Stroj času: Rocky 5 - předčasný a neuspokojivý konec série

Vydáno: 27.12.2015 11:07 - Václav Limberk | foto: MGM

Sylvester Stallone se vrací na plátna kin jako Rocky Balboa v aktuálním spin-offu Creed. S touto postavou se přitom chtěl rozloučit už před lety v Rockym 5, kterého si ve Stroji času připomeneme.

Rocky 5Recenzoval/a Václav Limberk dne 27.12.2015 11:07. Sylvester Stallone se vrací na plátna kin jako Rocky Balboa v aktuálním spin-offu Creed. S touto postavou se přitom chtěl rozloučit už před lety v Rockym 5, kterého si ve Stroji času připomeneme. Hodnocení: 2
Postava "italského hřebce" Rockyho Balboy, boxera z nuzných koutů Philadelphie, který se náhodou dostal až k souboji o světový titul v těžké váze v prvním Rockym, prošla za skoro čtyřicet let pozoruhodným vývojem, podobně jako její představitel Sylvester Stallone.

Sylvester Stallone, Tommy Morrison ve filmu Rocky 5 / Rocky VPrvní Rocky zaznamenal překvapivý divácký, komerční i kritický úspěch. Stallonovi tenkrát unikly Oscary za scénář a hlavní roli jen o chlup. V Rockym 2 se Rocky po odvetě s mistrem světa Apollo Creedem (Carl Weathers) stal konečně světovým šampiónem v těžké váze. V Rockym 3 "rozmazlený" Balboa tvrdě narazil na Clubbera Langa (Mr. T), ale i jeho dokázal v odvetě zdolat. V Rockym IV překonal dokonce i fyzikální zákony, když dokázal porazit nepřemožitelného a steroidy nadopovaného Rusa Ivana Draga (Dolph Lundgren) a ještě si získat sympatie všech Rusů. Jinými slovy, Stallone se v každém dalším díle vzdaloval od reality k neuvěřitelnosti a tento trend vrcholící čtvrtým dílem chtěl zvrátit v "posledním" díle série, kterým měl být Rocky 5

Bezprostředně po šokujícím vítězství v Moskvě se Rocky (Stallone) spolu s Adrian (Talia Shire), strýcem Pauliem (Burt Young) a trenérem Tonym (Tony Burton) vrací domů, kde ho vítá syn Rocky jr. (Sage Stallone) a také dav novinářů, kteří očekávají Rockyho další kroky. Adrian však k překvapení všech, včetně vychloubavého promotéra George Washingtona Dukea (Richard Gant), učiní oznámení že její manžel už nemá co dokazovat a chystá se na trvalý odpočinek. Bohužel vinou Paulieho lehkovážnosti (Paulie udělil nevědomky "plnou moc" podvodnému účetnímu) přijde Rocky o vše, co si za léta nastřádal. Zároveň se dozví, že při posledním souboji s Dragem utrpěl poškození mozku a měl by přestat boxovat. K tomu se ještě na scéně objeví mladý "hladový" boxer Tommy Gun (Tommy Morrison), který Rockyho žádá, aby ho trénoval pro souboj o titul mistra světa.

Sage Stallone ve filmu Rocky 5 / Rocky VPátý Rocky měl být posledním a definitivním dílem boxerské ságy, kterou Sylvester Stallone napsal, vymyslel, zahrál a ve třech případech i režíroval. Vkládal do něj velké naděje a stal se pro něj v té době jeho nejniternějším projektem. Angažoval pro něj na post režiséra John G. Avildsena, který dostal Oscara za režii prvního dílu. S náklady zhruba kolem dvaačtyřiceti milionů dolarů šlo o nejdražší díl série, který paradoxně vydělal nejméně (v USA jen 41mil.). Vše se pečlivě utajovalo a naplánovalo. Pátý Rocky měl být důstojným a triumfálním zakončením nejslavnější boxerské ságy vůbec. Jenže něco se zvrtlo.

Respektive všechno se zvrtlo. Pátý Rocky je snad všemi považován za nejhorší díl série i přes všechnu snahu a dobře míněné úmysly všech, a Stallona především. Co přestalo fungovat? Studenou sprchou je už samotný začátek filmu, kdy se Rocky vrací z tehdejšího Sovětského svazu. Už na první pohled zarazí jen fakt, že ačkoliv mezi natočením čtvrtého a pátého dílu je propast pěti let (což se možná nezdá mnoho), Stallone nechal nesmyslně a nepochopitelně děj pětky navázat ihned na konec čtyřky. Udělal by lépe, kdyby děj pomocí titulku "o několik let později" posunul blíže věrohodnosti. Pak by také nepřekvapilo tolik, že Rockyho syn se během měsíce pobytu v Rusku změnil z devítiletého kluka na čtrnáctiletého teenagera.

Richard Gant, Tommy Morrison ve filmu Rocky 5 / Rocky VJe jasné, proč to udělal. Aby mohl obsadit svého skutečného syna, bohužel už nežijícího, Saga Stallona. Aby ale zároveň neutrpěla věrohodnost filmu, měl začít děj vyprávět až po nějaké době po konci čtyřky. Tím, že Stallone obsadil do role svého filmového syna svého skutečného syna, chtěl pátému Rockymu pomoci. Tato "pomoc" se ale ukázala být také lichou. Pouze to zvětšilo už tak neúnosnou míru sentimentálních scén o narušeném poutu otce a syna a o opětovném hledání tohoto pouta. Míra melodramatických scén mezi Rockym a Adrianou, které byly ve všech dílech, se tak ještě násobí melodramatickými scénami plných "mouder" mezi Rockym a Rockym juniorem, které Rocky sumarizoval hláškou "Home Team" (v českém překladu "Nás nedostanou"). Stallone to tu s melodramatickým patosem prostě už přehnal, i když tak činil s dobrými úmysly.

Další problém tu je s postavou vyloženě nesympatického Rockyho chráněnce Tommyho Guna (skutečný, bohužel také již zemřelý boxer Tommy Morrison), který Rockymu juniorovi tátu na čas "přebere". Člověk v průběhu sledování Rockyho 5 jen nechápavě kroutí hlavou nad tím, kde nechal Rocky rozum, když "celé své srdce" zapojí do tréninku talentovaného, leč krajně nesympatického a necharakterního výrostka. Taková míra naivity je i na Rockyho přílišná a Stallone tu poněkud přepísknul svůj odhad v naivitě diváka. I ten nejhloupější musel hned vědět, že Tommy je "grázl" a slovy Paulieho "ho měl nechat v kanále, kde ho našel". 

Sylvester Stallone, Sage Stallone ve filmu Rocky 5 / Rocky VNaopak dobře napsanou i zahranou je postava (správně) nesympatického a odpudivého promotéra "Duka", jehož předobrazem byl legendární boxerský promotér a kontrovezní osobnost Don King. Další reálnou inspirací pro jednu z mála vydařených scén filmu (retrospektivní scéna v tělocvičně s Rockyho trenérem Mickeym (Burgess Meredith) byla postava legendárního boxera Mika Tysona. Právě tuto scénu inspiroval rozhovor mladého Tysona s jeho legendárním trenérem Cusem D´Amatem z roku 1985. 

Filmu nepomohlo ani to, že se tu poprvé od prvního dílu nedočkáme Rockyho v ringu, ale jen v úloze trenéra. A toto jeho první trenérské účinkování dopadlo tragicky. Jak pro postavu Rockyho ve filmu, tak i jako úsilí tvůrce Stallona dodat sérii nový dech. Stallonovi bylo v době vzniku zhruba čtyřiačtyřicet. Příliš na to, aby aktivně boxoval, nikoliv mnoho na to, aby trénoval. Nicméně pozice trenéra Rockymu příliš neseděla. Myslím, že v pátém díle by ještě postava Rockyho souboj v ringu zvládla. Rozhodně by tam tehdy Stallone vypadal lépe než o šestnáct let později v šestém díle Rocky Balboa.

Sylvester Stallone, Sage Stallone ve filmu Rocky 5 / Rocky VTím pádem bylo neuspokojivé i celé finále, kde se "nečekaně" utkal Rocky se svým svěřencem v pouliční rvačce. Tento boxerský souboj bez rukavic s občasnými "výlety" do wrestlingu působí ještě méně věrohodně než klasické boxerské souboje v předchozích dílech. K nemnoha kladům Rockyho 5 tak můžeme počítat pouze pěkné záběry Stevena B. Postera včetně klasicky dobře nastříhané tréninkové montáže a rapový hudební podkres ("Go For It"), který modernizoval hudební soundtrack Billa Contiho. Podařená je také závěrečná titulková pasáž doprovázená záběry ze všech pěti částí.

Pátý Rocky je zkrátka nepodařený od začátku do konce.Přesto nakonec udělal Stallone dobře, že postavu Rockyho nenechal umřít, jak původně zamýšlel. Mohl tak alespoň po šestnácti letech složit důstojný reparát ve zmiňovaném "definitivním" Rocky Balboovi. A mohl se vrátit také posedmé v aktuálním spin-offu série, v Creedovi.

Originální trailer filmu Rocky 5




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY