Kinopremiéry: Creed zažívá perfektní den a očekává bod zlomu

Vydáno: 30.12.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Poslední den roku přináší do našich kin poslední letošní pětici novinek. Nejvýraznější z nich je spin-off slavné boxerské ságy Rocky s názvem Creed. Společnost mu dělají dvě evropská dramata, mexický animák a zbytečný remake.
Creed (Creed) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Creed / CreedSpin-off legendární boxerské ságy Rocky je překvapivým komerčním hitem konce roku a je moc dobře, že se nakonec dostává i do našich kin. Druhý počin neznámého režiséra a scenáristy Ryana Cooglera je totiž chválen ze všech stran a vyzdvihuje vyváženou porci nostalgie a důstojného loučení jedné filmové ikony. Ve své slavné roli se pochopitelně vrací Sylvester Stallone, mladší generaci tu zastupuje Michael B. Jordan. Ze všech indicií tedy není důvod se netěšit a bát se označení premiéry týdne.

Synopse: Adonis Johnson (Michael B. Jordan) nikdy nepoznal svého slavného otce, světového šampiona v těžké váze Apolla Creeda. Svůj původ ale nezapře a box má v krvi, takže ho to pořád táhne do Philadelphie, kde jeho otec bojoval o titul s neméně slavným Rockym Balboou (Sylvester Stallone). Právě jeho vyhledá a požádá ho, aby se stal jeho trenérem. Rocky ale zprvu odmítá, protože ring je pro něj už jen dávná minulost, postupně ale v chlapci objevuje sílu a odhodlání, jakými disponoval i jeho velký přítel. Nakonec tak své rozhodnutí změní a mladého boxera se ujímá, ačkoli proti němu stojí mnohem těžší a nebezpečnější soupeř.

Zajímavost: Jde o vůbec první film série, na jehož scénáři se oficiálně nijak nepodílel Stallone.

Oficiální trailer filmu Creed / Creed
Bod zlomu (Point Break) (Bontonfilm CZ)

Český plakát filmu Bod zlomu / Point BreakKoprodukční kriminální thriller je remakem stejnojmenného filmu z devadesátých let a otázkou zůstává, proč vůbec vznikl. Distributor de facto nemá nač lákat, protože režírující kameraman Ericson Core není nikterak slavné jméno, scénář sepsal nechvalně proslulý Kurt Wimmer a v hlavních rolích se objevují taktéž méně známí Edgar Ramirez a Luke Bracey. Podle dostupných ohlasů a recenzí to navíc vypadá, že se snímek zařadí do ranku zbytečných remaků, které nemají současnému divákovi co nabídnout. Některé komentáře jsou totiž dost zdrcující. 

Synopse: Mladý agent FBI Utah (Luke Bracey) v utajení infiltruje zlodějský gang, jehož členové si libují v adrenalinových sportech. Stejně lehký přístup jako k životu mají i k zákonům a ten jediný, který respektují, je zemská gravitace. Utah si postupně získává důvěru všech členů a s charismatickým vůdcem Bodhim (Edgar Ramirez) pomalu navazuje dost přátelský vztah. Zároveň začíná pochybovat o svých oficiálních povinnostech, protože nový způsob života ho zcela pohltil.

Zajímavost: Na rozdíl od originálu, který měl rating R, má jeho nová verze pouze PG-13.

Originální trailer filmu Bod zlomu / Point Break
Už teď mi chybíš (Miss You Already) (Bohemia MP)

Český plakát filmu Už teď mi chybíš / Miss You AlreadyKonec roku je sice čas "povinného" veselí, neuškodí ale nějaký ten serióznější film. Britské komediální drama o zkoušce jednoho dlouholetého ženského přátelství by mohlo být ideálním zástupcem. Téma je nosné, Toni Collette a Drew Barrymore v hlavních rolích jsou poměrně známé tváře, navíc je doplňují Dominic CooperPaddy Considine a dosavadní komentáře jsou spíše pozitivní. Jediné, co budí rozpaky, je jméno režisérky Catherine Hardwicke, jejíž filmografie nevypadá dvakrát důvěryhodně. Nicméně se zdá, že půjde o její nejlepší počin.

Synopse: Milly (Toni Collette) a Jess (Drew Barrymore) jsou nejlepší kamarádky, které spolu od dětství sdílí absolutně vše. Po bujarém mládí se snaží žít dospěle, což spočívá v tom, že Milly má úžasnou práci, úžasný dům, manžela Kita (Dominic Cooper) a dvě děti a Jess se svým přítelem Jagem (Paddy Considine) žijí bohémským životem na hausbótu na londýnském kanálu. I přes tyto rozdíly je jejich přátelství stále pevné a život berou jako velkou zábavu. Když tedy Jess po několika neúspěšných pokusech konečně otěhotní, chce své nadšení sdílet s Milly. Té ale bohužel zjistili rakovinu prsu a obě kamarádky tak zažijí těžkou zkoušku svého vztahu.

Synopse: V zárodku realizace byly do filmu obsazeny Jennifer Aniston a Rachel Weisz, obě ale odmítly a šanci dostala Barrymore.

Oficiální český trailer filmu Už teď mi chybíš / Miss You Already
Perfektní den (A Perfect Day) (CinemArt)

Český plakát filmu Perfektní den / A Perfect DayNenápadné španělské drama s poměrně závažnou tematikou je na evropské poměry opravdu luxusně obsazeno, což je i jeho největší lákadlo. V hlavních rolích se totiž objeví Benicio del Toro, Olga Kurylenko, Tim Robbins a Mélanie Thierry. Režijně je vede spoluautor scénáře a většinovému divákovi nepříliš známý Fernando León de Aranoa, který se ve své domovině těší respektu. Zatím to vypadá, že se mu i další počin vydařil a již zmiňovaný casting by mu měl pomoci v tom, že se mezinárodně bude víc prosazovat. Zatím není důvod mu nedržet palce.

Synopse: Skupinka humanitárních pracovníků z mezinárodní organizace Aid Across Borders, která pomáhá ve válečné zóně kdesi na Balkáně, už skoro přišla o rozum. Sophie (Mélanie Thierry) je nováčkem a chce spasit svět. Mambrú (Benicio del Toro) už viděl opravdu vše a chce se jen vrátit domů. Katya (Olga Kurylenko) kdysi stála o Mambrúa a tlumočník Damir (Fedja Stukan) si přeje, aby válka už skončila. B (Tim Robbins) vlastně sám neví, co by rád. Jejich touhy ale musí jít stranou, protože teď si musí poradit s jednou z posledních studní uprostřed hor, která je zdrojem vody pro několik okolních vesnic a momentálně v ní plave mrtvola. Vytáhnout tělo a vyčistit studnu je zdánlivě jednoduchý úkol, pro lidi na pokraji šílenství jde ale o takřka neřešitelný problém.

Zajímavost: Na festivalu v Cannes se film těšil pětiminutovému "standing ovation".

Oficiální český trailer filmu Perfektní den / A Perfect Day
Kyky Ryky a pár vajec (Un gallo con muchos huevos) (Indigo Film)

Český plakát filmu Kyky Ryky a pár vajec / Un gallo con muchos huevosBez jakékoli propagace startuje v našich kinech další exotický animák, tentokráte z Mexika. Tato informace je asi tou nejpodstatnější, protože lze jen těžko odhadovat, jak vlastně může podobný snímek dopadnout. Režiséra a scenáristu Gabriela Rivu Palacia Alatristeho samozřejmě nikdo nezná a jak už bývá u podobných záležitostí tradicí, plakáty i trailery vypadají dost lacině a tentokráte nemusí našince mrzet ani povinný dabing, neboť původní obsazení tvoří ve valné většině jen Mexičané. Tohle bez dětí nemá smysl. 

Synopse: Ryky se narodil jako zakrslé kuře. Když chce ale zlý rančer zničit jeho domov a rodinu, musí se stát odvážným kohoutem. Se svými přáteli se tak pouští do bláznivého dobrodružství, kde překoná sám sebe a všechny přesvědčí o tom, že skuteční hrdinové vypadají úplně normálně.

Zajímavost: Jde o vůbec první mexický animák, který byl v USA promítán v široké distribuci.

Oficiální český trailer filmu Kyky Ryky a pár vajec / Un gallo con muchos huevos


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY