Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sedm statečných

Stroj času: Legendární western Sedm statečných

Vydáno: 13.02.2016 14:52 v sekci Recenze | Stroj času - Vratislav Šálek | foto: United Artists

Málokterý western má tak kultovní status jako Sedm statečných. Remake samurajského díla Akiry Kurosawy přitom nevznikal lehce a při jeho natáčení docházelo k několika konfliktům a panovala napjatá atmosféra.

Sedm statečnýchRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 13.02.2016 14:52. Málokterý western má tak kultovní status jako Sedm statečných. Remake samurajského díla Akiry Kurosawy přitom nevznikal lehce a při jeho natáčení docházelo k několika konfliktům a panovala napjatá atmosféra. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Řekne-li se, že natáčení nějakého filmu bylo peklo a extrémně náročné, většina z diváků si asi představí, že mohlo dojít k tomu, že nákladné kulisy zničila nějaká přírodní katastrofa (Apokalypsa), že někdo z herců se při něm těžce zranil, nebo dokonce zemřel před jeho dokončením (Vrána, Gladiátor, Imaginárium Dr. Parnasse), případně že celý štáb prošel opravdu náročnými podmínkami a všichni si sáhli na dno (aktuální REVENANT Zmrtvýchvstání). Málokoho by v tomto spojení napadlo, že vše může být idylické, ale práci kazí nabubřelá ega několika herců. Přesně to se stalo při výrobě dnes legendárního westernu Sedm statečných, který je letošní první vlaštovkou oblíbeného Projektu 100.

Fotografie z filmu Sedm statečných / The Magnificent SevenV době, kdy ještě remaky nebyly zdaleka tak v módě jako dnes (natožpak ty asijských filmů), uchvátilo ruského rodáka a držitele Oscara za hlavní roli ve filmu Král a já Yula Brynnera samurajské monstrdílo kultovního japonského tvůrce Akiry Kurosawy Sedm samurajů. V něm se hrstka odvážných bojovníků postaví na stranu bezbranných, ačkoli čelí obrovské přesile. Charismatický herec a producent v něm viděl velkou šanci a chtěl natočit westernovou verzi tohoto jednoduchého, ale nadmíru působivého příběhu. Tehdy ještě pracoval s myšlenkou, že snímek bude sám režírovat. Jenže k realizaci stále nedocházelo a vypadalo to, že celý projekt skončí tzv. u ledu.

Pak se ale dostal do rukou žánrově ostříleného Johna Sturgese, který se nakonec režie chopil, Yul Brynner tak zůstal jen v pozici "neuvedeného" producenta, jenž měl při natáčení a především u obsazování poměrně velké slovo. Problémy začaly už při psaní scénáře. Původní verzi sice napsal Walter Bernstein, jenže ta byla později zcela přepsána Walterem Newmanem, jehož text byl pro natáčení stěžejní. To se ale změnilo krátce po jeho začátku, který se datuje do 1. března 1960 do Mexika. Tamní cenzoři měli problém s vyobrazením místních vesničanů, jenže Newman odmítl scénář jakkoli upravit.

Horst Buchholz ve filmu Sedm statečných / The Magnificent SevenProdukce tak zavolala Williama Robertse, který potřebné opravy provedl, a protože byly poměrně zásadní pro celý film, mělo být jeho jméno uvedeno v titulcích. Proti tomu ale Newman ostře vystoupil a nakonec na to doplatil, protože z nich byl vyškrtnut právě on, ačkoli většina toho, co vidíme, je jeho práce. A to byl teprve začátek celého trápení.

Snímek totiž musel být velmi rychle obsazen, protože hrozila stávka herců. Jak už bylo zmíněno, o castingu rozhodoval z větší části Brynner, který si (paradoxně) moc přál, aby roli pistolníka Vina hrál Steve McQueen. Ten měl ale závazek v seriálu Wanted: Dead or Alive, z něhož se nemohl vyvázat. Proto nafingoval autonehodu a nechal si vystavit nemocenskou. Právě v jejím termínu snímek nakonec natočil, i když možná ani on sám netušil, jak to bude obtížné.

Ačkoli si Brynner svého kolegu do druhé hlavní role snad vymodlil, ti dva si na place absolutně nesedli a celé natáčení se proměnilo ve válku jejich eg. Oba chtěli vynikat na úkor druhého, dělali si naschvály a nebyli schopni spolu vyjít. Jelikož měřili úplně stejně, Brynner si vždy kontroloval, aby vypadal větší než jeho konkurent, čehož se dosahovalo tím, že stál na nahrnuté hlíně. McQueen si to ale nenechal líbit a ve scénách, kde byli oba pohormadě, na sebe vždy nenápadně strhával pozornost (pohrával si s pistolí, sundaval si klobouk a máčel ho ve vodě, měnil nábojnice atd.).

Steve McQueen, Yul Brynner ve filmu Sedm statečných / The Magnificent SevenJejich rivalita došla tak daleko, že představitel Chrise si najal asistenta, který počítal a posléze mu hlásil, kolikrát se jeho "sok" během jeho proslovu dotkl svého klobouku! Dokonce se traduje, že vzhledem k tomu, že Brynner, který se během natáčení dokonce oženil a všichni povinně se na svatbu museli dostavit, působil i jako "utajený" producent, byl každý z herců povinen se mu každé ráno klanět, že může hrát v jeho filmu.

Napjatá atmosféra mezi oběma představiteli se velmi rychle přenesla mezi další obsazené a každý si chtěl "urvat" svých patnáct minut slávy (vzhledem k tomu, že ostatní v té době ještě nebyli takové hvězdy, se to naštěstí moc nedařilo, jinak by se film pravděpodobně nikdy nedotočil). John Sturges byl dle svých slov rozčarován z toho, jak rychle se mu štáb vymkl z ruky a je až s podivem, že se mu podařilo vše dotáhnout do zdárného konce a zmíněné problémy a napjatá atmosféra naštěstí na výsledku nejsou vůbec znát.

James Coburn, Horst Buchholz ve filmu Sedm statečných / The Magnificent SevenSedm statečných se stalo legendou a ačkoli jde o americký western, svou podobou má blíže spíše k evropské podobě žánru. Je vyprávěn v pomalém tempu, důraz klade na postavy a kooperaci mezi nimi, není tak naivní (ačkoli je idealistický a má jasně rozdělené charaktery) a není tu tolik akce. Z celého obsazení (s výjimkou Brada Dextera) se později staly hollywoodské hvězdy a snímek si odnesl i oscarovou nominaci za fantastickou a ikonickou hudbu Elmera Bernsteina.

I když není bez chyb a oproti jiným klasikám má trošku zdlouhavý začátek, obsazení místními vesničany se úplně nepovedlo a většina jich dost přehrává, nebo je naopak značně toporná a akce tu není tolik, je nutné ho vidět. Přežil totiž zkoušku časem (až na některé logické chybičky) a chlapská chemie tu funguje jako málokde. Navíc jde o zcela zásadní, i když možná překonaný počin. Využijte tak možnost, kterou vám nabízí letošní Projekt 100 a vychutnejte si tuhle klasiku na velkém plátně. Stojí to za to.

Český trailer filmu Sedm statečných / The Magnificent Seven

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Vrána (14.03.2024 16:30 v Novinky | Trailery)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Frederic Forrest (24.06.2023 09:36 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Do Varů přijede Russell Crowe (05.05.2023 12:59 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: písničkové soundtracky 90. let (30.04.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Zemřel Ryuichi Sakamoto (02.04.2023 18:30 v Novinky | Zprávy)
- Denzel Washington bude v druhém Gladiátorovi (17.03.2023 19:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Walter Mirisch (26.02.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Životopisný film o Králi popu má režiséra (23.01.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Novým Gladiátorem bude Paul Mescal (07.01.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu