Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Lída Baarová

Recenze: Rádoby velkolepá a nechtěně směšná Lída Baarová

Vydáno: 22.01.2016 16:47 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Životopis o herečce Lídě Baarové režiséra Filipa Renče netřeba zdlouhavě představovat, protože má pomalu větší marketingovou propagaci než poslední Bond a je troufale nazýván nejočekávanějším filmem roku. Jak se povedl?

Lída BaarováRecenzoval/a Jan Varga dne 22.01.2016 16:47. Životopis o herečce Lídě Baarové režiséra Filipa Renče netřeba zdlouhavě představovat, protože má pomalu větší marketingovou propagaci než poslední Bond a je troufale nazýván nejočekávanějším filmem roku. Jak se povedl? Hodnocení: 2

Lída Baarová

Lída Baarová
Drama / Romantický / životopisný
Česká republika, 2016 , 110 min.

Režie: Filip Renč
Scénář: Ivan Hubač
Kamera: Petr Hojda
Hudba: Ondřej Soukup
Herci: Táňa Pauhofová, Pavel Kříž, Karl Markovics, Jiří Mádl, Jiří Dvořák, Jana Plodková, Martin Huba, Simona Stašová, Gedeon Burkhard

Česká premiéra: 21.01.2016

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nemohl mu tak uniknout nikdo, kdo v poslední době zapnul televizi nebo rádio, vlezl na internet, jel metrem, nebo prošel kolem nějaké autobusové či tramvajové zastávky. Je hvězdně obsazený a Renč ho natočil podle scénáře Ivana Hubače, televizního scenáristy, jenž byl s režisérem donedávna spojován především se značně úspěšným, leč kontroverzně přijímaným seriálem Sanitka 2.

Táňa Pauhofová ve filmu  / Lída BaarováOsudem Lídy Baarové se snímek zabývá od okamžiku, kdy jela do Berlína za svou první německou filmovou rolí, a končí po válce, kdy čelila v československém vězení nařčení z vlastizrady. Důraz je kladen zprvu na její milenecký vztah s ženatým německým hercem Gustavem Fröhlichem, nicméně těžiště filmu se posléze přesune k její aférce s (taktéž ženatým) říšským ministrem propagandy Josephem Goebbelsem.
 
Celé je to orámováno tím, že šestaosmdesátiletá Lída (v podání Zdenky Procházkové) to celé vypráví v rámci rozhovoru nějaké studentce, která o ní chce psát diplomku. To jednak tvůrcům umožnilo průběžně film prokládat hereččiným vyprávěním, které (mnohdy zbytečně) popisuje to, co se na plátně děje, a usnadňuje tím hercům práci, protože namísto toho, aby nějakou emoci zahráli, tak se jednoduše popíše. A v závěru se Lída zmíní i o potenciálně lživé podstatě vyprávění svého příběhu („vždycky se sem tam něco přidá nebo ubere“), čímž se zas tvůrci předem vypořádávají s těmi, kteří by třeba chtěli tvrdohlavě tvrdit, že to takhle ve skutečnosti nebylo.
 
Film do našich kin přichází s českým dabingem, v němž téměř všechna němčina byla nahrazena češtinou (ponechána byla vážně jen sporadicky), kdy ti, co dabovali sami sebe, dopadli ještě relativně dobře, včetně Pavla Kříže v roli Hitlera, který je ve filmu příliš málo na to, aby někomu jeho česká mluva stihla vadit. Důstojně z toho ještě vyšel i Gustav Fröhlich, nadabovaný Martinem Stránským. Zásadní problém přichází až s nástupem Goebbelse, jemuž svůj hlas propůjčil Viktor Preiss, jehož dobrácké a hravé vyjadřování se ale k démonickému a od pohledu slizkému kancléřovi vůbec nehodí a ve spolupráci s výkonem rakouského herce Karla Markovicse  z něj dělá spíš necharismatického zoufalce, kterého je utrpení slyšet plakat do telefonu.

Fotografie z filmu  / Lída BaarováPodstatnou složkou snímku je výprava, která je sice okázalejší než u většiny české produkce, nicméně pořád to nestačí na to, aby šlo mluvit o výpravném historickém filmu. Dojde sice na pár scén s nemalým počtem statistů, na pár hezkých záběrů (letecký přelet nad Orlím hnízdem), leč většina filmu pořád vypadá i přes všechny ty kostýmy a dobové dekorace spíš jako nějaká dražší televizní inscenace, přičemž vytvoření tohoto dojmu hodně napomáhá příliš upozaděná kamera Petra Hojdy.

Naopak až přehnaně dramatická a exaltovaná je hudba Ondřeje Soukupa – třeba když poprvé nastoupí Hitler s Goebbelsem, zazní jim k tomu tak brutálně temný motiv, že extravagantnější volbou by byl snad už jen Imperial March ze Star Wars (a samozřejmě nemůže chybět Ride of the Valkyries od Richarda Wagnera). Že film ve své výpravnosti nedosahuje úrovně zahraničních filmových velkoprodukcí nebo drahých historických seriálů, je nicméně pochopitelné (a kdyby někdo chtěl tvrdit opak, tak je blázen) a navíc jde o ten nejmenší problém.
 
Mnohem zásadnější je to, že jen málo scén ve filmu je nadprůměrných (třeba pasáže s Magdou Goebbelsovou), velká spousta z nich je veskrze průměrná a řada dalších vyloženě slabá, a to nejen z hlediska toho, jak byly napsané, ale hlavně z hlediska výsledné realizace. Vášnivá postelová scéna Lídy s Goebbelsem (v níž nejodvážnější je záběr na nahá záda hlavní hrdinky) je prostřihávána s detailním záběrem ohně plápolajícího v krbu (asi aby každému došlo, že jejich láska byla skutečně spalující), v němž se prolínají oba jejich obličeje, ozývají se do toho jejich erotické vzdechy a na pozadí hraje strašidelná hudba, takže to působí spíš jako z nějakého satanského hororu.
 
Fotografie z filmu  / Lída BaarováObdobí války je zcela přeskočeno (s výjimkou zmínky, že Lída tehdy točila v Itálii) a veškeré události poté (včetně Lídina zatčení, vyslýchání a souzení) jsou vylíčeny hrozně zkratkovitě, resp. nejsou téměř přítomny. Ale hlavně že se vešla dlouhá, až groteskní sekvence ze začátku, v níž se herečka učí mluvit německy bez českého přízvuku (v českém dabingu obzvlášť potřebná), vrcholící jejím stepem na německou lidovou a sborovým zpěvem nadšených členů filmového štábu.

Příjezd Lídy s její maminkou do Berlína je ztvárněn pomocí nepříliš kvalitních dobových záznamů, do nichž byly obě herečky digitálně doklíčované, což je docela úsměvné (nezáměrně). Simona Stašová v roli maminky se sice snaží, ale má nejméně vděčnou úlohu – její postava je zcela odtržená od reality, jako kdyby vůbec nebrala v potaz vážnou situaci v Německu, a její dialogové výměny s Lídou jsou za hranicí hrubé manipulace („Já jsem se slavnou herečkou nikdy nestala, tak mi ten sen teď splníš ty.“). Přesto by se dalo ledacos vydolovat ze scény její smrti, ale to by její infarkt a následný pád u výslechu nesměli policisté, kteří ji vyslýchali, okomentovat slovy „A sakra,“ čímž onu scénu obrali o veškerou dramatičnost a spíš jí přidali na nechtěné vtipnosti.
 
Vypořádávání se s Židy během Křišťálové noci (v němž nechybí scéna dědečka zastřeleného před zraky svých vnoučátek) mělo potenciál, ale zrovna dvakrát působivé nebo emocionálně vypjaté také není, nehledě na to, že je završeno záběrem na vnitřek židovské synagogy s odporně laciným kamerovým efektem plápolajícího ohníčku.
 
Fotografie z filmu  / Lída BaarováTímto stylem by se dalo pokračovat ještě dlouho a vypíchnout další a další scény, které jsou z nejednoho důvodu nefunkční nebo podivné. Zařadit by se k tomu dalo i to, že některé pasáže byly pravděpodobně vystřiženy, v důsledku čehož např. Lída během svého odchodu od Gustava Fröhlicha vykřikne: „Po tom potratu teď už nemůžu mít dítě!“, aniž by předtím došlo na jakoukoli zmínku o potratu. Z podobného soudku je postava Jiřího Mádla coby asistenta německého režiséra, který se nenápadně mihne v pár scénách a s Lídou prohodí zhruba dvě věty. Ve dvou třetinách filmu jí pak náhodou zachrání před přejetím vlakem a o minutu později je do ní po uši zamilovaný a nasazuje vlastní život, aby jí pomohl dostat se ze země, za což je odměněn možností sáhnout jí na prsa, a do konce filmu se už znovu neobjeví.

Ke kladům tak lze přičíst opravdu jen několik málo scén, jimž nelze vyčíst nic takto zásadního, v nichž dialogy alespoň trochu stojí za to a ještě se v nich třeba dobře hraje. Karl Markovics je velmi dobrý, stejně tak i Gedeon Burkhard v roli Gustava, Martin Huba jako Lídin tatínek, Anna Fialová coby její sestra a zdařilé výkony předvádí i většina známých herců v dalších vedlejších rolích, a konečně i Táňa Pauhofová v roli hlavní, která sice zvládá poměrně širokou škálu emocí, leč nejčastěji střídá svádivý pohled a vykulené oči.
 
Lída Baarová je možná největší událostí českého filmu několika měsíců, nicméně jde o událost skutečně jen dílem marketingu, rozpočtu, hereckého ansámblu a jména režiséra, nikoli dílem kvality. Zklamává o to víc, jaká očekávání svou nemalou propagací vytváří, avšak nelze jí upřít, že bude dost pravděpodobně tak jako tak mimořádně úspěšná. Není ale dostatečně dobrá, aby ji stálo za to doporučit, a ani dostatečně špatná, aby se jí dalo zlomyslně vysmívat.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer filmu Lída Baarová

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Sype se nejen sníh... (Ivan Hladík, 24.01.2016 09:04) Reagovat

    ...ale i popel na mojí hlavu. Nechtěl jsem být předpojatý, chtěl jsem se režiséra lehce zastat, aby diváci k jeho filmu přistupovali s otevřenou myslí, ale... BOŽE! Takhle zbůhdarma vyhozené peníze jsem už dlouho neviděl. A svoji shovívavost odkládám do největšího mrazáku, který Nowaco vlastní!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 domácích tvůrců nejhorších filmů od roku 1989 (12.11.2022 11:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Richard Pryor hledá Elizabeth, aby se za osm dnů dostal na Měsíc a zpět (10.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tvář pod maskou hledá v temných koutech tajemství očí ztracené jednotky (03.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Pánský klub v zakleté jeskyni hledá sedmikrásky (01.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Komedie Známí neznámí vděčí za své kvality vydařené italské předloze (02.04.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Morbius, Ježek Sonic, Olga a Cyrano jsou známí neznámí (30.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněžný kluk Toman v utajení porušil jedenácté přikázání (18.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Dušan Klein (10.01.2022 15:22 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Pekelný šťastný nový rok (29.12.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Soused prožívá poslední noc v Soho a píše přání Ježíškovi (10.11.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zářijová nadílka od Voyo – jaké filmy sledovat? (12.09.2021 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Zdenka Procházková (26.08.2021 09:51 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nedotknutý Tolkien volá rod a zírá na kozy (13.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aretha Franklin a Gunda čtou deníček moderního fotra se zaječíma ušima (11.08.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Unesený Ozzy Osbourne ví, po čem muži touží (02.10.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Slabý děj filmu Bábovky pozvedá jeho solidní formální zpracování (23.09.2020 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu