Box Office: tržby se probudily. Star Wars za sebou mají historický rekord.

Vydáno: 20.12.2015 19:18 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Masivní marketingová kampaň nových Star Wars konečně došla do svého cíle a výsledkem je hned několik rekordů, které nemají v historii obdoby. Kolik milionů dolarů diváci utratili za film v kinech?
Fotografie z filmu Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: The Force AwakensUž odhady dvouměsíčních předprodejů na premiéru Star Wars: Síla se probouzí, které se vyšplhaly až k 50 milionům dolarů předznamenaly, že návrat do předaleké galaxie trhne rekord, a ne jen jeden. V kombinaci s přesně náplánovanou a široce cílenou marketingovou kampaní a fanouškovským buzzem bylo jasné, že snímku nebude moci konkurovat téměř žádný snímek z filmové historie - a také se tak stalo. Sedmé Star Wars utržily za první víkend v amerických kinech 238 milionů dolarů, což je nejlepším otvírákem historie, který na druhé místo posunul i letošní překvapivý hit Jurský svět, jenž za stejnou dobu utržil 209 milionů.

Pro studio Walt Disney jde o neskutečný a zasloužený úspěch, který završil roky a měsíce intenzivní a vyčerpávající práce, na níž už automaticky navazuje práce další (za rok do kin dorazí spin-off Rogue One, za dva roky Epizoda VIII). Síla se probouzí má za sebou nejen zdaleka největší otvírák v rámci série (na druhém místě se nachází Epizoda III s "jen" 108 miliony), ale také několik dalších historických rekordů jako například nejlepší čtvrteční předpremiéru (57 milionů), nejlepší páteční a jednodenní tržby (120 milionů), nejlepší prosincovou premiéru vůbec, nejlepší premiéru v IMAX, nejrychlejších 100 a 200 milionů, nejlepší otevírací víkend v 18 zemích světa a takto by se dalo ještě chvíli pokračovat.

Harrison Ford ve filmu Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: The Force AwakensCo se týče celosvětových tržeb, tam Star Wars trošičku zaostaly za Jurským světem, který za víkend utržil až 525 milionů dolarů. Výsledek v podobě 517 milionů dolarů však má jediný důvod - Jurský svět měl premiéru simultánně i v Číně, zatímco Star Wars ne. Na jednom z největších světových trhů s neustále se rozšiřujícím publikem (a také třeba v Indii) bude mít totiž snímek premiéru až 9. ledna, více než tři týdny po premiéře. 

Ve stínu Star Wars logicky nemohly vyniknout další novinky týdne, a to čtvrtý díl infantilní zábavy Alvin a Chipmunkové a komedie s Tinou Fey Sisters - oba snímky si přišly na tržby okolo 14 milionů dolarů a umístily se na druhém a třetím místě. Zatímco u levné eRkové komedie nejsou cifry žádným podivem, u Chipmunků, kteří otravným pisklavým hlasem přezpívávají popové hity současnosti, jde o nejslabší otvírák série. Proto doufejme, že studio už žádný další sequel neodsouhlasí.

Fotografie z filmu Alvin a Chipmunkové 2 / Alvin and the Chipmunks: The SqueakquelVe zbytku žebříčku se nachází mix osvědčených titulů z předchozích týdnů, včetně úšpěšného finále Hunger Games: Síla vzdoru 2. část, boxerského Creeda, pixarovky Hodný dinosaurus nebo vánočního hororu Krampus: Táhni k čertu. Několik příštích víkendů můžeme očekávat, že se na prvním místě bude stále držet Star Wars, studia se nicméně i přes svátky pokusí uspět s konkurencí. Jako čtyři novinky se příští víkend představí potenciální oscarovky Diagnóza: Šampión s Willem Smithem a Joy s Jennifer Lawrence, remake akčního filmu Bod zlomu a bláznivá komedie s Willem Ferrellem Daddy's Home.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 18. 12. 2015

 1. Star Wars: Síla se probouzí 238 mil. (novinka)
 2. Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda 14,4 mil. (novinka)
 3. Sisters 13,4 mil. (novinka)
 4. Hunger Games: Síla vzdoru 2. část 5,7 mil.
 5. Creed 5,1 mil.
 6. Hodný dinosaurus 4,3 mil.
 7. Krampus: Táhni k čertu 3,8 mil.
 8. V srdci moře 3,5 mil.
 9. Dilwale 1,9 mil.
10. Bajirao Mastani 1,7 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY