Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pojištění.cz - nejširší nabídka online pojištění v ČR!
TV recenze: 11.22.63

TV recenze: James Franco chce změnit minulost v 11.22.63

Vydáno: 23.02.2016 17:30 v sekci Články | Televize - Václav Limberk

J.J. Abrams a Stephen King připravili pro Hulu televizní osmidílnou sérii 11.22.63 podle Kingova románu Dallas 63. V pilotu se James Franco vydává na první cestu do minulosti.

11.22.63Recenzoval/a Václav Limberk dne 23.02.2016 17:30. J.J. Abrams a Stephen King připravili pro Hulu televizní osmidílnou sérii 11.22.63 podle Kingova románu Dallas 63. V pilotu se James Franco vydává na první cestu do minulosti. Hodnocení: 4
SDÍLET:    
Výkonní producenti, režisér J.J. Abrams, spisovatel Stephen King, autorka televizních her a scenáristka Bridget Carpenter a televizní producent Bryan Burk, připravili pro online portál Hulu osmidílnou televizní sérii 11.22.63 podle Kingovy knihy Dallas 63. Scénář podle Kingovy předlohy napsala Bridger Carpenter. Režie prvního dílu se ujal skotský režisér Kevin MacDonald. Hlavní roli získal James Franco

James Franco, Chris Cooper ve filmu  / 11.22.63V první epizodě se seznamujeme s mladým středoškolským učitelem Jakem Eppingem (Franco). Epping a ostatní studenti poslouchají otřesné vyprávění Harryho Dunninga (Leon Rippy), který popisuje, jak jako dítě v roce 1960 o halloweenské noci přežil vražedné řádění svého otce, který kladivem zabil Harryho bratra, sestru a matku. Eppingovi změní život majitel bistra v Maine Al (Chris Cooper), když mu ve skříni svého bistra ukáže "králičí díru", časový portál, kterým se je možné zázračně přemístit do minulosti, konkrétně do 21. října 1960 (v knize je to rok 1958).

Al po Jakeovi chce, aby zabránil atentátu na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. A ještě mu sděluje, že kdykoliv se "králičí dírou" vrátí zpět do přítomnosti, a je jedno, jak dlouho v roce 1960 pobýval, v přítomnosti uběhnou jen dvě minuty. Naopak, kdykoliv se vrátí zpět do roku 1960, pokaždé bude znovu přesně 11:58, 21. října 1960. Jestli bude chtít Jake něco v minulosti změnit, bude tam muset i nějakou dobu žít. A žít v minulosti není jen tak. Zvlášť když vás neustále pronásleduje tajemný muž se žlutou kartou, který si jako jediný všimne, že by tu Jake "neměl být".

James Franco, Sarah Gadon ve filmu  / 11.22.63A jaký zanechal první, hodinu a dvacet minut dlouhý, díl dojem? Musím konstatovat, že velmi příznivý. Retro stylizace začínajících šedesátých let včetně hudební složky je dokonalá a do detailů ošetřená, včetně například rasového oddělení toalet "pro bílé" a pro "barevné", které Francovu postavu překvapí. Děj je poutavý, nabitý zajímavými událostmi, informacemi, spekulacemi týkajících se zavraždění Kennedyho, jehož údajným vrahem byl Lee Harvey Oswald (Daniel Webber). A sledovat, jak se Francova postava s touto situací vypořádá, skýtá celou řadu překvapení, děsivých, napínavých, ale i vtipných a romantických momentů.

Na jednu stranu patřím mezi Kingovy fanoušky, ačkoliv jsem zdaleka nepřečetl vše, co tento extrémně plodný spisovatel napsal a nečetl jsem ani Dallas 63. Těžko tedy říct, zda je to v tomto případě na škodu či ne, neznat knižní předlohu. A těžko také soudit, nakolik se televizní adaptace bude ubírat jinou cestou než kniha. První znatelný rozdíl je zmíněn v závorce o dva odstavce výše. V televizní verzi putuje Franco do roku 1960. V knize je cílovou destinací rok 1958. Tento rok v knize nezvolil King náhodou, neboť právě v tomto roce se odvíjí jedna z dějových linií jeho knihy To (tuto linii z knihy nejspíš televizní série pomine). 

James Franco ve filmu  / 11.22.63Na druhé straně Kingovy filmové a knižní adaptace jsou často dost rozdílné kvality. Mezi ty opravdu kvalitní se jich dá zařadit pouze několik. Úspěšně se s Kingovými předlohami vypořádalo pouze několik tvůrců. Mezi ně můžeme počítat například Briana De Palmu, který před čtyřiceti lety jako vůbec první zfilmoval Kingovu předlohu, jeho první román Carrie. Za nejlepší se pak považují Darabontovy filmy Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle. Od té doby, se Kingovy knihy staly vděčnými náměty pro filmové i televizní adaptace, které neustávají. Naopak, chystá se celá řada dalších a nových verzí Kingových děl. Mezi nejočekávanějšími je například The Dark Tower nebo nové verze románů Svědectví a To

První díl 11.22.63, který dosahuje skoro na celovečerní délku, lze považovat za nadprůměrný (televizní) film, který by dost dobře obstál i samostatně. Sice není v rámci Kingovských verzí ničím převratný, ale patří určitě k těm jeho lepším adaptacím. Dokáže zaujmout jak sám o sobě, tak i jako "rozjezd" slibné televizní minisérie. Kladem budiž i fakt, že nepůjde o "nekonečnou" sérii, jako v případě jiných seriálů podle Kinga. Uveďme například z nedávné doby Pod kupolí nebo starší kanadský seriál The Dead Zone. V této Kingově knize se mimochodem zápletka točila také okolo atentátu na prezidentského kandidáta. Závěrem tedy jen tolik, že 11.22.63 mohu jen doporučit. A pokud jste Kingovi fanoušci, pak to platí dvojnásob.

Originální trailer tv série na Hulu 11.22.63

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0

WEDOS.cz - Nejlevnější registrátor domén v ČR, neomezený webhosting, virtuální a dedikované servery

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Zabiják & Bodyguard 5/10
Recenze: Akční komedii Zabiják & Bodyguard zachraňují Reynolds s Jacksonem jen horko těžko Špičkový bodyguard Ryan Reynolds musí do 24 hodin dopravit do Nizozemí profesionálního zabijáka Samuela L. Jacksona, aby tam mohl svědčit proti bývalému běloruskému prezidentovi Garymu Oldmanovi... čtěte zde
Vydáno: 21.08.2017 14:56 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV Recap: Twin Peaks 14. část 10/10
Twin Peaks Recap: 14. část - "Kdo je ten snílek?" Ve čtrnácté části třetí řady seriálu Městečko Twin Peaks - The Return se odehraje spousta zajímavých událostí. Nad vším se ale vznáší neustálá přítomnost tajemství, o nichž většinou jen sníme. čtěte zde
Vydáno: 21.08.2017 12:26 v sekci Články | Televize
0
Box Office: 33. víkend
Box Office: Zabiják & bodyguard vedou další slabý víkend Akční komedie Zabiják & bodyguard s Ryanem Reynoldsem, Salmou Hayek a Samuelem L. Jacksonem urvala prvenství. Naproti tomu Soderberghovi Loganovi parťáci měli smůlu. čtěte zde
Vydáno: 21.08.2017 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Review: 43. Letní filmová škola v Uherském Hradišti
Review: 43. Letní filmová škola v Uherském Hradišti Přečtěte si kritickou reflexi Letní filmové školy dřív, než si Valenta koupí celé Hradiště i s publicisty. Prohlédněte si decentní queer obrázky na titulce i v článku dřív, než se Čunek dá na pochod a zakáže je. čtěte zde
Vydáno: 20.08.2017 21:04 v sekci Články | Publicistika
0
TV tipy: 18. 8. 2017 - 24. 8. 2017
TV tipy: Zabijáci se účastní honu na lišku a Silkwoodová jim vaří kohouta na víně Prázdniny pomalu končí a televize začínají ožívat. Na tento týden sice nepřichystaly žádnou velkou premiéru, potěší ovšem zařazení na Oscara nominovaných dramat Silkwoodová a Hon na lišku nebo severského thrilleru Zabijáci.... čtěte zde
Vydáno: 18.08.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Box Office: Annabelle 2 vystrašila konkurenci (14.08.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box Office: Temná věž vede slabý víkend (07.08.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box Office: Dunkerk odrazil útok Emotikonů i Blondýny (31.07.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- To: Kingovská adaptace v posledním traileru (28.07.2017 09:28 v Novinky | Trailery)
- James Franco jako The Disaster Artist v traileru (19.07.2017 09:04 v Novinky | Trailery)
- Temná věž: Kingovo fantasy v novém traileru (10.07.2017 13:39 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Amazing Spider-Man se vrací z blázince, ztrácí se v moři a přináší nejasnou zprávu o konci světa (07.07.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Terminátor má skrytou vadu a dělá interview s kráskou, zvířetem a tučňáky z Madagaskaru (23.06.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka zažívá zemětřesení a s ropnými magnáty bojuje o povinnost a čest (16.06.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- The Deuce: James Franco, porno a HBO v traileru (02.06.2017 11:37 v Novinky | Trailery)
- To se vrací v druhém traileru (08.05.2017 11:00 v Novinky | Trailery)
- První trailer: Temná věž podle ságy Stephena Kinga (03.05.2017 11:40 v Novinky | Trailery)
- Chystá se další remake Stephena Kinga (28.04.2017 19:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nezvaná Godzilla se ztratí v Mnichově a způsobí apokalypsu v Hollywoodu (21.04.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: mlha Stephena Kinga se vrací v seriálu The Mist (12.04.2017 15:28 v Novinky | Trailery)
- To děsí v prvním traileru (29.03.2017 20:13 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   33/2017

Po strništi bos
6/10

Nový film Jana Svěráka, natočený podle knihy Zdeňka Svěráka, se odehrává před událostmi z Obecné školy a jsme v něm svědky začleňování malého Edy Součka do venkovského života a do nové klukovské party...


Chaty

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

Zabiják & bodyguard (7x)
Tulipánová horečka (1x)
To (2x)
Velká oříšková loupež 2 (1x)
Temná věž (2x)
Kingsman: Zlatý kruh (1x)
Po strništi bos (8x)
Molly's Game (2x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2017 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
DOPORUČUJEME: Kupte si nejprodávanější hosting v ČR se slevou 50% (slevový kód: FILMSERVER)
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver