Preview: Coeni si utahují z Hollywoodu v Ave, Caesar!

Vydáno: 07.02.2016 14:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Premiéra novinky bratří Coenů, černé komedie ze zákulisí Hollywoodu 50. let Ave, Caesar! už je na spadnutí. A kdo v ní hraje? Celá plejáda známých jmen v čele s Georgem Clooneym.
Ve Spojených státech měla v pátek premiéru novinka bratří Coenů Ave, Caesar! Coeni se v této černé komedii ze zlatého věku (padesátá léta) Hollywoodu vrací k poetice svého raného Bartona Finka. Ave, Caesar! je kromě toho ještě muzikálem, respektive jsou v něm hudební čísla, jak je patrné i z traileru. Bude ale diváky jejich další stylizovaná hříčka z hollywoodského zákulisí bavit? Filmy Joela a Ethana Coenů jsou vždy něčím zajímavé. Ať už jde o jejich předposlední hudební snímek V nitru Llewyna Davise či kultovní černou komedii Big Lebowski, každý nový film bratrského dua stojí za vidění.

Josh Brolin ve filmu Ave, Caesar! / Oficiální text distributora, společnosti CinemArt CZ je poměrně stručný: Produkovat hollywoodský film musí být o nervy, zvlášť když jistá neznámá organizace unese vaši největší hvězdu a chce za ni výkupné. Jenže Eddie Mannix se za ta léta naučil, že i tu sebevětší krizi lze vyřešit. Onou "jednou z největších hvězd světového filmu" je Baird Whitlock (George Clooney), který má problém se zapamatováním si svých replik. Ten v právě natáčeném historickém hollywoodském velkofilmu - typickém to žánru pro 50. léta - hraje Julia Caesara. Název organizace, která ho unese, zní "Budoucnost". Eddieho Mannixe, který "řeší problémy slavných", tu hraje Josh Brolin.

Ačkoliv je film bratří Coenů fikcí, Eddie Mannix byl skutečná postava producenta a "čističe". Coenům to opět dává skvělou příležitost spojit temný organizovaný zločin s nablýskaným Hollywoodem, jako to učinili už v Bartonu Finkovi. Problém ovšem je, že "Budoucnost" chce za Whitlocka výkupné. A kdo zná dobře filmy bratří Coenů, tak ví, že zápletka s výkupným byla ústřední pro jejich mrazivé Fargo, ale objevila se i v jejich černých komediích Potíže s Arizonou nebo v už zmíněném Big Lebowskim. Takže tu máme opět zaděláno na pořádně černou a kousavou komedii, kterou Coeni tak dobře umí.

Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes ve filmu Ave, Caesar! / A koho zde ještě uvidíte? V lákavě vyhlížejícím traileru jste mohli vidět "námořníka" Channinga Tatuma, který jakoby zde nacvičoval na svou budoucí roli striptéra Bez kalhot, koupající se Scarlett Johansson, režírujícího Ralpha Fiennese, stříhající Frances McDormand a nebo Clancyho Browna, který příhlíží marným pokusům Bairda Whitlocka zapamatovat si svou repliku. Relativně neznámým jménem tu je pouze Alden Ehrenreich, který dominuje v druhém traileru k filmu ve vtipné scénce, kdy není podle pokynu režiséra schopen správně vyslovit repliku: "Kéž by to bylo tak jednoduché". Kromě něho a výše zmíněných se zde mihne i Tilda Swinton a Jonah Hill.

Ave, Caesar! bude zanedlouho zahajovat 66. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně. Coeni už jsou zde jako doma. Před pěti lety tu funkci "otvíráku" plnil jejich western Opravdová kuráž. Coeni jsou ale jako doma i u nás, a tak se na jejich novinku můžeme jen těšit. 

Ave, Caesar! má v českých kinech premiéru 3. března 2016. 


Druhý oficiální trailer k filmu Ave, Caesar!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY