Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Ant-Man

Blu-ray recenze: Ant-Man - na velikosti záleží

Vydáno: 06.02.2016 18:03 v sekci Recenze | Blu-ray - a Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Jak si Ant-Man stojí v porovnání s ostatními marvelovkami? Má BD zdařilejší obrazový přepis než Avengers: Age of Ultron? Proč jsou bonusy zklamáním, přestože nevybočují z marvelovského standardu?

Ant-ManRecenzoval/a dne 06.02.2016 18:03. Jak si Ant-Man stojí v porovnání s ostatními marvelovkami? Má BD zdařilejší obrazový přepis než Avengers: Age of Ultron? Proč jsou bonusy zklamáním, přestože nevybočují z marvelovského standardu? Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Michael Douglas, Paul Rudd ve filmu Ant-Man / Ant-ManAnt-Man před svým uvedením nevzbuzoval přílišnou důvěru v to, že výsledné dílo bude povedené. Mezi hlavní důvody obav patřila změna režiséra během před-produkce a přesazení do jiné fáze v dlouhodobě promyšleném marvelovském produkčním cyklu. Edgara Wrighta, který má zástup fanoušků díky kultovním počinům (cornettovská trilogie, Scott Pilgrim proti zbytku světa), nahradil z důvodu kreativních neshod se studiem Peyton Reed, v jehož filmografii byl do té doby jeden povedený počin (padesátková pastiš Kašlu na lásku). A co bylo původně zamýšleno jako první část třetí fáze v budování marvelovského universa, se stalo završením fáze druhé.

Obavy tak byly na místě, ale nakonec zbytečně. Film u mnohých napravil reputaci Marvelu po rozporuplně přijímané týmovce Avengers: Age of Ultron, jejímž hlavním problémem bylo až přílišné spoléhání se na diváckou obeznámenost s rozšířeními vyprávění v různých médiích (superhrdinských sólovkách, televizním seriálu Agents of S.H.I.E.L.D., prequelovém komiksu That Spectre´d Isle ad.).

Paul Rudd ve filmu Ant-Man / Ant-ManPříznivá reakce mohla být dána výlučností Ant-Mana, protože zatímco se ostatní sólovky v rámci druhé fáze vypravěčsky a rytmicky rozpadaly kvůli odkazování se na věci příští, dobrodružství zlodějíčka se s výjimkou prologu, epilogu a jedné akčně-komediální odbočky omezilo na odvyprávění origin story po vzoru prvního Iron Mana. Výlučnost stvrzuje i vymezování se jak vůči ostatním marvelovkám (postavy se baví o tom, proč nepovolají Avengery), tak podvracením jejich obvykle generického závěrečného aktu, ve kterém se zvětšuje epické měřítko (zde se naopak vše lokalizuje do dětského pokojíku).

Ozvláštňující princip Ant-Mana ovšem spočívá v tom, v čem se odlišovaly i ostatní marvelovky: zasazením superhrdinské postavy do pro ni ne zcela obvyklého žánru. Tentokrát tím "ne zcela obvyklým žánrem" je heist. Zlodějskému filmu je nový rozměr dodán tím, že se ústřední postava dokáže zmenšovat do velikosti mravence; tím, že se podle potřeby proměňuje organizace vyprávění na základě počtu postav v něm; tím, že zodpovězení podstatných otázek není vázáno jenom na budoucnost (naplnění lupičského plánu), ale i minulost, a to vedlejší postavy (mentorova superhrdinská historie a osud jeho ženy).

Paul Rudd ve filmu Ant-Man / Ant-ManAnt-Man nejlépe funguje ve chvílích, kdy je jeho perspektiva "mikro": když jsme omezeni na vědění titulní postavy, abychom mohli být posléze překvapeni; když stylisticky od zbytku jinak pojaté scény ve zmenšeném stavu přichází s řadou dílčích nápadů (pomoc mravenců, průběh modelem, zapnutí hudby, střet na dětské vlakové dráze ad.). V pasážích, kdy se vše pokouší zasadit do makro měřítka, obstojí o poznání hůře: když slučuje podvratné heist blbnutí v profesní rovině s konzervativně vyznívající osobní rovinou rodinných vztahů; když váže origin story se zbytkem marvelovského universa v nucených odbočkách... Stále ovšem patří k nadprůměrným podívaným. (MS: 7/10)

Blu-ray upoutávka na film Ant-Man (2015)

BLU-RAY:
BD obal filmu Ant-Man / Ant-ManAnt-Man završuje druhou fázi marvelovského universa, pro kterou je v případě vydání jednotlivých titulů na nosičích pro domácí kino příznačné jednak ochuzení bonusových materiálů, jednak možnost pořízení sběratelského balení pouze u specializovaných prodejců (s výjimkou třetího Iron Mana). I tento komediální heist lze zakoupit v designově nápaditém steelbooku, který má podobu harddisku z Pym Technologies, ale pouze na stránkách e-shopu FilmArena. Pro ostatní smrtelníky, kteří nesbírají stylové kusy plechu v cenově nadsazených baleních, jsou určeny dvě edice v klasickém amarayi (plastu): jednodisk (2D verze s bonusy) a dvoudisk (2D verze s bonusy plus konvertované 3D). Kdo doufal a hlavně čekal na uvedení kolekce celé druhé fáze se sběratelskými předměty a bonusovým diskem, musí se ohlédnout do zahraničí, protože u nás s největší pravděpodobností nevyjde. Kompletisté nevládnoucí světovými jazyky si budou muset vystačit s tuzemskými edicemi, což platí i pro Ant-Mana, který po obrazové a zvukové stránce stránce patří k tomu nejvydařenějšímu z druhé marvelovské fáze na BD. (MS)

Výňatek z nepovedených scén z bonusových materiálů k filmu Ant-Man (2015)

OBRAZ A ZVUK:
Corey Stoll ve filmu Ant-Man / Ant-ManU audiovizuálních přepisů marvelovek bývá zvykem nadávat na nevyvedenou postkonverzi do 3D, potěšující tedy je, že Ant-Man tvoří překvapivou výjimku z pravidla. Možná za to může relativně zmršený disk Avengers: Age of Ultron, možná možnosti dané „mravenčí“ premisy, Ant-Mana však můžeme označit za dosud nejlepší marvelovské 3D. To je poutavé zejména ve své komornosti, která se oprošťuje od generické opulentnosti Avengers a spíše přichází se stylisticky zajímavými momenty, v nichž je stoprocentně zúročena hlavní superhrdinova schopnost – zmenšování.

Těmto scénám samozřejmě nechybí perspektiva, neustálé srovnávání postavy s okolním prostředím, což vytváří skvělý prostorový dojem. U takové nenápadné scény ve vaně, v níž je Ant-Man konfrontován s pouhou tekoucí vodou, je vtahující efekt úžasný, a to díky nenápadné stylistické volbě „natahování reality“, díky níž režisér Peyton Reed zachycuje deformované hledisko hlavní postavy. Takových momentů je více. Příkladem jsou akční scény, v nichž figuruje neustálé zvětšování/zmenšování, jako třeba závěrečná megabitva v útrobách dětského pokojíčku. Opravdovou pastvou pro oči je pak Ant-Manův propad do subatomární dimenze, která nabízí solidní psychedelický trip, v němž se dá i na několikáté zhlédnutí objevit něco nového.

Paul Rudd ve filmu Ant-Man / Ant-Man
Neztrácejí se ale ani komorní dialogové momenty, v nichž je evidentní krystalická ostrost a cit pro vykreslení těch nejmenších detailů, od pórů na tváři herců až po knoflíky na superoblecích. Silná je také zvuková stopa, v níž se neztratí skvělé zvukové efekty, dialogy ani majestátní, byť trochu recyklovaná hudba Christopha Becka. Stejně jako u obrazu si lze vychutnat spoustu, tentokrát zvukových, detailů, které zachycují Ant-Manovo zmenšené vnímání světa – v tomto případě je markantní hned první scéna, v níž si Scott Lang vyzkouší svůj oblek. Celkově se A/V přepis Ant-Mana více než vyvedl, nezbývá tedy než doufat, že si Disney/Marvel podobnou kvalitu zachová i do nadcházejících pokračování. (BM: 9/10)

Vystřižená scéna Splněné přání z filmu Ant-Man (2015)

BONUSY:
Concept art filmu Ant-Man / Ant-ManDisney/Marvel si však zachoval i podvybavenost bonusových materiálů. Vědělo se, že stejně jako u první fáze vyjde (nakonec pouze v zahraničí, u nás nikoliv) kolekce s bonusovým diskem. Na něm toho však moc exkluzivního k Ant-Manovi není (pouze jedna krátká prodloužená scéna, jedna vystřižená scéna, počítačová previzualizace závěrečného souboje a castingový test Abby Ryder Fortson - vše dohromady cca deset minut). O nic zásadního tak nepřicházíme.

Stejně jako u předchozích marvelovek je možné si navolit audiokomentář, potažmo se podívat na kratší dokumenty, vystřižené scény (s volitelným audiokomentářem) a nepovedené scény, jejichž zhlédnutí zabere cirka čtyřicet pět minut. Oproti Thor: Temný svět a Avengers: Age of UltronAnt-Man plus v tom, že nejenom videomateriál, ale i audiokomentář má české titulky, což nepochybně potěší ty, kteří nevládnou angličtinou. Na rozdíl od obou zmíněných snímků v něm nejsou ty nejzajímavější informace, protože se povídání režiséra Peytona Reeda a spoluscenáristy a herce Paula Rudda nese ve značně odlehčeném duchu a s cílem navnadit na Civil War

Concept art filmu Ant-Man / Ant-ManPrůvodní slovo obou si lze poslechnout i u vystřižených a/či prodloužených scén. Reed i Rudd zde ve srovnání s komentářem k filmu překvapí svou věcností a informační hutností, ale bohužel komentář k osmi minutám vystřižených scén nebyl jako jediný z bonusů přeložen do češtiny. Je to škoda, protože je přínosnější než osmička sekvencí, která nakonec nebyla použita. Nic zásadního v těch osmi minutách není, pouze rozvedené nebo další vtipy. Těch je více i v tříminutových gazích, sestřihu nepovedených scén, různých improvizací a blbnutí na place. Za nakonec nepoužitou součást filmu se dá považovat i čtveřice krátkých filmů, které byly dostupné před uvedením a které jsou v podstatě součástí celkového vyprávění. Jejich přítomnost potěší zejména ty, komu scházely tzv. Marvel One-Shoty, akorát se dění nepřemosťuje od jednoho superhrdiny k druhému, ale představují se postavy (Reklama na WHIM, dvojice rozhovorů Interview s Darrenem Crossem a Scott Lang živě) a jejich minulost (záznam Vyloupení VistaCorp) z Ant-Mana.

A co by to bylo za marvelácký modrý disk, kdyby chyběla dvojice krátkých featurettů, z nichž jeden je povšechný a druhý se zaměřuje na jedno konkrétní téma. Povšechný trvá necelou čtvrt hodinu, nese název Jak naplánovat velkou mravenčí loupež: Průvodce a probere vše podstatné (komiksová historie postavy, casting, kostým, práce s žánrem, výprava), ale nemá dostatek času k tomu, aby šel do hloubky. Řadu probíraných věcí naštěstí sjednocuje zastřešení žánrové, kdy tvůrci a herci na Ant-Mana nahlíží jako na komediální heist film. Zato dokument Hurá do Makrovesmíru se v osmi minutách věnuje trikům, respektive zmenšení ústřední postavy a z toho vyplývajících překážek a drobností s tím souvisejících. V krátké fičuře je pro změnu Ant-Man zasazen do kontextu děl, v nichž se ústřední postava zmenšuje. (MS: 4/10)

Výňatek z dokumentu Hurá do Makrovesmíru z bonusových materiálů k filmu Ant-Man (2015)

ZÁVĚR:
 
Plakát filmu Ant-Man / Ant-ManPokračováníAvengers s podtitulem Age of Ultron pro mnohé představovalo zklamání, které napravil až Ant-Man. Ten rozbíhavé marvelovské universum převážně oprostil od potřeby budovat rozsáhlý svět a spolehl se na ironmanovský origin se stylisticky opojnými sekvencemi a nemalou porcí sebeuvědomělého humoru. I Blu-ray vydání je na tom lépe než výše zmíněná týmovka, protože má prvotřídní obraz s povedeným konvertovaným třetím rozměrem a vtahujícím zvukovým mixem s pozorností věnovanou i těm nejmenším detailům v prostředí. Zato bonusy představují zklamání (nikoliv však jejich titulková podpora, protože český překlad nově nechybí u audiokomentáře k filmu). Fanoušky a fanynky nicméně potěší, že mezi materiály jsou i rozšíření vyprávění v podobě mockumentů, fakeových záznamů kamer apod. Vzhledem k mizivé šanci, že se k nám dostane kolekce s celou druhou fází (a exkluzivní bonusy k Ant-Manovi jsou na ní zanedbatelné), stojí poslední marvelovka druhé fáze za pořízení. Pro sběratele v nápaditém steelbooku. (MS)

Originální trailer filmu Ant-Man



VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • palec hore (martin, 06.02.2016 19:46) Reagovat

    líbí se mi vaše bd recenze. a jako třešnička na dortu je vždy rýpnutí si do politiky FilmAreny. super, jen tak dál!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Ant-Man přichází (20.02.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Komiksový film Ant-Man a Wasp: Quantumania prohlubuje krizi Marvelu (19.02.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Ant-Manovi je ze sebe špatně, ale je šťastný až na věky (15.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Soused prožívá poslední noc v Soho a píše přání Ježíškovi (10.11.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Horor Poslední noc v Soho má nový trailer (09.09.2021 10:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ant-Man a Wasp reagují na tísňové volání ďábelského houslisty (27.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Bradley James Allan (09.08.2021 11:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Poslední noc v Soho (25.05.2021 18:50 v Novinky | Trailery)
- Box office: vedení se ujalo japonské anime (03.05.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Edgar Wright a Běžící muž (20.02.2021 11:39 v Novinky | Zprávy)
- Studio Marvel představuje své novinky! (11.12.2020 16:23 v Novinky | Zprávy)
- Edgar Wright natočí duchařinu Stage 13 (23.07.2020 13:54 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Beethoven a Turbo Kid potkávají jezdce Apokalypsy (17.04.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2010-2019 (15.02.2020 11:30 v Články | Publicistika)
- Třetí Ant-Man byl potvrzen (02.11.2019 18:20 v Novinky | Zprávy)
- Dvojku Venoma natočí Andy Serkis (06.08.2019 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Spider-Man: Daleko od domova – vyhláškovaný epilog k Avengers (03.07.2019 11:00 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu