TV tipy: Vlk z Wall Street a Jack Reacher hledají pravdu o JFK

Vydáno: 20.11.2015 09:51 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Aktuální týden vypadá v televizi dost lákavě, protože se po delší době dostává na několik atraktivních premiér. Zásadní je rozhodně opěvované drama Vlk z Wall Street, pozadu ale nezůstávají ani Jack Reacher a trojice dokumentů.
Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street) (pátek 20. 11., Prima Max, 20.11 - 23.05 / sobota 21. 11., 22.15 - 08.00)

Český plakát filmu Vlk z Wall Street / The Wolf of Wall StreetDva roky stará monumentální filmová freska se setkala s pozitivními hodnoceními a byla řazena mezi nejlepší počiny roku. Režírující Martin Scorsese si tu vzpomněl na staré časy a od začátku zaujme svižným tempem, radostí z filmařiny, skvělou obrazovou kompozicí, takřka neuvěřitelným, ale skutečností inspirovaným příběhem morálně prohnilého člověka a velkou porcí humoru. V hlavní úloze naprosto září na Oscara nominovaný Leonardo DiCaprio, jemuž neméně skvěle přihrává taktéž nominovaný Jonah Hill, v menší roli ovšem nepřehlédnete ani Matthewa McConaugheyho a výborná je též Margot Robbie. O absolutní cinefilii, která nenudí ani přes tříhodinovou délku, se více dočtete v naší recenzi a makrorecenzi.

Synopse: Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) dokázal někdy vydělat dvanáct milionů dolarů za tři minuty. V jeho kancelářích běžně defilovala nahá dívčí dechovka, šňupaly se hory kokainu, opice jezdily na kolečkových bruslích a se svou ženou souložil na matracích ze samých bankovek. Když mu v Londýně došly drogy, neváhal pro ně poslat do New Yorku tryskáč. Jenže po každém mejdanu přichází kocovina. A když je kouzlení s akciemi hodně kreativní, je o to větší.

Zajímavost: Robbie byly digitálně prodlouženy nohy.

Český trailer filmu Vlk z Wall Street / The Wolf of Wall Street
Jack Reacher: Poslední výstřel (Jack Reacher) (pátek 20. 11., Nova, 20.20 - 22.55)

Český plakát filmu Jack Reacher: Poslední výstřel / Jack ReacherAkční krimi je adaptací románu Lee Childa, a ačkoli vzbuzovala spíše obavy, výsledek je poměrně příjemný. Režisér a scenárista Christopher McQuarrie jednoznačně vsadil na "oldschool", takže jde o poctivou podívanou, která příliš nefunguje v kombinaci akce s humorem a ani příběh není úplně dotažený, ale svou zemitostí a syrovostí mnohé vyváží. V hlavní roli se objeví Tom Cruise, který se tedy do úlohy dvoumetrového "bijce" moc nehodí, svým charismatem a zarputilostí ale na to dá částečně zapomenout, dále ho pak doplňují výborná Rosamund Pike, Robert Duvall nebo Werner Herzog. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Život pěti lidí, kteří se řízením osudu sešli ve stejný čas na stejném místě, ukončí šest kulek vypálených odstřelovačem. Ten poté vyšetřovatelům sdělí jen to, že chce mluvit s Jackem Reacherem (Tom Cruise). S jeho příchodem se zdánlivě jasný případ mění v rozsáhlou kauzu opředenou několika záhadami, která může stát život mnoho lidí, Reachera nevyjímaje. Ten si ale na drsňáka nehraje a v rámci zjištění pravdy neváhá porušit zákony své země a leccos kvůli tomu vydržet.

Zajímavost: Pike byla do své role obsazena přes Skype.

Český trailer filmu Jack Reacher: Poslední výstřel / Jack Reacher
Expresní zásilka (Premium Rush) (pátek 20. 11., Nova, 22.55 - 00.40 / sobota 21. 11., Nova Cinema, 03.40 - 05.05)

Plakát filmu Expresní zásilka / Premium RushAkční thriller zaujme především technickou stránkou. Režisér a spoluscenárista David Koepp dobře věděl, že nemá k dispozici nikterak originální a překvapivý příběh, proto vsadil na jeho podání, což se mu vyplatilo vrchovatě. Od začátku spoléhá na výtečnou kameru, zběsilý a klipovitý střih, který jen dotváří celou dynamiku, zdařilou akci, svižné a prakticky nezastavitelné tempo a řízný hudební doprovod. Hlavní role se výborně zhostil Joseph Gordon-Levitt, vedle nějž ale dostal šanci vyniknout i fantastický Michael Shannon. O této příjemné a řemeslně zdařilé jednohubce se více dočete v naší rubrice Za horizontem.

Synopse: Wilee (Joseph Gordon-Levitt) je nejlepší newyorský cyklo-messenger. Dokáže se vypořádat s opravdu složitými dopravními situacemi a projede i tam, kde se to ostatním zdá nemožné. Při jedné rutinní dodávce se ale jeho život změní v honičku na život a na smrt v ulicích Manhattanu. Tenhle balíček je totiž jiný a někdo se ho opravdu pokouší zabít.

Zajímavost: Během natáčení narazil Gordon-Levitt do taxíku a výsledkem bylo třicet jedna stehů na pravé ruce.

Oficiální trailer filmu Expresní zásilka / Premium Rush
JFK (JFK) (sobota 21. 11., ČT2, 20.00 - 23.05)

Plakát filmu JFK / JFKBrilantní politický thriller je nadčasovou záležitostí, a i když má více než tři hodiny, nenudí ani chvilku. Režisér a spoluscenárista Oliver Stone v něm totiž skvěle a nenásilně propojil záběry archivní s těmi hranými a zvoleným přístupem zasel semínko pochybností i do těch, kteří jinak konspiračním teoriím nevěří. O kvalitách svědčí i Oscar za vskutku fantastickou kameru a citlivý střih, který je přesně načasovaný a jen dotváří silný dojem. Zmínit se musí i výtečná minimalistická muzika. Třešínkou na dortu pak je hvězdné obsazení, v němž hrají prim výborný Kevin Costner, na Oscara nominovaný Tommy Lee Jones a dále pak neméně skvělí Gary Oldman, Sissy Spacek, Michael Rooker, Jack Lemmon nebo Joe Pesci. Absolutní klasika, z níž běhá mráz po zádech.

Synopse: Newyorský státní zástupce Jim Garrison (Kevin Costner) od počátku nevěří oficiální verzi o atentátu na prezidenta Kennedyho. Podle jeho přesvědčení byl Lee Harvey Oswald (Gary Oldman) jen nastrčenou figurkou pravicových kruhů. S týmem spolupracovníků zkoumá všechny dostupné záznamy a důkazy a je stále více znepokojen.

Zajímavost: Na scénáři se podílelo dvacet čtyři odborníků.

Oficiální trailer filmu JFK / JFK
Fotbal za mřížemi (Mean Machine) (sobota 21. 11., Fanda, 20.20 - 22.10 / neděle 22. 11., 02.05 - 03.40)

Plakát filmu Fotbal za mřížemi / Mean MachineBritsko-americké sportovní drama není úplně výrazné ani originální, nicméně nikoho by nemělo vysloveně urazit. Režírující Barry Skolnick zkrátka rezignoval na jakoukoli invenci a spolehl se na osvědčené postupy a používaná příběhová klišé a víceméně zdařile naplnil žánrovou šablonu. Malinko ji obohatil drsnějšími výrazy a humorem, jinak se ale držel dost při zemi. V titulní roli se představí Vinnie Jones, jemuž vážnější poloha úplně nesedí, o něco výraznější tak jsou třeba David Hemmings a především tehdy ne moc známý Jason Statham. Solidní jednohubka.

Synopse: Fotbalista Danny Meehan (Vinnie Jones) patřil k těm nejlepším, byl obletován, měl silná auta a krásnou přítelkyni. Teď je ale všechno pryč, neboť byl odsouzen za útok na policii a jeho vyhlídky nejsou úplně růžové. Jenže i za mřížemi dostane prostor možná naposledy využít svůj talent, protože se chystá zápas mezi vězni a dozorci, v němž půjde o víc než jen výsledek.

Zajímavost: Ačkoli hlavní postava reprezentuje Anglii, Jones ve skutečnosti hrál za Wales.

Origiální trailer filmu Fotbal za mřížemi / Mean Machine
Banksy - Exit Through the Giftshop (Exit Through the Gift Shop) (sobota 21. 11., ČT art, 23.00 - 00.25)

Banksy - Exit Through the Giftshop / Exit Through the Gift ShopSvérázná dokumentární komedie se jen velmi těžko popisuje, neboť je o věcech, o nichž toho běžný divák zas tolik netuší. Režírující Banksy v ní šikovně poukazuje na pokrytectví dnešní společnosti a zamýšlí se nad rolí streetartu ve světě a uvažuje o tom, co je vlastně ještě umění a co už jen póza a kýč. Největší síla je ovšem v upřímnosti a pravdivosti jeho výpovědi, díky níž snímek utíká svižně vpřed a prakticky se od něj nelze odtrhnout, i když jste třeba o tvůrci nikdy neslyšeli. O originálním a prakticky neintepretovatelném počinu, který se dočkal i oscarové nominace za dokument, se více dočtete v naší recenzi.

Synopse: Excentrický francouzský majitel obchodu Tonny Guetta má stovky hodin záznamu graffiti akcí a neúnavně pátrá po tajemném Banksym a sám se po jeho vzoru chce stát kultovním umělcem. Pod pseudonymem Mr. Brainwash tak začíná chrlit jeden artefakt za druhým.

Zajímavost: Název filmu odkazuje k jednomu Banksyho dílu, kdy na idylický obraz krajiny přimaloval upozornění na východ vedoucí skrze obchod se suvenýry.

Oficiální trailer filmu Banksy - Exit Through the Giftshop / Exit Through the Gift Shop
Velké ticho (Il grande silenzio) (neděle 22. 11., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Velké ticho / Il grande silenzioU nás nepříliš známý italsko-francouzský western sice zůstává v pozadí mnohem slavnějších počinů, má ale co nabídnout. Režírující Sergio Corbucci od počátku vsadil na pomalejší tempo, autenticitu, syrové prostředí, drsnou atmosféru a mnohdy opravdu brutální akční scény, v nichž se nešetří krví. Hudbu navíc svěřil Enniu Morriconemu, který se mu odvděčil znovu parádním soundtrackem, ačkoli tentokrát trochu upozaděným. V hlavních rolích září charismatičtí Jean-Louis Trintignant a Klaus Kinski. O to víc mrzí to, že ústřední hrdina není výraznější a celé je to někdy zbytečně naivní. Ne tak často vysílaná žánrovka.

Synopse: Brutální vrah Tigrero (Klaus Kinski) vede skupinu chamtivých lovců lidí, kteří pronásledují bandu desperátů skrývajících se v zasněžených horách Utahu. Silence (Jean-Louis Trintignant) je němý pistolník, jehož si najme mladá žena Pauline (Vonetta McGee), když Tigrerova banda zavraždí jejího manžela. Silence tak rozpoutá boj dobra se zlem pro spravedlnost a pomstu.

Zajímavost: Trintignant vzal roli jen kvůli svému příteli, který film produkoval, měl ovšem podmínku, aby neměl žádné dialogy.

Originální trailer filmu Velké ticho / Il grande silenzio
Stále spolu (úterý 24. 11., ČT2, 21.00 - 22.15)

Plakát filmu  / Stále spoluTuzemský dokument vyvolal v loňském roce poměrně zajímavou debatu o alternativním stylu života. Režisérce a scenáristce Evě Tomanové se sice občas snímek vymkl z rukou a zoufale v něm chybí jakákoli konfrontace a pohled nezaujatého člověka zvenčí, jeho výpovědní hodnota je ale natolik silná a atraktivní, že tyto nedostatky z větší části překryje. Nicméně je škoda, že si autorka úplně nevyjasnila metodiku natáčení, protože pak by mohl být výsledek ještě silnější a možná trochu kritičtější. Téma je ale dost nosné a kontroverzní.

Synopse: Petr a Simona spolu žijí už pětadvacet let, mají devět dětí, s nimiž bydlí v maringotkách na šumavské louce - bez televize, bez počítače, bez tekoucí vody. Své potomky vedou ke svobodě a souznění s přírodou, zároveň se je snaží chránit před škodlivým vlivem konzumní společnosti. Navíc je ani neposílají do školy, protože je učí doma. Jejich soudržnost vypadá na první pohled idylicky, jenže někde v hloubi vyvstávají pochybnosti.

Zajímavost: Snímek je autorčiným celovečerním debutem.

Originální trailer filmu Stále spolu
Kauza Cervanová (středa 25. 11., ČT2, 22.25 - 00.05)

Český plakát filmu  / Kauza CervanováSlovensko-české dokudrama se zabývá poměrně známým případem vraždy ze sedmdesátých let a snaží se najít pravdu o tom, zda ti, kdo byli odsouzeni, jsou skutečnými viníky. Režisér a scenárista Róbert Kirchhoff na jedné straně udržuje potřebnou auru tajemna a nitky rozplétá chvílemi hodně zajímavě, na té druhé ale sklouzává do roviny jednoho úhlu pohledu a lehké manipulace divákem. Jeho obžaloba současných slovenských soudů tak bohužel chvílemi vyznívá úplně naprázdno a vykalkulovaně. Za vidění ale snímek určitě stojí, protože odhaluje mnoho neznámých faktů.

Synopse: Snímek je výpravou do temných hlubin známého a dodnes připomínaného případu únosu a vraždy mladé studentky medicíny z roku 1976. Všichni si myslí, že pravda je známá. Jenže některé skutečnosti je přesvědčí o tom, že tomu tak úplně není. Bude tento zločin někdy úplně objasněn?

Zajímavost: Snímek získal slovenskou národní filmovou cenu Slnko v sieti v kategorii nejlepší dokument.

Originální trailer filmu Kauza Cervanová
Swordfish: Operace Hacker (Swordfish) (středa 25. 11., Nova, 23.00 - 00.45 / čtvrtek 26. 11., Nova Cinema, 02.15 - 03.45)

Plakát filmu Swordfish: Operace Hacker / SwordfishZásadním problémem akčního krimithrilleru je zoufale plytký a nesmyslný příběh, který je chvílemi nechtěně směšný. Na úrovni koukatelné jednohubky tak snímek udržují jednak slušně režírující Dominic Sena, který se snaží zaujmout efektními scénami, svižným tempem a poměrně zdařilou akcí a jednak obsazení, v němž nechybí tradičně záporný John Travolta, jehož doplňují Hugh Jackman, Halle Berry nebo Don Cheadle. Body k dobru přidává i dost povedený a řízný soundtrack dvojice Christopher Young a Paul Oakenfold. Noční oddechovka, na kterou nelze mít vysoké nároky.

Synopse: Špion Gabriel Shear (John Travolta) má zajímavou ideu o změně světa, jenže ji chce realizovat způsobem, který není zákonný a chvályhodný. Pomoci mu v tom má vyhlášený hacker Stanley Jobson (Hugh Jackman), jenž už ale jednou oplétačky se zákonem měl a navíc bojuje o dceru, která je přiřknuta matce. Jenže když za ním pošlou svůdnou Ginger Knowles (Halle Berry), která mu učiní nabídku, která se prakticky nedá odmítnout, nakonec svůj názor změní.

Zajímavost: Jackman podstoupil kvůli natáčení kurzy kaskadérského řízení automobilů.

Oficiální trailer filmu Swordfish: Operace Hacker / Swordfish


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY