Oscar 2016: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli

Vydáno: 11.02.2016 17:00 - Pavel Bárta | foto: facebook tvůrce

Rok se s rokem sešel a Oscaři jsou opět tu. Která z nominovaných dam má největší šanci stát se Nejlepší herečkou v hlavní či vedlejší roli, a které z nich se naopak výhra pravděpodobně vyhne, zjistíte v naší analýze.
OscarsOscarové kategorie Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli patří tradičně spolu se svými mužskými protějšky k těm nejsledovanějším a divácky nejvděčnějším – jednoduše z toho důvodu, že právě herci a herečky jsou tím, co je na filmu nejlépe a nejsnáze vidět. Letos se dohromady do obou dámských kategorií probojovalo deset hereček z devíti různých filmů. Ač se ani v jedné z těchto kategorií nedá hovořit o rasové různorodosti, což se stalo terčem ostré kritiky především v zahraničních médiích, americká Akademie filmového umění a věd dala alespoň prostor různě starým herečkám. Nominované jsou sice především mladé herečky (jako například Saoirse Ronan, Alicia Vikander či Jennifer Lawrence), i tak se ale dostalo i na oscarové veteránky Cate Blanchett či Kate Winslet, a taktéž na čerstvě sedmdesátiletou Charlotte Rampling. Která herečka má nejvyšší šance získat zlatou sošku na slavnostním ceremoniálu pořádaného 28. února, se můžete dočíst v následující analýze.

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI

Ač se po loňské premiéře snímku Carol na filmovém festivalu v Cannes prorokovalo, že jeho dvě ústřední herečky, Cate Blanchett a Rooney Mara, budou proti sobě soupeřit o Oscara za hlavní roli, Mara nakonec získala nominaci za roli vedlejší. S Cate Blanchett se tak utkají Saoirse Ronan, Brie Larson, Jennifer Lawrence a Charlotte Rampling. I když před začátkem udílení různých významnějších filmových cen vládla v této kategorii určitá nejistota, za vcelku jasnou favoritku se nyní považuje Brie Larson.

Cate Blanchett (Carol)

Cate Blanchett ve filmu Carol / CarolCate Blanchett během své kariéry vyspěla v jednu z nejtalentovanějších hereček své generace a na udílení filmových cen se tak už jistě musí cítit jako doma. Pro ni se jedná již o sedmou oscarovu nominaci, přičemž dvě z nich – za Letce a Jasmíniny slzy – již proměnila ve zlaté sošky. Ve své dosud nejelegantnější roli se proměnila v eponymní Carol, jež se zamiluje do mladší ženy Therese (Rooney Mara). Blanchett snad nikdy nebyla tak šarmantní a do partu Carol se vžila s obrovskou nonšalancí a pro ni tak typickou dávkou inteligence. Pokud by Oscara dostala právě ona, jistě by Akademie nešlápla vedle. Nicméně právě proto, že má na svém kontě již dvě vítězství, přičemž to poslední teprve dva roky staré, letos ji zlatá soška pravděpodobně mine.

Brie Larson (Room)

Brie Larson ve filmu Room / RoomFilmem Room na sebe do té doby ne až tak proslavená Brie Larson poprvé strhla větší pozornost. Hraje zde matku pětiletého Jacka, se kterým je uvězněna jeho tyranským otcem v jediném pokoji, z něhož se sice snaží Jackovi vytvořit co možná nejnormálnější život, ale zároveň plánuje i nevyhnutelný útěk. I přesto, že je její výkon úctyhodný, nelze se ubránit myšlence, že tak silně emotivně zabarvené téma bylo tím hlavním podnětem, proč Larson za svou roli získala jak Zlatý globus, tak i SAG Award. Právě tyto dvě ceny ovšem bývají jedním z hlavních indikátorů Oscarů, lze tudíž předpokládat, že Brie Larson je tou nejžhavější adeptkou.

Saoirse Ronan (Brooklyn)

Saoirse Ronan ve filmu  / BrooklynPro teprve jedenadvacetiletou Saoirse Ronan, herečku s těžce vyslovitelným jménem, se jedná již o druhou oscarovou nominaci. Poprvé byla nominována v roce 2008 v pouhých 13 letech za vedlejší roli ve filmu Pokání. Ve snímku Brooklyn ztvárnila irskou imigrantku v New Yorku, před kterou stojí volba, takřka Sophiina, zdali se vrátit do rodného Irska, nebo začít nový život v Americe. Za své okouzlující pojetí ústřední postavy Eilis, kterou obdařila neuvěřitelnou hloubkou a přesným akcentem (i když sama Ronan je rodilá Irka, pečlivě si nastudovala přízvuk dané oblasti, odkud postava Eilis pochází), si vysloužila řadu nominací na prestižní filmové ceny, přičemž několik menších z nich i získala. Právě ona by se tak mohla stát vážnou konkurentkou Brie Larson.

Jennifer Lawrence (Joy)

Jennifer Lawrence ve filmu Joy / JoyJennifer Lawrence patří bezpochyby k těm nejtalentovanějším herečkám své generace. I když je jí teprve 25 let, na svém kontě má již tři Zlaté glóby (poslední z nich právě za aktuální snímek Joy) a taktéž Oscara za film Terapie láskou. I přesto, že právě bez jejího výkonu by se filmu Joy většího uznání zřejmě nedostalo, chtě nechtě se do divákova podvědomí vkrádá myšlenka, že Lawrence podala již mnohem vrstevnatější, hlubší a jednoduše lepší herecké výkony. Vítězství se v žádném případě nezdá nemožné, avšak jeho pravděpodobnost je celkem malá.

Charlotte Rampling (45 Years)

Charlotte Rampling ve filmu  / 45 YearsNejvětším překvapením této herecké kategorie je dozajista Charlotte Rampling, sedmdesátiletá anglická herečka, jejíž jméno je spíše spojeno s evropským (art)filmem než s hollywoodským pozlátkem. I když jsou právě herecké výkony Charlotte Rampling a jejího kolegy Toma Courtenaye tím, co se na snímku 45 Years oceňuje nejvíce, z hlediska Akademie se pravděpodobně jedná spíš jen o symbolické gesto vůči této uznávané herečce, jelikož ještě nikdy předtím na Oscara nominována nebyla. Pokud by zlatou sošku opravdu vyhrála, jednalo by se o zřejmě největší překvapení večera.

…and the Oscar goes to…

Brie Larson se v průběhu sezóny filmových cen vyprofilovala v hlavní adeptku na vítězku této kategorie, tudíž je její triumf nejen nejpravděpodobnější, nýbrž téměř očekávaný. Jedinou vážnější konkurentkou by se mohla stát Saoirse Ronan, zatímco vítězství kterékoliv ze tří zbývajících hereček by vskutku bylo velkým překvapením.

Šance podle Filmserveru:

NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI

Zatímco předchozí kategorie našla svou favoritku, kategorie vedlejších rolí se nese v méně jednoznačném a do určité míry i lehce matoucím duchu. Rooney Mara a Alicia Vikander byly totiž za své role v Carol a Dánské dívce nominovány též na Zlatý glóbus, jenže v kategorii hlavních rolí. Nicméně americká Akademie filmových věd a umění jejich role vnímala spíše jako vedlejší, proto se je rozhodla nominovat v této kategorii. Dále se k nim probojovaly tři další herečky – Kate Winslet, Jennifer Jason Leigh a trochu překvapivě i Rachel McAdams.

Jennifer Jason Leigh (Osm hrozných)

Jennifer Jason Leigh ve filmu Osm hrozných / The Hateful EightPokud by se soutěžilo o to, jaká herečka dostala v uplynulém roce největší nakládačku, zcela nepochybně by se žhavou favoritkou stala právě Jennifer Jason Leigh. Výkon, který tato americká herečka podává v Tarantinově snímku Osm hrozných, by se dal nejlépe označit jako syrový. Leigh svým přesným hereckým časováním skvěle balancuje brutalitu snímku na hraně komična a dramatičnosti – a i když je v obou polohách jednoduše skvělá, na Oscara to zřejmě stačit nebude.

Alicia Vikander (Dánská dívka)

Alicia Vikander ve filmu Dánská dívka / The Danish GirlPokud rok 2015 zrodil nějakou hvězdu, pak je jí nepochybně Alicia Vikander. Tato původem švédská herečka uhranula diváky jako dosud nejuvěřitelnější umělá inteligence ve vynikající sci-fi Ex Machina, pobavila v Krycí jméno U.N.C.L.E., a nyní svým výkonem téměř zastiňuje svého kolegu Eddieho Redmaynea v životopisném dramatu Dánská dívka. Ač byla nominovaná na Zlatý glóbus jak za Ex Machina, tak i za Dánskou dívku, ani jednu nominaci neproměnila. Nicméně právě za Dánskou dívku získala ocenění SAG Award a je tak jednou ze dvou žhavých kandidátek na Oscara.

Kate Winslet (Steve Jobs)

Kate Winslet ve filmu Steve Jobs / Steve JobsDruhou favoritkou je Kate Winslet, která ve filmu Steve Jobs skvělým způsobem ztvárnila jeho asistentku Joannu Hoffman. Pro Winslet se jedná již o sedmou oscarovou nominaci, přičemž zlatou sošku si odnesla v roce 2009 za snímek Předčítač. I přesto, že je to právě Winslet, která do světa Apple Macintoshů přináší potřebný emoční náboj, zcela jistě se nejedná o jeden z jejích nejlepších výkonů. Vítězství by samozřejmě neznamenalo krok vedle, jelikož se jedná o jednu z nejtalentovanějších hereček současnosti, nicméně bylo by přinejmenším překvapivé, alespoň tak jako její letošní vítězství na Zlatých glóbech.

Rachel McAdams (Spotlight)

Rachel McAdams ve filmu  / SpotlightRachel McAdams se poslední dobou snaží stále více vymanit ze stereotypů romantických komedií pomocí takových rolí jako například nekompromisní policistka v Temném případu či manželka boxera Jaka Gyllenhaala v dramatu Bojovník. Novinářské drama Spotlight jí, zdá se, konečně začíná nést kýžené ovoce, neb za svou roli získala několik nominací na filmové ceny, včetně té nejvyšší, oscarové. I tak to ale vypadá, že se McAdams kvůli vysoké konkurenci bude musit snažit ještě chvíli déle a více.

Rooney Mara (Carol)

Rooney Mara ve filmu Carol / CarolRooney Mara, tato vskutku versatilní herečka, byla na Oscara nominována již v roce 2012 za film Muži, kteří nenávidí ženy, kde se minimálně po fyzické stránce převtělila do role piercingy a tetováními poseté Lisbeth Salander takovým způsobem, až byla k nepoznání. Ve snímku Carol se nám představuje ve zcela jiné poloze, kde svým křehkým vzezřením připomíná krásu Audrey Hepburn. I když za svůj výkon získala ocenění pro nejlepší herečku na filmovém festivalu v Cannes, šance na Oscara bohužel až tak vysoké nejsou.

…and the Oscar goes to…

Největší boj se zřejmě odehraje mezi Alicií Vikander a Kate Winslet s tím, že větší šanci na výhru by mohla mít právě Vikander, pokud ovšem Akademie nebude chtít vsadit na osvědčenou herečku, pak by mohla zvítězit Winslet. Příjemným překvapením by se mohlo stát vítězství Rooney Mara, přičemž šance dvou zbylých nominovaných jsou spíše mizivé.

Šance podle Filmserveru:



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY