Kinopremiéry: Dánská dívka stráví o Halloweenu 13 hodin v Bengází

Vydáno: 03.02.2016 10:32 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Pátý týden přináší do kin především komorní evropské snímky. Vedle nich ale vynikají akční drama Michaela Baye a oscarový kandidát v podobě dramatu Dánská dívka. Milovníci hrůzy pak určitě ocení návrat legendárního Halloweenu.
13 hodin: Tajní vojáci z Bengází (13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu 13 hodin: Tajní vojáci z Bengází / 13 Hours: The Secret Soldiers of BenghaziAkční drama by mělo být "menším" a ne tak monstrózním projektem Michaela Baye, který tentokrát opouští svět robotů a soustředí se na příběh založený na skutečnosti. Že to milovaný i nenáviděný tvůrce tentokráte nemyslí tak velkolepě, dosvědčuje i obsazení,v  němž se neobjeví žádná extra známá tvář, ale spíše povědomí herci jako John Krasinski, James Badge Dale nebo Pablo Schreiber. Zahraniční ohlasy jsou spíše pozitivnější, takže asi nepůjde o zásadní krok vedle, nicméně pravděpodobně ani o žádný zázrak. Snad solidní žánrovka je aktuální premiérou týdne.

Synopse: Jedenácté výročí útoků na newyorská Dvojčata se teroristická frakce působící na severu Afriky rozhodla "oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Zaměstnanci sice tušili, že se něco podobného chystá, tajné služby ale nechtěly slyšet. I proto se malá skupinka pracovníků ocitá tváří v tvář nebezpečí bez větší ochrany. Šancí na záchranu se ale jeví skupinka bezpečnostních analytiků, bývalých mariňáků. Ti hodí za hlavu veškeré předpisy a rozhodnou se ambasádu bránit všemi prostředky.

Zajímavost: Na filmu spolupracovali i čeští kaskadéři.

Český trailer filmu 13 hodin: Tajní vojácí z Bengází / 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
Dánská dívka (The Danish Girl) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Dánská dívka / The Danish GirlBelgicko-britsko-americké drama vychází ze skutečného příběhu prvního muže, který se nechal přeoperovat na ženu. Režie se chopil Tom Hooper, který se tradičně pokouší oslnit silným příběhem, "poctivou" filmařinou, komorní atmosférou a výborným hereckým obsazením, v jehož čele stojí na Oscara (zatím) nominovaný Eddie Redmayne. Vedle něj se pak objeví třeba Alicia VikanderAmber Heard, Ben Whishaw nebo Matthias Schoenaerts. Podle dostupných ohlasů se zdá, že mu tato sázka vyšla, i když ne úplně dokonale a film má zejména ve druhé polovině své problémy. Takhle kontroverzní a atraktivní téma by ale mělo být (mimo nominací na různá ocenění) tím největším diváckým lákadlem.

Synopse: Einar Wegener (Eddie Redmayne) patří k nejlepším dánským malířům své doby, jeho žena Gerda (Alicia Vikander) mu poskytuje maximální podporu a sama se snaží prorazit jako portrétistka. Když Gerdě, která připravuje sérii baletních portrétů, nedorazí figurantka, její místo zaujme Einar. Právě tento okamžik v něm rozpoutá emocionální zmatek a pocit, že jen jako žena dokáže být šťastný. Zároveň v té chvíli prakticky končí jejich harmonické manželství.

Zajímavost: Ačkoli se film odehrává v Dánsku a postavy jsou také z Dánska, z dánštiny tu neuslyšíte ani slovo.

Oficiální český trailer filmu Dánská dívka / The Danish Girl
Předvečer svátku Všech svatých (Halloween) (Pannonia Entertainment)

Plakát filmu Předvečer svátku Všech svatých / HalloweenLegendární horor a spoluzakladatel moderní podoby slasherového subžánru se v restaurované podobě a na jeden měsíc vrací na velké plátno. Režisér a scenárista John Carpenter v něm stvořil pravý kult a představil jednoho z nejdůležitějších a zároveň nejděsivějších zábijáků žánrové historie. Jelikož atmosféra i napětí jsou pořád stejně hutné a znepokojivé, hudba skvěle minimalistická, Jamie Lee Curtis zůstává "scream queen" a Donald Pleasence je vynikající, vyplatí se tenhle klenot "děsu", v němž mimochodem zemře překvapivě málo lidí, vidět v kině. Pro drtivou většinu diváků je to navíc úplně první podobná příležitost.

Synopse: V roce 1963 o Halloweenské noci ubodal šestiletý Michael svou patnáctiletou sestru Judith. Po patnácti letech v ústavech se mu v předvečer svátku všech svatých podaří utéct. Nikdo raději nechce vědět, co se stane 31. října 1978. Jediný, koho to zajímá, je Michaelův psychiatr doktor Loomis (Donald Pleasence). Ten si je jistý, že se vrátí do Haddonfield, jenže ho nikdo neposlouchá. Když se to potvrdí, je už pro mnoho lidí příliš pozdě.

Zajímavost: Film byl natočen za jedenadvacet dnů a ve své době se stal tím vůbec nejvýdělečnějším.

Český trailer filmu Předvečer svátku Všech svatých / Halloween
Poklad (Comoara) (Artcam)

Český plakát filmu Poklad / ComoaraRumunsko-francouzská komedie se dle distributora hodně podobá dílům československé nové vlny. To je de facto to jediné, co může většinu diváků nalákat do kin. Jméno režiséra a scenáristy Cornelia Porumboiua není takřka vůbec známé, ačkoli jeho filmografie je plná oceňovaných snímků a stejně tak ani v obsazení nelze čekat žádnou povědomou tvář. Několik málo ohlasů hovoří o poměrně slušném dílku, které pobaví a někdy i překvapí. Premiéra pro festivalové diváky.

Synopse: Costi (Toma Cuzin) žije klidný život. Svému šestiletému synovi předčítá před spaním hrdinské příběhy a sám se vidí jako hrdina, který brání bezbranné a trestá nespravedlnost. Jedné noci mu soused prozradí tajemství, že na zahradě jeho prarodičů se nachází poklad a chtěl by pomoci s jeho hledáním. Od té chvíle je Costi pohlcen činností, která by z něho mohla v očích jeho rodiny udělat opravdového hrdinu.

Oficiální český trailer filmu Poklad / Comoara
Líza, liščí víla (Liza, a rókatündér) (AČFK)

Český plakát filmu Líza, liščí víla / Liza, a rókatündérMaďarská romantická fantasy komedie je v našich kinech hodně zvláštní úkaz. Režisér a spoluscenárista Karoly Ujj Meszaros nabízí dle synopse poměrně zajímavý a originální příběh, který dle spokojených ohlasů doplňuje o celkový nadhled, lehkost a černý humor, které výsledek posouvají na trochu jinou úroveň. Je asi logické, že obsazení nezahrnuje žádnou protřelou tvář, takže dojem bude asi o to autentičtější. Těžko říct, jaké to vlastně celé je, ale zájemce o filmovou exotiku by si ve svém oblíbeném klubovém kině měl tento počin vyhledat.

Synopse: Nesmělá zdravotní sestra Líza (Mónika Balsai) se už dvanáct let stará o Martu (Piroska Molnár), vdovu po japonském velvyslanci v Maďarsku. Na své třicáté narozeniny zavítá do McDonald's, aby tam našla lásku, jenže během její krátké nepřítomnosti je Marta zavražděna. Když navíc začnou podivně umírat i všichni muži, kteří o Lízu stojí, dojde žena k přesvědčení, že je liščí vílou, která vysává duše z mužů, jež potká.

Originální trailer filmu Líza, liščí víla / Liza, a rókatündér
Mrzout (Mielensäpahoittaja) (Film Europe)

Český plakát filmu Mrzout / MielensäpahoittajaAni tento týden nesmí v kinech chybět oblíbená severská kinematografie. Prvním zástupcem je finská komedie, jejíž synopse sice vypadá tuctově, jenže ve spojení se severským humorem a syrovostí by mohla být uchopena trochu jinak a pobavit zcela nečekaným způsobem. Jen pro informaci se sluší doplnit, že režisérem je u nás pochopitelně neznámý Dome Karukoski. Dosavadní hodnocení jsou na úrovni nadprůměru, takže se snad zadařilo.

Synopse: Mrzout je muž z minulosti, který ví, že lépe už bylo a nebude. Svět pro něj skončil rokem 1953, proto se uzavírá před vším moderním. Z ulity ho vyžene až nepříjemný úraz a nutnost navštívit fyzioterapii v Helsinkách. Pro starého muže znamená tato událost řadu nepříjemných epizod - třeba jízdu autem, které řídí žena nebo setkání s odcizeným synem. Mrozuta tedy čeká mrzutý víkend a postará se o to, aby ho znepříjemnil i ostatním.

Zajímavost: Antti Litja, který ztvárňuje tutéž postavu na divadle a propůjčil jí hlas v rozhlasových hrách, ve filmu hrát nechtěl. Přemluvil ho až jeho vnuk.

Český trailer filmu Mrzout / Mielensäpahoittaja
Zde Harold (Her er Harold) (Film Europe)

Český plakát filmu Zde Harold / Her er HaroldDruhou severskou vlaštovkou je norské komediální drama, které ze synopse vypadá o mnoho ztřeštěněji než výše zmíněný snímek. Režisér a scenárista Gunnar Vikene v něm evidentně spoléhá na bláznivý námět, z něhož může vyplynout spousta vtipných situací a možná i nějaký ten přesah. Podle dosavadních komentářů to ale vypadá, že se mu příliš nezadařilo a potenciál ani zdaleka nevyužil a film je spíše zklamáním. Zatím jich ale není tolik, aby byly relevantním vzorkem. Zajímavě působící záležitost.

Synopse: Haroldova (Bjørn Sundquist) nábytkářská firma po čtyřiceti letech zkrachuje, protože v její těsné blízkosti vznikl obchodní dům IKEA. V aktu zoufalství se rozhodne odjet do Švédska a unést zakladatele IKEA Ingvara Kamprada (Björn Granath). Ten ale k Haroldovu velkému rozčarování v této akci vidí značné potěšení.

Český trailer filmu Zde Harold / Her er Harold


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY