Box Office: Star Wars pokračují v lámání rekordů

Vydáno: 28.12.2015 07:00 - Václav Limberk | foto: Falcon

Star Wars: Síla se probouzí překonaly v neděli celosvětově hranici jedné miliardy. Stačil jim na to o den méně než předchozímu držiteli rekordu - Jurskému světu. Jaké další rekordy padaly?
vyberteMinulý týden vtrhly do kin poslední Hvězdné války nazvané Star Wars: Síla se probouzí, což mělo za následek přepisování historických tabulek. Star Wars neměly při svém vstupu do kin žádného konkurenta. Ten nejvážnější z nich, letošní první největší trhák roku Jurský svět, který držel první místo, nástup Star Wars neustál. Druhý týden tomu nebylo jinak. Star Wars znovu předstihly Jurský svět a připsaly si nejlepší druhý víkend s tržbami 153,5 milionu. Jurský svět na druhém místě má 106,5 mil.

K tomu mají Star Wars prvenství ještě v nejlepším prvním týdnu (391 mil.) a nejlepší "Christmas Day" (u nás připadá na 25. prosince) s 49 miliony (dvakrát více než druhý Sherlock Holmes s 24,5 mil.). Zároveň jsou Star Wars nejrychlejším filmem, který překonal celosvětově hranici jedné miliardy. Abramsův reboot to zvládnul za rekordních dvanáct dnů, čímž byl o jeden den rychlejší než druhý Jurský svět. Jeden týden stačil Star Wars na to, aby se zařadily na druhé místo nejúspěšnějších filmů roku 2015 s tržbami skoro 545 milionů. A těch zhruba sto milionů, které je dělí od prvního Jurského světa, se v tomto světle jeví jen jako "drobné", které během následujících dnů Star Wars ještě bez problémů naberou.

Fotografie z filmu  / Daddy's HomeFenomén Star Wars zastínil přísun novinek, kterých bylo o poslední víkend v roce docela dost. Překvapivě nejlepe dopadla na druhém místě komedie Daddy's Home se silnými skoro děvetatřiceti miliony. To je mnohem lepší výsledek, než se pro tuto komedii s duem Wahlberg-Ferrell přepokládalo. Až třetí se umístila dramedie Joy se 17,5 miliony. Mezi další novinky se ještě zvládly vklínit komedie Sisters na čtvrtém místě se 14 miliony a animovaný Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda s necelými třinácti miliony na pětce.

Šestá je třetí z novinek, sportovní drama Diagnóza: Šampión z prostředí NFL s Willem Smithem, které bralo průměrných jedenáct milionů. Sedmé skončilo drama Sázka na nejistotu, které se dočkalo po dvou týdnech v limitovaném počtu širokého uvedení do distribuce, což mělo za následek tržby 10,5 milionu. Osmá je další novinka, akční remake Bod zlomu s 10,2 miliony. Zbytek žebříčku patří filmům Hunger Games: Síla vzdoru 2. část a Creed.

Jen těsně minul topku nový Tarantinův film Osm hrozných, který měl silný nástup, když jen ze sta kin bral čtyři a půl milionu. Přelom roku pak bude pochopitelně "mrtvý" jen s výjimkou právě Tarantinova filmu, který na nový rok pronikne do široké distribuce.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 25. 12. 2015

 1. Star Wars: Síla se probouzí 153,5 mil.
 2. Daddy's Home 38,8 mil. (novinka)
 3. Joy 17,5 mil. (novinka)
 4. Sisters 13,8 mil.
 5. Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda 12,7 mil.
 6. Diagnóza: Šampión 11 mil. (novinka)
 7. Sázka na nejistotu 10,5 mil.
 8. Bod zlomu 10,2 mil. (novinka)
 9. Hunger Games: Síla vzdoru 2. část 5,3 mil.
10. Creed 4,6 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Dostojevskij to nebude ! (DG, 01.01.2016 10:20) Reagovat

    Položil si někdo vůbec otázku ,( když chroupáte v kině spokojeně popcorn )kam nás těmito svými filmy HOLLYWOOD vede a co nám všemi svými výtvory podprahově sděluje ? Můžu tady jásat , ale raději půjdu do přírody .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY