Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Dánská dívka

Recenze: Dánská dívka ušlechtile, ale kýčovitě zabředává do transgender tematiky

Vydáno: 03.02.2016 19:46 v sekci Recenze | Premiéry - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Tom Hooper natočil další velkorysé životopisné drama, které ale na rozdíl od Královy řeči sází až na příliš velkou jistotu toho, jak by se mělo s podobným tématem v Hollywoodu zacházet.

Dánská dívkaRecenzoval/a Martin Bubrín dne 03.02.2016 19:46. Tom Hooper natočil další velkorysé životopisné drama, které ale na rozdíl od Královy řeči sází až na příliš velkou jistotu toho, jak by se mělo s podobným tématem v Hollywoodu zacházet. Hodnocení: 3.5

Dánská dívka

The Danish Girl
Drama / Biografie
USA, 2015 , 120 min.

Režie: Tom Hooper
Scénář: David Ebershoff, Lucinda Coxon
Kamera: Danny Cohen
Hudba: Alexandre Desplat
Herci: Alicia Vikander, Eddie Redmayne, Tusse Silberg, Adrian Schiller, Amber Heard, Emerald Fennell, Henry Pettigrew, Claus Bue, Peter Krag, Angela Curran, Pixie, Richard Dixon, Ben Whishaw, Pip Torrens, Paul Bigley

Česká premiéra: 04.02.2016

Dánská dívka hodnocení na Kinobox.cz: 75.59 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
[Tento text vznikl původně pro portál Aktuálně.cz, za možnost uveřejnit ho i zde redakci děkuji.]
Z letošních oscarových filmů by se pravděpodobně jen těžko hledal ten, který by splňoval nepsaná kritéria akademického vkusu, decentní technické zručnosti a neurážlivého zpracování ožehavého tématu, co se týče zobrazování minorit v hollywoodské kinematografii. Zároveň se jedná o adaptaci populární bestsellerové předlohy založené na skutečné události, v hlavní roli se objevuje herec podstupující náročnou fyzickou transformaci a za kamerou se objevuje miláček přestárlé Akademie, režisér Tom Hooper, který před lety ovládl Oscary anglofonní Královou řečí a lehce se o ně otřel frankofonně pompézním muzikálem Bídníci.

Eddie Redmayne ve filmu Dánská dívka / The Danish GirlVzhledem k tomu, že Dánská dívka na první pohled vypadala jako jasný kandidát na výroční ocenění, do samotných nominací na Oscara, Zlaté glóby nebo jiná profesní sdružení nijak výrazně nepromluvila. Celkové uchopení je totiž tak ušlechtile jednotvárné, že by se mezi ostatními, výrazně progresivnějšími snímky rozhodně ztratilo. Ve srovnání s loňským ročníkem Oscarů navíc až moc připomíná jiný nominovaný snímek, Teorii všeho, uhlazené a na jednoduché emoce cílící melodrama podle skutečné události, zaměřené na vztah fyzika Stephena Hawkinga (obdobná fyzicky náročná role pro Eddieho Redmaynea) a jeho obětavé ženy Jane.

Problematičtí muži a jejich obětavé ženy

Stejným vztahem se zaobírá také Dánská dívka, vyprávějící pro dramatické potřeby upravený příběh malíře Einara Wegenera (Eddie Redmayne), jednoho z prvních mužů v historii, který podstoupil náročnou operaci změny pohlaví, a jeho ženy Gerdy (Alicia Vikander), jejichž idylické manželství se začne čím dál více hroutit pod manželovým emocionálním zmatkem a jeho touhou státi se ženou. Středobodem filmu je tedy opět složité soužití dvou postav, které musí, ale nemohou být bez sebe, a jejich snaha tuto neřešitelnou krizi překonat – která logicky vede k tragédii.

Eddie Redmayne, Alicia Vikander ve filmu Dánská dívka / The Danish GirlNa rozpor mezi postavami je upozorňováno zejména odlišným herectvím dvou hlavních představitelů, jejichž herecké výkony svými komplikovanými emocemi připomenou komorní divadelní hru, v níž se hraje zejména gesty a obličejovou mimikou. Redmayne i Vikander bezpochyby za své krátké hollywoodské kariéry předvádějí své vrcholné výkony, v nichž dokáží ztvárnit své náročné charaktery s hereckou sebejistotou spočívající v různých společenských přetvářkách, předstírání nebo okázalých emocionálních gestech.

Zatímco Vikander hraje svou obětavou figuru velice zdrženlivým způsobem, větší možnosti herecké kreace má až Redmayne, jenž se pokouší obsáhnout všechny polohy proměny v ženu od nesmělých prvních kroků až po absolutní přijetí sebe sama jako Lili Elbe – a dojmu tohoto ponoření do role samozřejmě přidává prvotřídní práce maskérů. Nutno říci, že ve své úporně snaživé poloze vypadá mnohem přesvědčivěji než takový Leonardo DiCaprio ve snímku REVENANT Zmrtvýchvstání.

Ekvivalent malířského plátna

Alicia Vikander, Eddie Redmayne ve filmu Dánská dívka / The Danish GirlStejně jako Einer Wegener stále dokola kreslí jednu a tu stejnou sychravou krajinku plnou opadaných stromů, i Tom Hooper si za léta praxe vytvořil osobitý filmařský rukopis, který ve svých snímcích uplatňuje, opakuje a snaží se ho přinášet v různých originálních variacích. Jeho práce na Dánské dívce jde přitom nejdál a slévá postupy předchozích počinů Králova řeč a Bídníci do zcela nové skrumáže, v níž asi nejlépe vyniknou výtvarné aspekty obrazu.

Podobně jako například v loňském životopisu Mr. Turner se vybízí přímá analogie kamery jakožto štětce, který proměňuje filmový obraz v malířské plátno. Hooper na to neustále explicitně upozorňuje buď prolínačkami se skutečnými uměleckými díly, nebo výtvarnými záběry odrazů vodní hladiny, zrcadel, přes sklo a působivě koncipovanými velkými celky krajin či malebnými záběry dobové Kodaně.

Alicia Vikander ve filmu Dánská dívka / The Danish GirlProtikladem těchto opulentních momentů jsou poté výsostně komorní dialogové scény v interiérech, které Hooperův dvorní kameraman Danny Cohen snímá ve vychýleném šikmém rámování, intimních detailech a netradiční kompozici, která ponecháním velkého nevyužitého prostoru nad hlavami herců koncipuje postavy jako malé součásti větších celků. Z filmařského hlediska však nejde o nic radikálního, co by nějak zásadně ovlivnilo zážitek ze sledování filmu – daná obrazová stránka (v kombinaci s decentní hudbou Alexandre Desplata) spíše vytváří dokonalé zosobnění umělecky hodnotného díla pro ty, kteří se s uměleckými díly moc nesetkávají.

Zatím opatrně

Zde není ani řeč o povrchní líbivosti jednotlivých záběrů a nekontroverzním nakládání s tématem, nýbrž o vcelku banálních metaforických vsuvkách spadajících k jednoduchému kýči. Příkladem takové prvoplánovosti je například závěr s uměleckou konvencí vlajícího objektu ve vzduchu – tam, kde by měl záběr za správných okolností vyvolat patřičnou emoci, poskytne létající šála jen lehký úšklebek na rtech a nálepku „captain obvious“.

Alicia Vikander, Eddie Redmayne ve filmu Dánská dívka / The Danish GirlPokud by měla Dánská dívka o současné mainstreamové kinematografii něco sdělit, tak by to byla prozatímní neschopnost Hollywoodu uchopit transgender tématiku skutečně zajímavým způsobem, který by se dokázal vymanit z oparu akademických kalkulů. Tom Hooper natočil s pomocí nejpovolanějších lidí z oboru sice obrazově opulentní, ale až příliš podbízivý snímek, který se líbivou vizuální stránkou a strhujícími hereckými výkony snaží zakrýt fakt, že z hlediska scénáře vše až nepříjemně hladce klouže po povrchu.

V tomto ohledu se jeví lepší zapátrat na nezávislé americké scéně nebo v zahraničních kinematografiích, které zatím o transgender problematice pojednávaly mnohem inovativnějším a progresivnějším způsobem. Jako příklad za všechny lze uvést pop-artové drama Laurence Anyways mladého kanadského režiséra Xaviera Dolana nebo loni v Karlových Varech uvedený snímek Transdarinka, značně stylizované sociální drama natočené na iPhone.

Originální trailer filmu Dánská dívka

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Oscar 2023: jací jsou favorité? (21.11.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Dobrá sestra (08.09.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muž v povětří Shazam prožívá tulipánovou horečku a čeká na tramvaj do stanice Touha (12.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše (20.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství slepě tápou ve vlastním scénáři (08.04.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Fantastická zvířata střeží Brumbálova tajemství a bojují se ztracenými iluzemi (06.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství mají nový trailer (28.02.2022 17:02 v Novinky | Trailery)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny (17.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- První trailer: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (13.12.2021 18:30 v Novinky | Trailery)
- V říjnu na streamovacích službách: Nálož hororů s blížícím se Halloweenem! (07.10.2021 07:30 v Radar)
- Třetí Fantastická zvířata získala název (22.09.2021 18:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Zelený rytíř v marťanské lodi hledá lásku pod kapotou (15.09.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Emma Watson (Hermiona Grangerová, série Harry Potter filmů) (29.08.2021 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu