Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 19. 2. 2016 - 25. 2. 2016

TV tipy: Muž z oceli ulétá v řetězech na křídlech vážky

Vydáno: 19.02.2016 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Ani následující televizní týden nevytrhne diváky z letargie, neboť až na jedinou výjimku opět nenabízí žádné velké premiéry a uchyluje se spíše k ohraným reprízám. Onou výjimkou je komiksovka Muž z oceli, která oživuje Supermana.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Útěk v řetězech (The Defiant Ones) (pátek 19. 2., Prima Max, 20.15 - 22.15 / sobota 20. 2., 16.10 - 18.05)

Plakát filmu Útěk v řetězech / The Defiant OnesVíce než padesát let staré černobílé drama už není ve svém poselství tak závratné jako v době vzniku, pořád jde ale o hodně kvalitní podívanou. Režírující Stanley Kramer v něm vsadil na svižné tempo, poměrně ostrý komentář k rasové problematice, jednoduchý a přímočarý příběh, který zaujme svou atmosférou a především na Oscary oceněné kameru a scénář. Silné je i obsazení, neboť vynikající ústřední dvojice Tony Curtis a Sidney Poitier i její "přihrávači" Theodore Bikel a Cara Williams se všichni dočkali oscarových nominací. Dnes sice už trochu zastaralá a naivní, stále ovšem zářivá a výtečná klasika.

Synopse: Běloch Jackson (Tony Curtis) a černoch Cullen (Sidney Poitier) společně utečou z vězení spoutáni řetězy. Přes rasovou rozdílnost i počáteční nesnášenlivost jsou nuceni spolupracovat, aby přežili v neznámé krajině. Postupně se ale jejich vztah radikálně změní.

Zajímavost: V titulcích není uvedeno jméno technického poradce, neboť šlo o z řetězů skutečně uprchlého a v té době stále hledaného vězně.

Oficiální trailer filmu Útěk v řetězech / The Defiant Ones
Slnko v sieti (pátek 19. 2., ČT art, 22.20 - 23.55)

Plakát filmu  / Slnko v sietiDnes trochu pozapomenuté československé drama stálo u zrodu tzv. nové vlny, což znamená, že de facto definovalo většinu jejích znaků. Režisér Štefan Uher v něm tedy představil tehdy inovativní styl, který kladl důraz na přirozenost, až poetické záběry kamery, realistickou atmosféru, příběh zdánlivě o ničem, nicméně zároveň o všem a samozřejmě i autentické výkony neherců. Tvůrce tu navíc přidává i až experimentální hudební doprovod Iljy Zeljenky a místy hodně meditativní obrazy přírody. Jen možná tempo mohlo být trochu svižnější. Z historického hlediska zásadní film.

Synopse: Fajolo (Marián Bielik) a Bela (Jana Beláková) se potýkají s nejistotami první lásky. Život v přírodě plyne bez ohledu na politický režim nebo náladu lidí a na senové brigádě, kde se všichni vyhýbají práci a kradou, dochází k pokrytectví a lžím.

Zajímavost: Jde o vůbec první slovenský film, který přišel s tématem hodnotového i společenského porovnání života na vesnici a ve městě.

Trailer filmu Slnko v sieti
Na křídlech vážky (Dragonfly) (sobota 20. 2., Nova, 14.50 - 16.55 / neděle 21. 2., Nova Cinema, 07.20 - 09.15)

Plakát filmu Na křídlech vážky / DragonflyNejvětším problémem americko-německého mysteriózního dramatu je režírující Tom Shadyac. Ten sice dostal k ruce nijak originální, přesto ale zajímavý příběh s poměrně velkým potenciálem, celou dobu se mu ale nedaří vytvořit potřebnou napínavou atmosféru a děj nějak invenčně oživit. Tím pádem je s postupujícím časem snímek dost předvídatelný a plný klišé. Na slušném, i když nijak výrazném průměru ho tak udržují především atraktivní tematika a solidní, nicméně lehce prkenný Kevin Costner v titulní roli, jemuž ze známějších tváří přihrává jen Kathy Bates. Zapomenutelná jednohubka.

Synopse: Lékaři Joeu Darrowovi (Kevin Costner) nedávno tragicky zemřela manželka, která se ve vysokém stupni těhotenství stala v daleké Venezuele jednou z obětí autobusové nehody. Se smrtí milované ženy se stále nedokáže smířit a doufá, že chmury zažene prací. Jenže brzy se kolem něj začnou dít nevysvětlitelné věci a on nabývá dojmu, že mu mrtvá chce něco sdělit. 

Zajímavost: Role byla psána pro Harrisona Forda, ten ji ale odmítl.

Originální trailer filmu Na křídlech vážky / Dragonfly
Billy Madison (Billy Madison) (sobota 20. 2., Prima Cool, 20.00 - 22.05 / neděle 21. 2., 15.55 - 17.55)

Plakát filmu Billy Madison / Billy MadisonVíce než dvacet let stará komedie se u nás těší jen průměrným, v zámoří ale poměrně solidním hodnocením. Dáno je to určitě tím, že hlavní roli ztvárnil a na scénáři se podílel Adam Sandler, takže je jasné, že humor je primitivní a v tomto případě extrémně dementní a neštítí se opravdu ničeho. Režírující Tamra Davis toho pak vlastně nemusí moc dělat a stačí, když jen gagy a vtípky různé úrovně, které někdy hraničí s trapností, naskládá za sebe a dodá svižnější tempo. Je ale jasné, že pokud specifickou zábavu ústředního představitele nevyhledáváte, film nemá šanci vás zásadně zaujmout, byť se v něm ve vynikajícím cameu objeví Steve Buscemi.

Synopse: Billymu (Adam Sandler) je sice sedmadvacet, pořád ale vyvádí jako puberťák. Řádí s kamarády a provokuje svého otce, kterému jednoho dne povolí nervy a řízení společnosti předá dosavadnímu viceprezidentovi (Bradley Whitford). To se dotkne Billyho ješitnosti a uzavře s otcem sázku - pokud znovu absolvuje všechny ročníky školy až k maturitě tak, že každou třídu zvládne za dva měsíce, stane se novým ředitelem on. To ještě neví, do čeho se pouští.

Zajímavost: Sandler filmem celovečerně debutoval.

Oficiální trailer filmu Billy Madison / Billy Madison
Muž z oceli (Man of Steel) (sobota 20. 2., Nova, 20.20 - 23.05 / neděle 21. 2., Nova Cinema, 15.10 - 18.00)

Český plakát filmu Muž z oceli / Man of SteelModerní verzi legendárního Supermana natočil Zack Snyder, jehož zbytečně velikášský styl je tu znát z každého políčka. Ačkoli se velmi snaží, vztahy mezi postavami ani romantická linie příliš nefungují a všichni jsou jen zběžně načrtnutí. Ohromit pak má opulentní, ale viditelně digitální akce, která svůj účel splní, nedokáže ale úplně strhnout. Škoda, že zdařilé a zajímavě uchopené vyprávění pomocí flashbacků se v polovině opustí, aby dostala přednost zmíněná akce. V hlavní roli se objeví solidní, ale nevýrazný Henry Cavill, jehož na mnohem menší ploše přehrávají "mentoři" Russell Crowe a Kevin Costner a záporák Michael Shannon. O opravdu drahém velkofilmu, kterému chybí srdce, se více dočtete v naší recenzi.

Synopse: Mladý chlapec zjišťuje, že má mimořádné schopnosti a nejspíš nepochází z této planety. Jeho pozemský otec Jonathan (Kevin Costner) se mu pokouší vysvětlit, aby svůj dar potlačoval, jelikož může změnit Zemi a ta na to zatím není připravena. Jako mladý muž se Clark Kent (Henry Cavill) vydává na cestu za poznáním sám sebe a svých kořenů. Jenomže hrdina, na němž bude ležet osud naší planety, se v něm teprve musí objevit.

Zajímavost: Cavill je první neameričan, který ztvárnil Supermana.

Český trailer filmu Muž z oceli / Man of Steel
Elitní zabijáci (Killer Elite) (sobota 20. 2., Nova, 23.05 - 01.20)

Plakát filmu Elitní zabijáci / Killer EliteKriminální akční thriller je víc než co jiného promarněným potenciálem. Režírující Gary McKendry pracoval s trošku za vlasy přitaženou a překombinovanou zápletkou, která je ale v jeho podání paradoxně nuda. Přeskakování mezi lokacemi a zbytečná romantická linie na zážitku také moc nepřidají. Na úrovni lepšího nadprůměru tak snímek mimo několika zdařilých akčních choreografií drží především obsazení, v němž hraje prim charismatický Jason Statham, jemuž výborně sekundují upozaděný Robert De Niro a velmi dobrý Clive Owen v netypicky záporné roli. Až přílišná a opatrná sázka na žánrovou jistotu, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Synopse: Pohádkově bohatému ománskému šejkovi zbývá pár měsíců života. Ještě před smrtí chce dostat tři muže, kteří zabili jeho syny. Tento úkol dostane na starost legendární zabiják Hunter (Robert De Niro), který ovšem poté, co zjistí, jak se věci ve skutečnosti mají, odmítne. S tím se ale počítalo, protože je pouhou návnadou pro jeho žáka Dannyho (Jason Statham), který je tím vyvoleným vrahem. Jenže řemeslo pověsil na hřebík a do akce se mu příliš nechce. Ohrožení života jeho učitele ho ale nemůže nechat chladným.

Zajímavost: Jediným americkým hercem, který se ve filmu objeví, je De Niro.

Český trailer filmu Elitní zabijáci / Killer Elite
Přestřelka u O.K. Corralu (Gunfight at the O.K. Corral) (neděle 21. 2., ČT2, 22.25 - 00.25 / pondělí 22. 2., 23.55 - 01.55)

Plakát filmu Přestřelka u O.K. Corralu / Gunfight at the O.K. CorralU nás ne až tak známý, ve světě ale klasický a oblíbený western má i přes skoro padesátileté stáří co nabídnout. Režírující John Sturges se na slavnou legendu z americké historie podíval typicky trochu naivním a romantickým náhledem, což ale vůbec nevadí. Podařilo se mu totiž zachytit potřebnou atmosféru, solidní akci a vše doplnil ikonickým hudebním motivem. V hlavních rolích naprosto excelují Burt LancasterKirk Douglas, kteří svým postavám dodávají nezbytné charisma a funguje mezi nimi pořádná chlapská chemie. Zamrzí jen příliš pomalé tempo a přetažená stopáž s několika vysloveně nezáživnými scénami. Žánrovka jak má být.

Synopse: Jednoho dne dostává šerif Wyatt Earp (Burt Lancaster) telegram od svého bratra Virgila (John Hudson), šerifa z Tombstone. V něm se dozví, že má velké problémy s rančerem Ikem Clantonem (Lyle Bettger), který si umí zaplatit zákon. Ne všichni jsou ale úplatní, proto se Earp se svým zástupcem Docem Hollidayem (Kirk Douglas) vydávají na pomoc.

Zajímavost: Jde o jediný film, v němž Wyatt Earp nemá knír.

Originální trailer filmu Přestřelka u O.K. Corralu / Gunfight at the O.K. Corral
Já a ty (Io e te) (úterý 23. 2., ČT art, 21.10 - 22.45)

Plakát filmu Já a ty / Io e tePoslední počin legendárního režiséra Bernarda Bertolucciho je u nás prakticky neznámý a hodnocen je spíše průměrně, v zahraničí je na tom mnohem lépe. Slavný filmař se v něm pustil do jakéhosi kamerového a atmosferického experimentu, protože prakticky v každé scéně střídá úhel záběru a celkové ladění. V kontrastu s tím je ale až zoufale klišovitý a nenápaditý příběh, v němž se toho moc neděje a diváka ničím nepřekvapí. Kontroverzní se ukázalo být i obsazení Jacopa Olma Antinoriho, který je většině publika nesympatický a navíc je dost prkenný. Tip pro náročnější a tolerantnější diváky.

Synopse: Čtrnáctiletý Lorenzo (Jacopo Olmo Antinori) nemá rád lidi. Jeho matka ho léčí u psychoterapeuta, a když jí syn sdělí, že chce jet se třídou na lyžařský výcvik, má radost, že to funguje. Místo do hor se ale chlapec ukryje do sklepa, kde se schovává i jeho na heroinu závislá sestra Olivia (Tea Falco). Během následujících dní se tak mezi oběma rozvíjí zajímavý vztah, který jim fatálně změní život.

Zajímavost: Bertolucci se podílel i na scénáři.

Oficiální trailer filmu Ty a já / Io e te
Oběti a vrazi (úterý 23. 2., ČT2, 21.50 - 23.25)

Plakát filmu  / Oběti a vraziNeprávem opomíjené tuzemské drama je zajímavou studií zvláštního vztahu, zároveň je také divácky náročnější. Režisérka a scenáristka Andrea Sedláčková v něm nejde zrovna publiku naproti a spoléhá se na hutnou a těžce uchopitelnou atmosféru a propracovanou psychologii postav, které skvěle ztvárňují především na Českého Lva nominovaný Karel Roden, dále pak Ivana Chýlková a Monika Hilmerová. Velmi slušný a netradiční zážitek kazí bohužel jen příliš povrchní příběh, jemuž by prospěla trošku hlubší analýza nastolené situace. Pozapomenutá žánrovka.

Synopse: Miroslav (Karel Roden) a Jana (Ivana Chýlková) jsou nevlastní sourozenci, kteří celý život bojují proti vzájemné přitažlivosti. Jejich láska je ale silnější než veškeré zákazy.

Zajímavost: Inspirací k natáčení byla skutečná událost.

Originální trailer filmu Oběti a vrazi
Simone (S1m0ne) (středa 24. 2., Nova Cinema, 22.05 - 00.25 / čtvrtek 25. 2., 02.50 - 04.45)

Plakát filmu Simone / S1m0neKomediální drama s prvky sci-fi se těší nejednoznačným hodnocením a komentářům, což je dáno tím, že režisérovi a scenáristovi Andrewu Niccolovi se úplně nepovedlo vybalancovat rovinu čistě komickou a tu satirickou. V některých chvílích není totiž úplně jasné, zda tvůrce vzdává hold artovým filmařům, nebo si z nich nepokrytě utahuje. Největším problémem je ale to, že ačkoli rozum a mysl diváka jsou příjemně rozdrážděny, emoce tu zcela chybí a film působí zbytečně chladně a odtažitě. V hlavní roli se objeví standardně dobrý Al Pacino, jehož doplňují třeba Catherine Keener, Evan Rachel Wood nebo Winona Ryder. Zajímavý, avšak nedotažený kousek.

Synopse: Viktor Taransky (Al Pacino) je režisér, scenárista a producent, jehož v poslední době provází smůla. Poslední počin byl propadák a teď mu utekla hlavní hvězda jeho nového filmu. Viktor ale rozmary herců nesnáší, proto by se bez ní klidně obešel, jenže studio se bojí její pomsty a raději zruší smlovu jemu. Když si vyklízí kancelář, osloví ho muž s nabídkou využít umělé herce. Ačkoli mu nevěnuje pozornost, za pár měsíců mu přijde balíček se speciálním programem na výběr herců. Nedůvěřivý Viktor to tedy zkusí a stane se zázrak.

Zajímavost: Niccol se s představitelkou digitální herečky, Rachel Roberts později oženil.

Oficiální trailer filmu Simone / S1m0ne

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kosmonaut z Čech (20.12.2023 18:51 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu