TV tipy: Klub odložených žen zná Hlavu 22 jako svý boty

Vydáno: 12.02.2016 08:28 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

I nadále si televize vybírají oddechový čas a spoléhají na několikáté reprízy osvědčených diváckých tutovek. Z těch zajímavějších a méně otřepaných snímků tak zaujme hned několik solidních, ale ne úplně výrazných žánrovek.
Ten večer (Evening) (sobota 13. 2., Kino Barrandov, 14.30 - 16.50)

Plakát filmu Ten večer / EveningDevět let staré drama je lehce nadprůměrnou záležitostí a doplácí především na předvídatelnost a množství klišé. Režírující Lajos Koltai v něm spoléhá na otřepaný, ale stále fungující a atraktivní příběh, odpovídající atmosféru a zajímavé obsazení, v němž hraje prim Claire Danes, kterou doplňují třeba Toni Collette, Vanessa Redgrave, Patrick Wilson nebo Meryl Streep. Kdyby rezignoval na kombinování dvou rovin, z nichž ta současná je dost nezajímavá a připravil alespoň nějaké překvapení, byl by dojem o něco lepší. Nenáročná odpolední jednohubka.

Synopse: Na sklonku života rekapituluje Ann Lord (Vanessa Redgrave) svůj život, v němž přetrvává jedna silná vzpomínka, o níž nikdy nikomu neřekla. Svým dcerám tak vypráví o muži, jehož milovala víc než kohokoli jiného. Kdo ale tenhle Harris (Patrick Wilson) vlastně je?

Zajímavost: Při natáčení se seznámili Danes a Hugh Dancy, kteří se v roce 2009 vzali.

Oficiální trailer filmu Ten večer / Evening
Přijíždí jezdec (Comes a Horseman) (sobota 13. 2., Fanda, 17.20 - 19.25 / neděle 14. 2., 13.00 - 15.10 / pondělí 15. 2., 10.00 - 12.00)

Plakát filmu Přijíždí jezdec / Comes a HorsemanU nás nepříliš známé romantické drama s westernovými prvky je tak trochu netypickou žánrovkou. Režírující Alan J. Pakula v něm potlačil akci, přestřelky, rasové konflikty a drsné muže, místo kterých se soustředil na trošku meditativní atmosféru, zbytečně pomalé tempo a silné ženské hrdinky. Neopomněl ale tradiční jednoduchý příběh, účast spousty koní a typicky melodramatickou náladu a krásnou kameru. V hlavních rolích se objeví James Caan, Jane Fonda a Jason Robards, kterým brilantně sekunduje na Oscara nominovaný Richard Farnsworth. Netradiční kovbojka s lehce přetaženou stopáží.

Synopse: Jacob Ewing (Jason Robards) je bohatý rančer, který by rád získal všechny pozemky ve svém okolí. Jeden vlastní i zatrpklá Ella Connors (Jane Fonda), krásná a osamělá žena s tajemstvím z minulosti. Do jejího života brzy vpadne vojenský veterán Frank Athearn (James Caan), který se rozhodne, že její majetek bude před všemi bránit.

Zajímavost: Při natáčení zemřel kaskadér Jim Sheppard.

Ukázka z filmu Přijíždí jezdec / Comes a Horseman
Hlava 22 (Catch-22) (neděle 14. 2., ČT2, 22.05 - 00.05)

Plakát filmu Hlava 22 / Catch-22Válečná komedie je adaptací slavné satirické knihy Josepha Hellera. Režírující Mike Nichols ji ale pojal po svém a zvolil trošku zvláštní formu, v níž hrají prim flashbacky, v nichž se divák může ztrácet. Tím pádem působí děj zbytečně překombinovaně a chvílemi paradoxně i divadelně. Jinak už je ale vše v pořádku a humor je potřebně kousavý a mrazivý, nechybí tu protiválečné poselství a postavy jsou psychologicky výborně propracované. Celkový dojem ještě vylepšuje zdařilé obsazení, v němž zaujmou hlavně Alan Arkin, Orson Welles, Jon Voight a Art Garfunkel. Legendární záležitost o tom, že válka je vůl.

Synopse: Kapitán John Yossarian (Alan Arkin) je bombometčíkem eskadry americké armády umístěné na základně u Itálie. Zákonem nařízený limit třiceti misí dávno překročil, takže už měl být doma, jeho velící důstojník (Martin Balsam) má ovšem nedostatek pilotů, takže povinný počet letů neustále zvyšuje. Yossarian tak chce z armády odejít kvůli špatnému psychickému stavu a vydává se za blázna. Jenže podle Hlavy 22 musí na své bláznovství upozornit blázen sám, jenže podle stejné směrnice je takový člověk v pořádku, protože blázen si nepřipouští, že je blázen. Mladík je tak lapen v síti vojenské mašinérie.

Zajímavost: Během natáčení tragicky zemřel druhý asistent režie a sám režisér unikl smrti jen o vlásek.

Originální trailer filmu Hlava 22 / Catch-22
Křehká identita (Krehká identita) (pondělí 15. 2., 00.05 - 01.20 / úterý 16. 2., 23.50 - 01.00)

Český plakát filmu Křehká identita / Krehká identitaTři roky starý slovensko-český dokument je při dnešní vyhrocené společenské atmosféře možná aktuálnější než v době vzniku. Režírující Zuzana Piussi v něm totiž řeší slovenský nacionalismus v jeho nejrozmanitějších podobách a na zajímavém vzorku jeho představitelů ukazuje, jak krátkozraký vlastně je. Její největší výhodou je to, že nikoho nesoudí a nemanipuluje s divákem, protože si dokázala vybrat aktéry, kteří se mnohdy sami nevědomky shazují. Filmově logicky nejde o žádný zázrak, ale téma je natolik silné, že občasné zaškobrtnutí rádi odpustíte.

Synopse: Zuzana Piussi byla na sklonku roku 2012 obviněna z několika trestných činů. Ve svém filmu totiž sleduje národovecké slovenské hnutí a dokazuje, že nacionalistické sklony nejsou v postkomunistických zemích vůbec okrajové. Kde se tato hnutí a názory berou?

Zajímavost: Film byl k vidění už na Letní filmové škole v roce 2014.

Originální trailer filmu Křehká identita / Krehká identita
Klub odložených žen (The First Wives Club) (pondělí 15. 2., Nova Cinema, 06.40 - 08.25)

Plakát filmu Klub odložených žen / The First Wives ClubDvacet let stará komedie potěší přece jen více divačky a zejména ty, které prožily něco podobného jako hlavní hrdinky. Režírující Hugh Wilson se sice nechal unést a do snímku protlačil trochu více feminismu, po většinu času ale udržuje solidní atmosféru i zábavu, která je příjemně sebeironická. Potěší i na Oscara nominovaná hudba. V hlavních rolích excelují Bette Midler, Goldie Hawn a Diane Keaton, které doplňují mimo jiné Sarah Jessica Parker nebo Marcia Gay Harden. Žánrovka, která může leckomu zvednout sebevědomí.

Synopse: Bývalé spolužačky Elise (Goldie Hawn), Brenda (Bette Midler) a Annie (Diane Keaton) se scházejí na pohřbu dlouholeté přítelkyně, která spáchala sebevraždu. Ženy zjistí, že je pojí stejný osud - jejich manželé je ve středním věku opustili a našli si nové partnerky. Trojice se tak při setkání v restauraci rozhodne, že se mužům pomstí.

Zajímavost: Film vznikl podle stejnojmenné knihy Olivie Goldsmith.

Originální trailer filmu Klub odložených žen / The First Wives Club
Corrina, Corrina (Corrina, Corrina) (pondělí 15. 2., Nova Cinema, 10.30 - 12.45 / úterý 16. 2., 06.15 - 08.20)

Plakát filmu Corrina, Corrina / Corrina, CorrinaHlavní devízou u nás ne tak známého komediálního dramatu je to, že tehdy debutující Jessie Nelson dokázala vyvážit momenty humorné s těmi vážnějšími a poměrně těžké téma podala s nadhledem a trochu odlehčeně a mohla se spolehnout i na přesný dobový dojem. Příběh tedy není nikterak originální a nevyhýbá se množství klišé, na druhou stranu mnoho diváků překvapí velmi dobré výkony Whoopi Goldberg a Raye Liotty, mezi nimiž navíc funguje potřebná chemie. Škoda, že to je celé až příliš nereálné a zbytečně pohádkové. Solidní žánrovka.

Synopse: Hudební skladatel Manny Singer (Ray Liotta) nedávno ovdověl a se ztrátou manželky se nedokáže smířit. Ještě hůř je na tom jeho dcera Molly (Tina Majorino), která se uzavřela do sebe a přestala mluvit. Když muži dojde, že snaha o nápravu je nad jeho síly, rozhodne se najmout hospodyni. Z dlouhé řady uchazeček si nakonec vybere seriózní černošku Corrinu Washington (Whoopi Goldberg), jejíž veselá a svérázná povaha vnese do domu nový život a žena si tak získává srdce obou jeho obyvatel.

Zajímavost: Ve filmu ztvárnili své poslední role Don Ameche a K. T. Stevens.

Originální trailer filmu Corrina, Corrina / Corrina, Corrina
Zámek v Čechách (úterý 16. 2., ČT2, 21.45 - 23.20)

Plakát filmu  / Zámek v ČecháchČeské televizní drama je ze své podstaty komornější, to ale vůbec nevadí. Režírující Martin Hollý v něm staví do protikladu dva životní i politické přístupy a spoléhá se na realističnost, posmutnělou atmosféru a silný a nejednorozměrný příběh. Vrcholem pak jsou herecké výkony, kterým naprosto dominují Jiřina Jirásková a Karel Heřmánek. Dialogy jsou možná místy šroubované a nepřirozené a někdy se na emoční pilu tlačí trochu moc, to ale z celkového silného dojmu ubírá jen málo.

Synopse: Paní hraběnka (Jiřina Jirásková) slaví šedesátiny ve chvíli, kdy by měla opustit svůj zámek. Nová dělnická vláda chce totiž šlechtu bez milosti zlikvidovat. Jelikož si ale žena uvědomuje, že zvyky je třeba dodržovat, chce uskutečnit pošetilý plán oslavit sedmdesátiny na rodinném sídle navzdory vládnoucímu režimu i protivníkům ve městě.

Zajímavost: Exteriéry se natáčely na zámku Liblice, interiéry v Libochovicích.

Ukázka z filmu Zámek v Čechách
Mistr zločinu (Criminal) (úterý 16. 2., Nova Cinema, 21.55 - 23.40 / středa 17. 2., 02.00 - 03.25)

Plakát filmu Mistr zločinu / CriminalNenápadná kriminální komedie je v zahraničí, kde je známější, hodnocena o něco lépe než u nás. Režírující Gregory Jacobs v ní zajistil svižné tempo a prakticky neutuchající napětí, které udrží diváka v pozoru i při několika slabších a dějově zmatenějších chvílích. V jedné ze svých nemnoha hlavních rolí se tu objeví John C. Reilly, jemuž dělají společnost kupříkladu Diego LunaMaggie Gyllenhaal. Co ale výsledek dost sráží, je neuspokojivá a v podstatě hloupá pointa, která popírá logiku předešlého děje. Lehce nadprůměrná záležitost, která trochu promarnila svůj potenciál.

Synopse: Rodrigo (Diego Luna) je začátečník a Richard (John C. Reilly) jeho rádce, který zná všechny kapitoly v učebnicích zločinu. Pokud se jim podaří přechytračit sběratele starých měn, čeká na ně za jedinou noc výdělek 750 000 dolarů.

Zajímavost: Na scénáři k filmu se pod pseudonymem Sam Lowry podílel i Steven Soderbergh.

Oficiální trailer filmu Mistr zločinu / Criminal
Mládí v hajzlu (Youth in Revolt) (úterý 16. 2. Prima Cool, 22.50 - 00.40 / středa 17. 2., Prima Max, 22.45 - 00.35)

Plakát filmu Mládí v hajzlu / Youth in RevoltPropastné rozdíly u nás a v zahraničí jsou v hodnocení romantického komediálního dramatu. Zatímco v tuzemsku se pohybují jen kolem průměru, za hranicemi už dosahují na solidní nadprůměr. Může to být dáno i znalostí populární knižní předlohy, neboť ti, kteří ji četli, kritizují režírujícího Miguela Artetu za nenápaditost, nevtipnost, nevýraznost a nudnost, ti druzí zase obdivují šílené fórky, zběsilé tempo i některé scény. Většinou se ale shodují na tom, že obsazení není úplně šťastné, neboť Michael Cera hraje to, co vždy a Portia Doubleday je málo sexy. V dalších rolích se objeví třeba Zach Galifianakis, Ray Liotta, Steve Buscemi nebo Rooney Mara. Kontroverzní adaptace.

Synopse: Nick Twisp (Michael Cera) je zvláštní, ale milý mladík s citem pro pěkné věci. Na rodinné dovolené se zamiluje do krásné a svobodomyslné dívky jménem Sheeni Saunders (Portia Doubleday), která by ho mohla vytrhnout z jeho nudného života. Jenže jejich lásce nikdo nepřeje.

Zajímavost: Justin Long, který hraje staršího bratra Doubleday, ve skutečném životě chodil s její starší sestrou.

Oficiální trailer filmu Mládí v hajzlu / Youth in Revolt
Zná ji jako svý boty (In Her Shoes) (čtvrtek 18. 2., Prima Max, 15.15 - 17.55)

Plakát filmu Zná ji jako svý boty / In Her ShoesPozapomenuté romantické komediální drama ničím nepřekvapí a je dost předvídatelné. Režírující Curtis Hanson si toho je naštěstí dobře vědom, takže se soustředil na svižné tempo, několik vydařených vtípků a snahu o přirozenost a nehrané emoce. Hlavní role si vychutnávají Cameron Diaz a Toni Collette, kterým skvěle přihrává Shirley MacLaine. Zásadními problémy tak zůstávají notně přetažená stopáž a celková nevýraznost, která není hodná jmen tvůrců. Slušná, i když neoriginální a de facto tuctová záležitost.

Synopse: Sestry Maggie (Cameron Diaz) a Rose (Toni Collette) Fellerovy mají společnou jen velikost bot. Jsou sice kamarádky, jenže jejich náhled na život je diametrálně odlišný. Zatímco Maggie není studijní typ, vymetá každou party, je často bez práce a spoléhá na svou krásu, Rose je premiantka, která pracuje v přední právnické firmě. Jednoho dne se ale dost pohádají a vypadá to, že pouto mezi nimi je navždy přetrženo.

Zajímavost: Collette přibrala kvůli roli patnáct kilogramů, které postupně shazovala.

Originální trailer filmu Zná ji jako svý boty / In Her Shoes


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY