Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 11. 12. 2015 - 17. 12. 2015

TV tipy: Frankenstein veze ledovou archu a hledá ledové království

Vydáno: 11.12.2015 10:59 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Advent je v plném proudu, takže televize začínají zařazovat každoroční vánoční klasiku. Tím pádem je v našem výběru prostor hned pro několik méně známých žánrovek, hitem je ale premiéra animovaného Ledového království.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ledové království (Frozen) (pátek 11. 12., Nova, 20.20 - 22.30 / sobota 12. 12., Nova Cinema, 16.05 - 18.15)

Český plakát filmu Ledové království / FrozenNejúspěšnější animák historie je asi jediným možným kompromisem mezi klasickou hollywoodskou podívanou a adaptací pohádky Hanse Christiana Andersena. Režírující dvojka Chris Buck a Jennifer Lee natočila poměrně zajímavý hybrid mezi pohádkou, muzikálem a dobrodružstvím, který sráží ne úplně dokonalá animace a absence napětí pro odrostlejšího diváka, nepotěší ani zbytečně komplikovaný příběh. Na druhou stranu ale báječně funguje zimní atmosféra, vše je svižné a dost odsýpá a děj není přeslazený a prvoplánově moralizující. Vítěz Oscarů za nejlepší animovaný film a píseň je naprosto neškodnou a vysloveně příjemnou rodinnou podívanou, což potvrdí i naše recenze.

Synopse: Nebojácná a věčně optimistická Anna se vydává na velkolepou výpravu v doprovodu drsného horala Kristoffa a jeho věrného soba Svena, aby nalezla svou sestru Elsu, jejíž ledová kouzla uvěznila království Arendelle do věčné zimy. Na své pouti se setkávají s extrémními podmínkami, mýtickými trolly a legračním sněhulákem Olafem. Navzdory drsným živlům se zoufale pokoušejí dosáhnout svého cíle dříve, než bude zcela pozdě.

Zajímavost: K vytvoření Elsina hradu bylo potřeba padesáti animátorů.

Český trailer filmu Ledové království / Frozen
Křik (pátek 11. 12., ČT art, 22.25 - 23.40)

Plakát filmu  / KřikNeprávem opomíjený zástupce Československé nové vlny je režijním debutem Jaromila Jireše, který v něm spoléhal na jednoduché, ale efektní prostředky. Prostinký a téměř autentický příběh zachycuje silně expresivně a opírá se o statickou kameru, dlouhé záběry, minimum střihu, krátkou stopáž a scény, v nichž se zdánlivě vůbec nic neděje. V tom mu vypomáhá i výborné obsazení, které tvoří až na pár výjimek (vynikající a tehdy začínající Josef Abrhám) samí neherci. Vše výše zmíněné může být někým považováno za nedostatek, takže záleží na míře divácké tolerance, vkusu a momentálním rozpoložení.

Synopse: V četných reminiscencích vypráví film příběh jednoho důležitého dne v životě obyčejné mladé manželské dvojice - jde o den, v němž se má narodit jejich první dítě.

Zajímavost: Na MFF v Cannes 1964 byl snímek oceněn Zvláštním uznáním za dílo mladého režiséra.

Ukázka z filmu není dostupná.

Ledová archa (Snowpiercer) (sobota 12. 12., Kino Barrandov, 20.15 - 22.50 / neděle 13. 12., 22.00 - 00.35 / pondělí 14. 12. Barrandov, 23.00 - 01.30)

Plakát filmu Ledová archa / SnowpiercerNekompromisní koprodukční postapokalyptické sci-fi má sice béčkový nádech, je ale natolik svérázné a osobité, že to vlastně nevadí. Režisér a spoluscenárista Bong Joon-ho zpočátku klame tělem a vypadá, že natočil lehce socialistickou agitku o třídních rozdílech, aby postupem času od něčeho podobného upustil a naservíroval divákovi zběsilou a šílenou akční jízdu, která si nebere servítky. Uchvátí hutnou a dost depresivní atmosférou, zajímavým vizuálem, podařenou akcí a především vyváženou kombinací přestřeleného příběhu a naprosto seriózní žánrovky. Vynikající dojem dotváří výborné obsazení, v němž nechybí Chris Evans, Tilda Swinton, Jamie Bell nebo John Hurt. V takhle upřímné podívané, kterou opěvuje i naše rubrika Za horizontem, nebudete logické chyby a několik nesmyslů příliš řešit.

Synopse: Zemí, kterou zachvátila druhá doba ledová, už několik let projíždí vlak, v němž se tísní tisíce přeživších. Na konci nikdy nestavícího stroje ale pomalu dochází trpělivost utlačované lůze, které ve svobodném pohybu kupředu a konfrontaci s tajemným vynálezcem expresu Wilfordem (Ed Harris) brání po zuby ozbrojená amráda.

Zajímavost: Interiér digitálního vlaku byl postaven v Barrandovských ateliérech.

Mezinárodní trailer filmu Ledová archa / Snowpiercer
Mystery, Aljaška (Mystery, Alaska) (neděle 13. 12., Nova, 20.20 - 22.35 / středa 16. 12., Nova Cinema, 01.00 - 02.55)

Plakát filmu Mystery, Aljaška / Mystery, AlaskaPříjemné sportovní komediální drama ničím nepřekvapí a jeho největší síla spočívá v tom, že si na nic nehraje. Režírující Jay Roach na sebe vrší ta nejčastější žánrová klišé, přesto to dělá s takovým citem, že to tolik nevadí. Předvídatelný příběh je tedy natočen ve svěžím tempu, nic moc neřeší a spoléhá se na pozitivní atmosféru a nadšení, které zná asi každý sportovní fanoušek. V hlavní roli se objeví výborný Russell Crowe, vedle nějž uvidíte třeba Hanka Azariu, Burta Reynoldse nebo Colma Meaneyho. Nenáročná jednohubka.

Synopse: Zasněžená vesnice Mystery je sice zapadákov, snad všichni muži tu ale fandí hokeji, který také s nadšením provozují. V jejich čele stojí šerif John Biebe (Russell Crowe), pro něhož je hokej vším. Největší událostí je každotýdenní zápas, v němž se utkají jen ti nejlepší. Jednoho dne ale přijde nečekaná nabídka, aby si to místní amatéři rozdali s profesionálním týmem New York Rangers. A ta se jednoduše nedá odmítnout.

Zajímavost: Crowe nikdy předtím na bruslích nestál, takže se za pár týdnů musel naučit perfektně bruslit.

Originální trailer filmu Mystery, Aljaška / Mystery, Alaska
Učitel tance (neděle 13. 12., ČT2, 21.40 - 23.25)

Plakát filmu  / Učitel tanceDnes trošku zapomenuté české komediální drama je působivým zážitkem. Režírující Jaromil Jireš v něm vsadil na silný příběh, v němž je tanec využit jako metafora boje proti smrti, krásnou kameru a poměrně svižné tempo, kde není příliš prostoru na nudu. Hlavní devízou jsou ale brilantní herecké výkony, jimž naprosto dominuje po právu Českým Lvem oceněný Martin Dejdar v životní roli. Vedle něj se ale neztratí ani na stejnou cenu nominovaní Radek HolubJana Hlaváčová, potěší i účast Miloše Kopeckého. Ne úplně dokonalý, přesto silný zážitek.

Synopse: Na konci čtyřicátých let přichází do plicního sanatoria mladý taneční mistr Mayer (Martin Dejdar), jehož diagnóza je velmi vážná - tuberkulóza. Své nemoci se ovšem nepoddává a začíná proti ní bojovat tancem a optimismem a netrvá dlouho a na svou stranu si získává i další zdejší pacienty.

Zajímavost: Ve filmu se poprvé pracovně setkaly Jana Hlaváčová s dcerou Barborou Munzarovou.

Ukázka z filmu Učitel tance
Planeta šneků (Dalpaengee eui byeol) (neděle 13. 12., ČT2, 23.25 - 00.50 / středa 16. 12., 00.35 - 02.00)

Plakát filmu Planeta šneků / Dalpaengee eui byeolNejen u nás prakticky neznámé jihokorejské dokumentární drama má silnou vypovídací hodnotu, v čemž také spočívá jeho největší zbraň. Režírující Seung-jun Yi v něm sleduje hodně zajímavý osud mladého Young-Chana, který je hluchoslepý, přesto se rozhodl, že se svým údělem bude bojovat aktivně. Filmově nejde o nic výjimečného, ale osud hlavního hrdiny je natolik unikátní a tvůrce naštěstí vše zachycuje citlivě a neprvoplánově, že se snad každý zamyslí nad svým vlastním životem. Výtečná a jen těžce popisovatelná záležitost.

Synopse: Pro mladého, od narození hluchoslepého Young-Chana je nejdůležitějším smyslem hmat. Jeho osamělý život s minimální šancí komunikovat s okolím zásadně změní setkání se Soon-H, která trpí onemocněním páteře. Na základě jejího vlivu se mladík rozhodne osudu vzepřít a dokázat to, co mnozí zdraví lidé nedokáží.

Zajímavost: Na MFF dokumentárních filmů v Amsterdamu v roce 2011 získal snímek hlavní cenu.

Originální trailer filmu Planeta šneků / Dalpaengee eui byeol
Frankenstein (Frankenstein) (pondělí 14. 12., Prima Max, 22.25 - 00.55)

Plakát filmu Frankenstein / FrankensteinV polovině devadesátých let se slavného románu Mary Shelley chopil Kenneth Branagh a představil svou vlastní vizi hororového monstra. V ní nezapřel své divadelní zkušenosti, protože snímek je překvapivě plný svižných dialogů, na které je kladen až přehnaný důraz, což se ke gotickému hororu tak úplně nehodí. Atmosféra je ale dost hutná, na Oscara nominované masky naprosto famózní a výtečné je i obsazení. Tomu krom výborného režiséra vládne především Robert De Niro a doplňují je třeba Helena Bonham Carter a Tom Hulce. Zajímavá a trochu netradiční adaptace.

Synopse: Victor Frankenstein (Kenneth Branagh) se od mládí posedle věnoval studiu a rád by se stal lékařem. Jenže v Ingolstadtu, kde studoval, se dostával do sporů s konzervativními vyučujícími a tíhne k profesoru Waldmanovi (John Cleese), jehož pokusy jsou obestřeny rouškou tajemství. Právě on ho dovede k nebezpečné myšlence stvořit umělého člověka. 

Zajímavost: Původně měl film točit Roman Polanski.

Originální trailer filmu Frankenstein / Frankenstein
Zlatá reneta (úterý 15. 12., ČT art, 20.20 - 21.50)

Plakát filmu  / Zlatá renetaČeskoslovenské psychologické drama je poněkud náročnějším zážitkem a rozhodně není pro každého. Režisér a spoluscenárista Otakar Vávra v něm zadaptoval předlohu Františka Hrubína, záměrně ji ale vypráví dost složitě a komplikovaně a kombinuje v ní několik časových rovin. Nezapomíná ani na celkové poetické ladění, takže k tomu všemu klade důraz na dlouhé záběry a pomalé tempo. V hlavní roli se objevil výborný Karel Höger, jemuž dělali společnost třeba Slávka Budínová, Ilja Prachař nebo Věra Tichánková. Výsledek je chvílemi hodně těžkopádný a zbytečně překombinovaný, za vidění ale rozhodně stojí.

Synopse: Knihovník Jan (Karel Höger) podnikne na prahu stárnutí cestu do vesnice, kde kdysi prožil mládí a pokouší se oživit dávné vzpomínky. Velmi brzy ale zjišťuje marnost celé akce. 

Zajímavost: Zlatá reneta je lidový název pro pomologickou skupinu jablek.

Ukázka z filmu není dostupná.

V tátově stínu (Being Flynn) (úterý 15. 12., ČT art, 23.55 - 01.30)

Plakát filmu V tátově stínu / Being FlynnV zahraničí mnohem známější a o dost lépe hodnocené kriminální drama je mimo svou domovinu přijímáno poněkud chladněji, což je dáno pravděpodobně typicky americkou povahou příběhu. Režisér a scenárista Paul Weitz zpočátku dost láká na další sledování a rozvíjí zajímavé téma, postupem času ale užívá další a další klišé, vše je dost předvídatelné a ve své podstatě nezáživné. Nad vodou tak snímek drží velmi dobré herecké výkony, které obstarávají především Robert De Niro a Paul Dano, k nimž se na pár minut přidá i Julianne Moore. S trochou trpělivosti neškodná oddechovka, po níž zůstane dojem nevyužitého potenciálu.

Synopse: Nick Flynn (Paul Dano) je mladý spisovatel, který hledá sám sebe. Se svým otcem Jonathanem (Robert De Niro), který se životem protlouká po svém, se osmnáct let neviděl. Když ovšem Nick přijímá práci v útulku pro bezdomovce, Jonathan se tu najednou objeví, protože hledá nocleh a útočiště. Najdou ti dva společnou řeč?

Zajímavost: V přestávkách mezi natáčením se De Niro vydal do hotelu, který spoluvlastní, ochranka ho však nepoznala a nepustila dovnitř.

Oficiální trailer filmu V tátově stínu / Being Flynn
14 kilometrů (14 kilómetros) (středa 16. 12., ČT2, 22.25 - 00.00)

Plakát filmu 14 kilometrů / 14 kilómetrosNepříliš známé španělské dokumentární drama je dnes možná aktuálnější než v době svého vzniku. Režírující Gerardo Olivares se v něm totiž zabývá imigranty, na rozdíl od většiny kolegů však sleduje celou jejich cestu a ne jen pobyt ve "vysněné" zemi. Právě v tom spočívá jeho největší síla, kterou ještě umocňuje krásnou kamerou, úchvatnými lokacemi a pochopitelně i působivým příběhem. Ani on není nijak originální a občas zabředne do nudy, to se ale vzhledem k tématu a výpovědní hodnotě dá snadno odpustit. Trocha zavážného zamyšlení před svátky neuškodí.

Synopse: V roce 2003 odjel Gerardo Olivares do africké pouště Ténéré natáčet snímek o karavanách přepravujících sůl. Ocitl se tak na hlavní trase, po níž proudí každým dnem stovky afrických imigrantů snících o lepším světě. Přeplněná nákladní auta tak míří na sever, odkud se imigranty pokoušejí dopravit do Evropy, jenže mnoho z nich po cestě mizí neznámo kde.

Zajímavost: V roce 2008 jste mohli film vidět na MFF v Karlových Varech v sekci Horizonty.

Originální trailer filmu 14 kilometrů / 14 kilómetros

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie (20.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Jana Hlaváčová (14.01.2024 12:46 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu