Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Filmoví byznysmeni

Top 10: Filmoví byznysmeni

Vydáno: 30.09.2010 06:00 v sekci Články | Žebříčky - Kateřina Samková | foto: facebook tvůrce

Michael Douglas a Oliver Stone se snaží zopakovat přes dvacet let starý úspěch - na plátna znovu vypouštějí Gordona Gekka. Pojďme se u té příležitosti podívat, které další byznysmeny stříbrného plátna byste si neměli nechat ujít.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
10. Nick Naylor (Děkujeme, že kouříte, 2005)
Nick je cynický, sarkastický, na první pohled sympáťák, otec dvanáctiletého syna a také tiskový mluvčí a lobbista velké tabákové společnosti. Tedy ten, kdo má za úkol odrážet všechny výpady a námitky odpůrců kouření a starat se o dobré a pozitivní vnímání cigaretového průmyslu. Ve volných chvílích se schází v baru se dvěma svými dobrými kamarády: Polly, která pracuje ve jisté firmě vyrábějící alkohol, a Bobbym, obchodníkem se zbraněmi. Trio, které si říká "obchodníci se smrtí", pravidelně nad skleničkou řeší, čí odvětví zabije víc lidí. Nickova práce je čím dál složitější a přestože studnice jeho argumentů se zdá být nekonečná, Marlboro Man umírající na rakovinu plic zasadí celému tabákovému průmyslu obrovskou ránu a Nicka donutí přinejmenším přemýšlet o žebříčku hodnot.
Hláška: Nick Naylor neschovává pravdu, on ji filtruje.
Kdo v něm září: Aaron Eckhart.
Profil na IMDb.com

9. Brantley Foster (Tajemství mého úspěchu, 1987)
Brantley Foster je čerstvý absolvent provinční univerzity, který se vydá hledat (nejen) pracovní štěstí do New Yorku. Firma, pro kterou měl pracovat, zkrachovala a bohužel platí známé "bez praxe mě nikdo nevezme, ale kde mám získat praxi, když mě nikdo nechce přijmout". Brantleymu nezbude než se obrátit na svého velmi vzdáleného strýčka Howarda Prescotta, majitele prosperující společnosti s mnohamilionovým obratem. Na něj skutečně zapůsobí a vyslouží si místo v suterénu v poštovním oddělení. S tím se ovšem Brantley nehodlá smířit, takže začne žít dvojí život - chvíli roznáší dopisy a chvíli se převtěluje ve fiktivního manažera Carltona Whitfielda, který má vytáhnout firmu z ekonomických problémů. Přitom se zamiluje do své kolegyně, zatímco do něj se zamiluje Prescottova manželka, tedy jeho vlastní teta...
Hláška: On není člověk, je to kravaťák.
Kdo v něm září: Michael J. Fox.
Profil na IMDb.com

8. Norville Barnes (Záskok, 1994)
Mladý, naivní, plný ideálů a obchodem nezkažený čerstvý absolvent univerzity Norville Barnes přichází do New Yorku a dostává práci v poštovním oddělení firmy Hudsucker, monstrózním kolosu s vlastním mrakodrapem na Manhattanu, který jako by vypadl ze světa George Orwella. Jenže majitel zrovna spáchal sebevraždu skokem ze 44. patra (kdo skáče z patra čtyřicátého pátého, raději nechtějte vědět), a vedení proto dosadilo Norvilla jako loutku na pozici prezidenta společnosti, který má mít na svědomí rapidní snížení cen akcií. Bohužel pro firmu a naštěstí pro něj ovšem přijde s geniálním nápadem gymnastického kruhu "Hula Hoop" naplněného pískem pro lepší zážitek z kroužení. Skutečný obchodní úspěch na sebe nenechá dlouho čekat a ďábelské plány vedení se pomalu začínají hroutit.
Hláška: Když jsi mrtvej, zůstaneš mrtvej. Jestli mi nevěříš, zeptej se pana Hudsuckera.
Kdo v něm září: Tim Robbins.
Profil na IMDb.com

7. Ricky, Shelley, Dave a George (Konkurenti, 1992)
Zfilmování úspěšné divadelní hry se odehrává na dost komorním prostoru a těží hlavně z výborného hereckého obsazení. Mezi jeho hlavními hrdiny bylo těžké vybrat jen jednoho, proto zde dostali výjimečně prostor všichni čtyři. Realitní kancelář, ve které jsou zaměstnaní, právě na přání nespokojeného majitele rozjíždí soutěž o nejlepšího prodejce. První cenou je Cadillac, druhou sada steakových nožů, třetí vyhazov. Ani jeden ze čtyř zaměstnanců filiálky se nehodlá vzdát bez boje, ale každý na to jde jinak. Ricky pracuje ještě urputněji než obvykle, veterán Shelley se snaží ze šéfa dostat lepší tipy na prodej a Dave se snaží přemluvit George, aby vykradli v noci vlastní firmu a kvalitní tipy prodali konkurenci. Nic samozřejmě nevyjde tak, jak si každý plánoval, a na konci nás čeká jedno velké překvapení.
Hláška: Ty máš fakt prořízlou pusu... Teď ti ale ukážu ještě prořízlejší.
Kdo v něm září: Jack Lemmon, Al Pacino, Ed Harris a Alan Arkin.
Profil na IMDb.com

6. Mark Whitacre (Informátor!, 2009)
Mark Whitacre je výborným a vysoce postaveným zaměstnancem firmy ADM, obrovského potravinářského koncernu, na který má již delší dobu spadeno FBI. A právě on, do kterého by to nikdo nikdy neřekl, se stane špionem ve vlastní firmě, čímž pomůže rozjet vyšetřování a získat tak pro federály konečně použitelné důkazy zevnitř. Protože ale příležitost dělá zloděje a Mark nepatří zrovna mezi ty čestné a neposkvrněné americké hrdiny, podaří se mu během vyšetřování zpronevěřit devět milionů dolarů. Nebo to bylo jedenáct a půl? Příběh natočený podle skutečné události je one man show Matta Damona, který je tu téměř k nepoznání a perfektně hraje notorického lháře ovlivněného možná bipolární afektivní poruchou, ale možná taky ne.
Hláška: Moje nejoblíbenější německé slovo je kugelschreiber. To znamená pero. Chápete to? Tolik slabik jenom pro pero.
Kdo v něm září: Obtloustlý Matt Damon s velmi slizkým knírkem.
Profil na IMDb.com

5. Ryan Bingham (Lítám v tom, 2009)
Ryan Bingham lítá. A lítá opravdu hodně. Najímají si ho zbabělí šéfové po celých Spojených státech, aby místo nich dával vyhazov nepotřebným zaměstnancům (říká se tomu podniková optimalizace). Práce ho naplňuje, jeho domovem jsou letadla American Airlines, letištní haly a luxusní hotely a jeho životním cílem je stát se sedmým člověkem v historii, který nalétá deset miliónů mil (pro vaši informaci, vzdálenost ze Země na Měsíc činí přibližně 250 tisíc mil). V tomto poslání mu má zabránit mladá kolegyně Nathalie, která přišla s báječným nápadem jak ušetřit – dávat zaměstnancům padáka online pomocí videokonference a neutrácet díky tomu tisíce dolarů za letenky. Že by Ryana něco donutilo vrátit se na zem a nalézt i jiné hodnoty než oddanost práci?
Hláška: Všechno, co pravděpodobně nesnášíte na létání - recyklovaný vzduch, umělé osvětlení, automat na džusy, levné sushi -, je to, díky čemu si uvědomuju, že jsem doma.
Kdo v něm září: George Clooney.
Profil na IMDb.com

4. Mitch McDeere (Firma, 1993)
Mladý, inteligentní a ambiciózní absolvent práv na Harvardu a také výborný sportovec (což se mu koncem filmu bude celkem hodit) nemá nouzi o nabídky práce. Vybere si na první pohled důvěryhodnou rodinnou advokátní firmu, od které dostane nejvyšší peněžní nabídku, krásný dům, rychlé auto a perfektní zázemí. Jak můžete ale tušit, nic není tak růžové, jak by se na první pohled mohlo zdát. Mitchovi jde brzy nejen o dobré jméno a advokátskou licenci, ale i o život, který mu navíc při jeho boji s byrokracií a mafií nejednou ztrpčí i FBI.
Hláška: Hele, Rayi, není to zvláštní? Já šel na Harvard, ty do vězení a oba jsme skončili obklopeni zloději.
Kdo v něm září: Tom Cruise.
Profil na IMDb.com

3. Jeffrey Wigand (Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, 1999)
Drama Michaela Manna je založené na skutečném příběhu Jeffreyho Wiganda, bývalého vysoce postaveného zaměstnance velké tabákové firmy, se kterou se nerozešel v dobrém. Jako vedoucí pracovník měl přístup k různým důvěrným informacím o výrobě cigaret, jejich vlivu na lidské zdraví, ale i dalších značně šokujících praktikách. Po dlouhém naléhání televizního producenta Lowella Bergmana podlehne a se vším se svěří na kameru. Tím si na sebe samozřejmě poštve celý tabákový průmysl a hlavně hordu právníků, protože porušil smlouvu o mlčenlivosti. Rozpadat se mu začne i osobní život, nicméně cestu za spravedlností se rozhodne nevzdat a tvrdohlavě se spolu s Lowellem pustit do předem prohraného boje.
Hláška: Co má sakra tohle společného s cenou čaje v Číně?
Kdo v něm září: Russel Crowe.
Profil na IMDb.com

2. Yuri Orlov (Obchodník se smrtí, 2005)
Yuri Orlov je Američan ukrajinského původu, který nám vypráví svůj příběh, tedy příběh jednoho z nejúspěšnějších obchodníků se zbraněmi, který kdy žil. Počátky jeho podnikání sahají do roku 1982, kdy prodával arzenál všem zúčastněným stranám konfliktu v libanonské válce, v roce 1991 po pádu Sovětského svazu začal ilegálně nakupovat ruské tanky od Ukrajiny. Samozřejmě obchody takového rozsahu nemůžou zůstat nepovšimnuty, takže po Yurim baží nejen všichni možní i nemožní bídáci, ale třeba také Interpol. Postava Yuriho je částečně založena na skutečnosti a v kontrastu k jeho jednání profesionálního obchodníka a schopností pohybovat se v nejnebezpečnějších místech světa nás nechává nakouknout i pod pokličku jeho svědomí a do jeho myšlenek, které mu jsou největším a nejtěžším obchodním konkurentem. A jak uvádí distributor filmu - podle posledních informací se skutečný Yuri Orlov ukrývá na území Sýrie, některého z afrických států nebo v Karlových Varech. Nezajedeme ho navštívit?
Kdo v něm září: Nicolas Cage.
Profil na IMDb.com

1. Gordon Gekko (Wall Street, 1987)
A máme ho tady. Obchodníka se vším všudy. Životní roli Michaela Douglase, za kterou byl po právu odměněn Oscarem. Kdo by neznal Gordona Gekka, chamtivého, ambiciózního, nemilosrdného, inteligentního a zkušeného makléře. K tomuto protřelému harcovníkovi na newyorské burze vzhlíží neméně ambiciózní nováček, Bud Fox, pro kterého je Gekko profesionálním idolem a a obětoval by (téměř) cokoliv, aby se dostal na vrchol. Třeba i vyzradil zásadní interní informace o společnosti Bluestar Airlines, ve které pracuje jeho otec. Démonický Gekko zde zosobňuje veškeré zlo finančního světa, jeho arogance nezná mezí a jeho životním mottem a také sloganem filmu je "chamtivost je dobrá" ("greed is good").
Hláška: Pokud potřebuješ přítele, kup si psa.
Kdo v něm září: Michael Douglas.
Profil na IMDb.com


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Na uvítanou (Bioskop, 01.10.2010 20:14) Reagovat

    Hurá, tak máme plzeňačku Galadriel na Filmserveru!
    Držím palce, ať Ti jde psaní stále dobře od ruky... :-)

    http://www.csfd.cz/uzivatel/92...

    • Re: Na uvítanou (Galadriel, 03.10.2010 14:44) Reagovat

      Díky a budu se snažit :))

  • CFK (b, 06.10.2010 23:30) Reagovat

    O Charlesi Fosteru Kaneovi jste slyšeli?

    • Re: CFK (Eduard Spáčil, 07.10.2010 16:13) Reagovat

      kupodivu slyšeli. :) a brzo se dočkáte něčeho o něm i o Orsonovi samotném.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Alan Arkin (30.06.2023 16:29 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Douglas McGrath (05.11.2022 08:11 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Paul Sorvino (25.07.2022 22:09 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Christopher Plummer (05.02.2021 20:14 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Hal Holbrook (02.02.2021 08:51 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Wilford Brimley (02.08.2020 09:28 v Novinky | Zprávy)
- Téma: V hlavní roli právník - filmové adaptace Johna Grishama (18.04.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: Nicolas Cage (09.01.2020 08:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: Al Pacino a jeho nejlepší filmy (27.04.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Francis Ford Coppola: 10. nejlepších filmů (07.04.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Reboot Duny napíše Eric Roth (06.04.2017 08:18 v Novinky | Zprávy)
- Týpci a zbraně v druhém traileru (01.07.2016 19:00 v Novinky | Trailery)
- Reitman se znovu spojí s Cody a Theron (06.04.2016 13:13 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Mistr Lincoln, který věděl příliš mnoho (17.07.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- Preview: Druhá míza Dannyho Collinse (02.05.2015 12:00 v Radar | Preview)
- První klip z dramatu Good Kill (10.09.2014 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Blu-ray recenze: Lekce vaření o Prodlouženém víkendu s Kate Winslet (07.07.2014 14:00 v Recenze | Blu-ray)
- Kevin Costner ve sportovním dramatu režiséra Krotitelů duchů (24.12.2013 20:20 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu