bridget Carpenter a televizní producent Bryan Burk, připravili pro online portál Hulu osmidílnou televizní sérii 11.22.63 podle Kingovy knihy Dallas 63. Scénář podle Kingovy předlohy napsala Bridger Carpenter. Režie prvního dílu se ujal skotský režisér Kevin MacDonald. Hlavní roli získal James Franco

James Franco, Chris Cooper ve filmu  / 11.22.63V první epizodě se seznamujeme s mladým středoškolským učitelem Jakem Eppingem (Franco). Epping a ostatní studenti poslouchají otřesné vyprávění Harryho Dunninga (Leon Rippy), který popisuje, jak jako dítě v roce 1960 o halloweenské noci přežil vražedné řádění svého otce, který kladivem zabil Harryho bratra, sestru a matku. Eppingovi změní život majitel bistra v Maine Al (Chris Cooper), když mu ve skříni svého bistra ukáže "králičí díru", časový portál, kterým se je možné zázračně přemístit do minulosti, konkrétně do 21. října 1960 (v knize je to rok 1958).

Al po Jakeovi chce, aby zabránil atentátu na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. A ještě mu sděluje, že kdykoliv se "králičí dírou" vrátí zpět do přítomnosti, a je jedno, jak dlouho v roce 1960 pobýval, v přítomnosti uběhnou jen dvě minuty. Naopak, kdykoliv se vrátí zpět do roku 1960, pokaždé bude znovu přesně 11:58, 21. října 1960. Jestli bude chtít Jake něco v minulosti změnit, bude tam muset i nějakou dobu žít. A žít v minulosti není jen tak. Zvlášť když vás neustále pronásleduje tajemný muž se žlutou kartou, který si jako jediný všimne, že by tu Jake "neměl být".

James Franco, Sarah Gadon ve filmu  / 11.22.63A jaký zanechal první, hodinu a dvacet minut dlouhý, díl dojem? Musím konstatovat, že velmi příznivý. Retro stylizace začínajících šedesátých let včetně hudební složky je dokonalá a do detailů ošetřená, včetně například rasového oddělení toalet "pro bílé" a pro "barevné", které Francovu postavu překvapí. Děj je poutavý, nabitý zajímavými událostmi, informacemi, spekulacemi týkajících se zavraždění Kennedyho, jehož údajným vrahem byl Lee Harvey Oswald (Daniel Webber). A sledovat, jak se Francova postava s touto situací vypořádá, skýtá celou řadu překvapení, děsivých, napínavých, ale i vtipných a romantických momentů.

Na jednu stranu patřím mezi Kingovy fanoušky, ačkoliv jsem zdaleka nepřečetl vše, co tento extrémně plodný spisovatel napsal a nečetl jsem ani Dallas 63. Těžko tedy říct, zda je to v tomto případě na škodu či ne, neznat knižní předlohu. A těžko také soudit, nakolik se televizní adaptace bude ubírat jinou cestou než kniha. První znatelný rozdíl je zmíněn v závorce o dva odstavce výše. V televizní verzi putuje Franco do roku 1960. V knize je cílovou destinací rok 1958. Tento rok v knize nezvolil King náhodou, neboť právě v tomto roce se odvíjí jedna z dějových linií jeho knihy To (tuto linii z knihy nejspíš televizní série pomine). 

James Franco ve filmu  / 11.22.63Na druhé straně Kingovy filmové a knižní adaptace jsou často dost rozdílné kvality. Mezi ty opravdu kvalitní se jich dá zařadit pouze několik. Úspěšně se s Kingovými předlohami vypořádalo pouze několik tvůrců. Mezi ně můžeme počítat například Briana De Palmu, který před čtyřiceti lety jako vůbec první zfilmoval Kingovu předlohu, jeho první román Carrie. Za nejlepší se pak považují Darabontovy filmy Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle. Od té doby, se Kingovy knihy staly vděčnými náměty pro filmové i televizní adaptace, které neustávají. Naopak, chystá se celá řada dalších a nových verzí Kingových děl. Mezi nejočekávanějšími je například The Dark Tower nebo nové verze románů Svědectví a To

První díl 11.22.63, který dosahuje skoro na celovečerní délku, lze považovat za nadprůměrný (televizní) film, který by dost dobře obstál i samostatně. Sice není v rámci Kingovských verzí ničím převratný, ale patří určitě k těm jeho lepším adaptacím. Dokáže zaujmout jak sám o sobě, tak i jako "rozjezd" slibné televizní minisérie. Kladem budiž i fakt, že nepůjde o "nekonečnou" sérii, jako v případě jiných seriálů podle Kinga. Uveďme například z nedávné doby Pod kupolí nebo starší kanadský seriál The Dead Zone. V této Kingově knize se mimochodem zápletka točila také okolo atentátu na prezidentského kandidáta. Závěrem tedy jen tolik, že 11.22.63 mohu jen doporučit. A pokud jste Kingovi fanoušci, pak to platí dvojnásob.

Originální trailer tv série na Hulu 11.22.63

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Black Lightning 5/10
TV recenze: Koncem superhrdinovského důchodu začíná nezáživný Black Lightning Televizní stanice The CW, která se orientuje na mladé diváky, letos přidává další seriál do svého superhrdinského kánonu, kde jsou například Arrow, The Flash nebo Supergirl. Jak se povedla novinka Black Lightning? čtěte zde
Vydáno: 20.01.2018 14:00 v sekci Články | Televize
0
Zoufalé ženy dělají zoufalé věci 1/10
Recenze: Komedie Filipa Renče Zoufalé ženy dělají zoufalé věci je zoufalost sama Nová komedie Filipa Renče, natočená podle scénáře a stejnojmenné knižní předlohy Haliny Pawlowské, se zaobírá osudy svérázné Olgy v podání Kláry Issové. čtěte zde
Vydáno: 19.01.2018 12:12 v sekci Recenze | Premiéry
27
TV tipy: 19. 1. 2018 - 25. 1. 2018
TV tipy: Slídil obdržel Boží vzkaz od Sněhurky a sedmi trpaslíků Z aktuální televizní nabídky, která je plná méně známých a méně výrazných žánrovek, vyčnívají především dva počiny. Prvním je temné drama Slídil s Jakem Gyllenhaalem, druhým pak klasická disneyovka Sněhurka a sedm... čtěte zde
Vydáno: 19.01.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Cizinec ve vlaku 4/10
Recenze: Cizinec ve vlaku s Liamem Neesonem dojíždí na vlastní stupiditu Liam Neeson je hvězda nového thrilleru od režiséra Neznámého a Mělčin, film však i přes nezanedbatelné filmařské schopnosti tvůrců doplácí na velice chatrný a hloupý děj. čtěte zde
Vydáno: 18.01.2018 07:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Můj strýček Archimedes 9/10
TV recenze: Ambiciózní snímek Můj strýček Archimedes nezklamal Výpravný koprodukční film Můj strýček Archimedes připravovala Česká televize do vysílání skoro tři roky. Snímek pojednává o řeckém migrantovi, který přijel do Československa, aby uprchl před občanskou válkou a našel zde... čtěte zde
Vydáno: 17.01.2018 15:00 v sekci Články | Televize
24
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: nejlepší filmy roku 2017 podle filmserver.cz (08.01.2018 15:00 v Články | Žebříčky)
- Zlaté glóby 2018: nejlepšími filmy jsou Tři billboardy a Lady Bird (08.01.2018 07:33 v Novinky | Zprávy)
- Tarantinův Star Trek získal scenáristu (22.12.2017 09:37 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Paddington, řidič aut a Seabiscuit uhánějí do Země zítřka (15.12.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Star Wars: Poslední z Jediů - šťavnatý prostředek trilogie (13.12.2017 17:10 v Recenze | Premiéry)
- Tarantinův Star Trek skutečně vznikne. A bude eRko. (08.12.2017 08:48 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Křídla Vánoc probouzejí Sílu (08.12.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Natočí Quentin Tarantino nový Star Trek? (06.12.2017 11:25 v Novinky)
- TV kritika: Deuce: Špína Manhattanu - čím víc sexu, tím víc HBO? (14.11.2017 11:00 v Články | Televize)
- James Franco jako The Disaster Artist v novém traileru (03.11.2017 12:01 v Novinky | Trailery)
- Remake Hřbitov domácích zvířátek získal režiséry (31.10.2017 08:10 v Novinky | Zprávy)
- Josh Boone adaptuje Kingův Talisman (12.10.2017 11:40 v Novinky | Zprávy)
- Druhé To má datum premiéry (26.09.2017 15:57 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Thomas Jane zavraždí svou ženu v 1922 (23.09.2017 17:21 v Novinky | Trailery)
- TOP 20 ČR: již druhý týden vede žebříček To (19.09.2017 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: To se vznáší nad novinkami (18.09.2017 07:30 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   02/2018

Odnikud
8/10

Drama Odnikud, sklízející nadšené ohlasy už od loňského festivalu v Cannes, rozjíždí studii truchlení a pomsty a kritiku rasové diskriminace na pozadí motivu pravicového terorismu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

Mute (3x)
Black Lightning (4x)
Zoufalé ženy dělají zoufalé věci (11x)
Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2x)
Ant-Man and the Wasp (1x)
Cizinec ve vlaku (9x)
The Terror (3x)
Fahrenheit 451 (2x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2018 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver