TV tipy: Ježíšek volá na tísňovou linku a rozpoutává velkou vánoční jízdu

Vydáno: 18.12.2015 09:25 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Asi není překvapením, že v nadcházejícím období hrají v televizi prim osvědčené klasiky a filmy pro celou rodinu. V našem výběru tak asi vysloveně potěší jen zařazení tuzemského psychologického dramatu a thrilleru Tísňová linka.
Svědomí (pátek 18. 12., ČT art, 22.20 - 00.00)

Plakát filmu  / SvědomíNeprávem zapomenuté a jen minimálně vysílané československé psychologické drama vzniklo těsně před únorovým převratem, proto v něm nenajdete žádnou budovatelskou linii. Režírující Jiří Krejčík se v něm zaměřil na skvělou práci s psychologií postav, zajímavý a silný příběh a až mrazivý přesah. V hlavní roli exceluje naprosto přesně obsazený Miloš Nedbal, kterému dělají společnost třeba Marie Vášová, Irena Kačírková nebo Bohuš Záhorský. Nechybí tu ani plno tvůrčích nápadů a propracované napětí, které je místy nesnesitelné. Je možná škoda, že tu není žádný černohumorný moment, který by některé scény zasloužily, na druhou stranu je pak celkový zážitek o dost emotivnější. Opomíjený tuzemský klenot.

Synopse: Pojišťovací úředník a vzorný otec rodiny Karel Doležal (Miloš Nedbal) odjíždí na služební cestu se svou sekretářkou Vlastou (Irena Kačírková). Po společně strávené noci se oba vrací domů a vinou chvilkové nepozornosti přejedou malého chlapce. Karel nechce, aby se na jeho nevěru přišlo, z místa činu tak ujíždí. Když se ale v novinách dočte, že chlapec nehodu nepřežil, začne ho tížit svědomí.

Zajímavost: Dobová kritika vyčítala filmu individalismus a měšťáckou morálku.

Ukázka z filmu Svědomí
Tísňová linka (The Call) (pátek 18. 12., Nova, 23.10 - 01.00)

Český plakát filmu Tísňová linka / The CallSolidní krimithriller doplácí na hloupý scénář. Režírující Brad Anderson sice nemá problém s tvořením vskutku hutné a syrové atmosféry a nebojí se ani nápaditých střihů, jenže otřepaný příběh se mu utápí v množství klišé a nepřekvapivých vedlejších liniích, které celkový dojem dost devalvují. Mimo adrenalinového a zbytečně neprotahovaného závěru potěší obsazení, v němž hraje prim velmi dobrý Michael Eklund, za nímž příliš nezaostávají ani slušné Halle Berry a Abigail Breslin. O této příjemné jednohubce, která trochu promrhala svůj potenciál, se více dočtete v naší recenzi

Synopse: Jordan Turner (Halle Berry) je zkušená operátorka tísňové linky. Jednoho dne jí zavolá zoufalá dívka, která se stala obětí únosu. Telefonické spojení s tísňovou linkou je její jedinou nadějí a slova pronášená klidným a rozvážným hlasem ženy na druhém konci telefonu ji dodávají odvahu. Jordan se nakonec rozhodne na vlastní pěst dívku zachránit. Netuší ale, že pachatelem je někdo, s kým se v minulosti již setkala.

Zajímavost: Původně měl film režírovat Joel Schumacher.

Český trailer filmu Tísňová linka / The Call
Listopadová romance (Sweet November) (sobota 19. 12., Nova, 11.25 - 13.45 / neděle 20. 12., Nova Cinema, 09.20 - 11.30)

Plakát filmu Listopadová romance / Sweet NovemberSlušně hodnocené romantické komediální drama není ničím výjimečné ani převratné, je ovšem velmi příjemnou žánrovkou. Režírující Pat O'Connor se v něm spolehl na posmutnělou atmosféru a uvěřitelný příběh dvou láskou zklamaných lidí. Je pravda, že po svižném a nápaditém začátku film postupem času trochu upadá a výrazně "zeslazuje", pořád to ale není nic hrozného. V hlavních rolích se objeví výborní Keanu Reeves a Charlize Theron, mezi nimiž funguje potřebná chemie a jsou to právě oni, kteří ve slabších chvílích udržují snímek v lehkém nadprůměru. Ideální záležitost pro blížící se sváteční období.

Synopse: Nelson (Keanu Reeves) a Sara (Charlize Theron) uzavřou společně dohodu - stráví spolu jeden měsíc a poté se rozejdou. Žádná očekávání, žádný nátlak, žádná pouta. Ona takhle žije už dlouho a má proto své důvody, nepočítá ale s láskou.

Zajímavost: Režie filmu byla nabídnuta i Janu Svěrákovi.

Originální trailer filmu Listopadová romance / Sweet November
Velká vánoční jízda (Arthur Christmas) (sobota 19. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / neděle 20. 12., 12.45 - 14.35)

Plakát filmu Velká vánoční jízda / Arthur ChristmasBritsko-americká komedie z produkce studia Aardman je jednou zběsilou jízdou, která pobaví snad všechny generace. Režírující duo Sarah Smith a Barry Cook od počátku nasazuje svižné tempo, jež vydrží až do konce a díky němu si prakticky nestihnete všimnout některých příběhových nedostatků. Vše doplňují charismatickými postavami, zajímavým námětem, situačním i obrazovým humorem a především velkou porcí tvůrčí invence a originality, která někdy hodně udivuje. Příběh je sice celkově plochý, ale to se v ryze vánočním filmu dá odpustit. Nejvíc tak zamrzí, že kvůli dabingu nemáme možnost slyšet exkluzivní originální hlasové obazení. Sobotní zábava pro celou rodinu.

Synopse: Pod Severním pólem existuje Santova provizorní základna, která je plná veselí a té nejmodernější techniky. Zde pracuje rozvětvená Santova rodina na tom, aby se dárky stihly roznést včas. Když ovšem jeho podnik zapomene na jedno dítě ze stovek milionů, o které se stará, vydává se nejméně schopný člen rodiny Clausů, Arthur, na bizarní a vzrušující závod s časem.

Zajímavost: V Mexiku neexistuje městečko Trelew, nicméně se ve skutečnosti nachází v Argentině.

Český trailer filmu Velká vánoční jízda / Arthur Christmas
Policajt nebo rošťák (Flic ou voyou) (neděle 20. 12., ČT1, 21.45 - 23.30)

Plakát filmu Policajt nebo rošťák / Flic ou voyouKlasická francouzská kriminální komedie je další variací na totéž, což je její největší problém. Režírující Georges Lautner rezignoval na jakoukoli nápaditost a originalitu, ale pouze efektně naskládal ze sebe scény, v nichž jsou vyvážené momenty vážné s těmi humornými. V hlavní roli se objeví spolehlivý Jean-Paul Belmondo, který předvádí svůj standard a film bez problému táhne svým charismatem. Příběh není nijak zvlášť překvapující, což tvůrci kompenzují svižnou akcí a nespočtem hlášek. Pro milovníky francouzské klasiky jasná volba.

Synopse: Do Nice inkognito přijíždí divizní komisař Stan Borowitz (Jean-Paul Belmondo), specialista na čistky uvnitř policie. Vše totiž nasvědčuje tomu, že nedávno zavražděný komisař Bertrand byl v úzkém spojení s mafií. A není zdaleka sám. Vše ale zkomplikuje příjezd neposlušné dcery Charlotte (Julie Jézéquel).

Zajímavost: V roce 1979 šlo ve Francii o čtvrtý nejvýdělečnější film.

Originální trailer filmu Policajt nebo rošťák / Flic ou voyou
Paříž (Paris) (pondělí 21. 12., Kino Barrandov, 07.55 - 10.55)

Plakát filmu Paříž / ParisFrancouzské romantické komediální drama doplácí především na ambice svého tvůrce. Režisér a scenárista Cédric Klapisch se v něm totiž snaží zachytit francouzskou metropoli ze všech možných úhlů pohledu, což se mu ne úplně daří. Vsadil při tom na mozaikovitý příběh, který představuje mnoho postav, jimž se zákonitě nedostane potřebné hloubky a tím pádem jejich osudy vyšumí do prázdna. Na druhou stranu tu je spousta momentů, v nichž se najde každý a jsou příjemně lidské, aniž by si na něco hrály. Pozitivem budiž také nádherné záběry krásného města a herecké obsazení, v němž je nejznámější tváří Juliette Binoche. Nepříliš známý snímek se štědrou stopáží není dokonalý, ale stojí za vidění.

Synopse: Profesionální tanečník Pierre (Romain Duris) má nemocné srdce a zachránit ho může jedině transplantace. Během čekání na vhodný orgán mění pohled na lidi, které potkává. Úvahy o smrti se setkávají s pravou hodnotou života, života druhých a samotného města nad Seinou. Každý turista, prodavač, modelka i ten nejprostší občan tu mají své místo a mohou se těšit z toho, že každý den přežijí ve zdraví.

Zajímavost: Mimo Paříže se natáčelo třeba v Maroku nebo Kamerunu.

Originální trailer filmu Paříž / Paris
Prstýnek (úterý 22. 12., Barrandov, 08.45 - 10.40)

Plakát filmu  / PrstýnekČeskoslovenské protektorátní drama je typickým příběhem z červené knihovny, přesto patří k tomu lepšímu, co u nás v té době vzniklo. Dáno je to především jistou režií Martina Friče, zajímavým námětem mírně řešícím problematiku nezáměrného incestu, zasazením do historického období, celkovým nadhledem a krásnou kamerou zabírající úchvatnou krajinu. V hlavních rolích se objeví Zdeněk Dítě a Jana Dítětová, které doplňují třeba Otomar Korbelář nebo Vlasta Fabianová. Něco pro milovníky filmů pro pamětníky.

Synopse: Na zámek nedaleko dědiny přichází mladá a krásná kněžna (Vlasta Fabianová) se senilním manželem (František Smolík). Zdejší prostředí jim má pomoci ke splození vytouženého dědice. Jenže kněžna se brzy setkává s chasníkem Sochorem (Otomar Korbelář) a zanedlouho porodí syna. Ten se po několika letech zakouká do chasníkovy dcery, její otec ho pochopitelně žene řemenem.

Zajímavost: Jde o poslední český film nasazený do kin ještě za okupace, konkrétně 16. 2. 1945.

Ukázka z filmu Prstýnek
Coco Chanel (Coco avant Chanel) (středa 23. 12., Barrandov, 20.20 - 22.40 / čtvrtek 24. 12., 23.10 - 01.05)

Český plakát filmu Coco Chanel / Coco avant ChanelFrancouzsko-belgickému životopisnému dramatu chybí trochu víc nápaditosti a snaha se nějak odlišit. Režisérka a spoluscenáristka Anne Fontaine tedy nedělá nic vysloveně špatně, ale ubírá se až příliš konvenční a očekávanou cestou, která logicky nemá čím překvapit. O osobě slavné návrhářky se nedozvíte nic moc nového a pokud se naopak příliš neorientujete, budete dost zmateni. V rovině lehkého nadprůměru tak snímek udržují herecké výkony, za nimiž stojí především ústřední Audrey Tautou a Alessandro Nivola, na Oscara nominované kostýmy, celková výprava a střídmá stopáž. Trochu nudná biografie.

Synopse: Coco Chanel (Audrey Tautou) neměla lehký život. Vyrůstala se svou sestrou v sirotčinci a každou neděli marně čekala, že se pro ně jejich tatínek vrátí. Byla i kabaretní zpěvačkou, její hlas byl ale moc slabý. Nakonec se stala slavnou návrhářkou, která navždy změnila svět módy i svět žen. 

Zajímavost: Pro natáčení davových scén bylo vyrobeno přes osm set různých klobouků.

Originální trailer filmu Coco Chanel / Coco avant Chanel
Rio (Rio) (čtvrtek 24. 12., Prima, 08.45 - 10.30 / pátek 25. 12., 07.40 - 09.20)

Plakát filmu Rio / RioDobrodružný animák je spíše rutinní záležitostí, jeho zhlédnutí ale určitě neurazí. Režírující Carlos Saldanha v něm vsadil zejména na pestrou barevnou škálu a atraktivní prostředí festivalu v Riu, které se samozřejmě bude líbit hlavně těm nejmenším. Pozitivem budiž i svěží tempo. Škoda je, že hrdinové nejsou zajímavější a mnoho vtipů trestuhodně nevychází a snaha o "hlášky" je až moc viditelná. Jelikož se ale pořád něco děje a nikdy se odrostlejší divák vysloveně nenudí, jde o ideální start Štědrého dne pro celou rodinu.

Synopse: Vzácný papoušek Blu žije na malém městě s paničkou Lindou. Ta ho před lety zachránila před pašeráky, kteří ho jako malého ulovili uprostřed brazilského pralesa a odvezli do zasněžené Minessoty. Když ale Linda zjistí, že Blu není posledním papouškem svého druhu na světě, okamžitě se vydají do Ria de Janeira, aby našli papoušici Perlu. Zdaleka ale netuší, jaké dobrodružství je tam čeká.

Zajímavost: Animátoři studovali chování ptáků v brooklynské a newyorské ZOO, aby co nejlépe odpozorovali jejich chování.

Český trailer filmu Rio / Rio
Turbo (Turbo) (čtvrtek 24. 12., Prima, 13.55 - 15.40 / pátek 25. 12., 12.40 - 14.20)

Český plakát filmu Turbo / TurboI tento dva roky starý animák de facto není ničím zajímavý. Režírující David Soren ho zaměřil na ty nejmenší diváky, takže se pořád někam padá, pořád se něco děje a některé postavy jsou hodně otravné. Samotný hlavní hrdina je sympatický, ale nijak vizuálně propracovaný, což vlastně platí o celém filmu. Dospělé pak potěší několik popkulturních odkazů a "závodní" scény, které jsou svižné a mnohdy připomínají závody skutečné. Jako ukrácení čekání na Ježíška ale film, o němž se víc dočtete v naší recenzi, rozhodně přijde vhod. 

Synopse: Turbo je obyčejný šnek, který má velký sen. Fascinuje ho svět rychlých aut a závodů a rád by jednoho dne jedno podobné klání absolvoval. Jenže mezi svými kolegy platí za podivína a nikdo mu nevěnuje velkou pozornost. Proto opouští své rodné rajče a vydává se do světa vstříc svému snu. Fatální střet se speciálně upraveným motorem sportovního vozu změní jeho strukturu a Turbo najednou získává superschopnost - neuvěřitelnou rychlost. A to už je k vysněnému cíli opravdu kousek.

Zajímavost: V útrobách studia DreamWorks byla zaparkována americká formule IndyCar, aby měli tvůrci okamžitý přístup k závodnímu autu.

Český trailer filmu Turbo / Turbo


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY