Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Steve Jobs

Recenze: Steve Jobs - filmový orchestr Michaela Fassbendera

Vydáno: 09.11.2015 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Kreativní spojení Danny Boyle (režie), Aaron Sorkin (scénář) a Michael Fassbender (hlavní role) dalo vzniknout strhujícímu filmovému dílu, které ani náhodou nepřipomíná unylé životopisné snímky.

Steve JobsRecenzoval/a Jan Varga dne 09.11.2015 16:00. Kreativní spojení Danny Boyle (režie), Aaron Sorkin (scénář) a Michael Fassbender (hlavní role) dalo vzniknout strhujícímu filmovému dílu, které ani náhodou nepřipomíná unylé životopisné snímky. Hodnocení: 4

Steve Jobs

Steve Jobs
Drama / Biografie
USA, 2015 , 122 min.

Režie: Danny Boyle
Scénář: Aaron Sorkin, Walter Isaacson
Kamera: Alwin H. Kuchler
Herci: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Michael Stuhlbarg, Katherine Waterston, Perla Haney-Jardine, Ripley Sobo, Makenzie Moss, Sarah Snook, John Ortiz, Adam Shapiro, John Steen, Stan Roth, Mihran Slougian

Česká premiéra: 12.11.2015

Steve Jobs hodnocení na Kinobox.cz: 70.51 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
O vizionáři a zakladateli firmy Apple Stevu Jobsovi vzniklo už několik filmů, přičemž nejznámější z nich je asi jOBS z roku 2013 v hlavní roli s Ashtonem Kutcherem. Jeho přijetí u diváků a kritiky bylo ale spíš vlažné a odvíjelo se od toho, že snímek představoval víceméně standardní životopis, který svého hlavního hrdinu, byť mírně nesympatického a asociálního, stavěl obdivně na piedestal coby génia a guru moderních technologií. Nehledě na to, že scénář nebyl nic moc a Ashton Kutcher, jakkoli se snažil, náročnou roli prostě neutáhl.
 
Seth Rogen, Michael Fassbender ve filmu Steve Jobs / Steve JobsFilm Steve Jobs je lepší ve všech ohledech. Je výrazně lépe režírovaný, má o dost vymazlenější scénář (předlohou mu byl Jobsův životopis od Waltera Isaacsona), velkorysejší obsazení v podobě známějších a mnohem lepších herců a zkrátka jde po všech stránkách o hodně podařenější film. Na rozdíl od toho prvního zmíněného se u tohohle opravdu těším, až ho uvidím znovu a vychutnám si všechny ty drobné nápady a nuance, které mi napoprvé jistě unikly (třeba když se po skončení jedné hádky ohledně Jobsova přístupu k zásluhám svých kolegů jen tak objeví slogan firmy „Think different“).

O něco zásadnější než jméno oscarového režiséra Dannyho Boylea je v případě tohoto snímku jméno jeho scenáristy Aarona Sorkina, který napsal mimo jiné scénář k filmu The Social Network, a je to na tom vidět. Od premiéry tohoto vynikajícího dramatu z dílny Davida Finchera tu nebyl film, který by mu byl co do stylu a atmosféry tak podobný, a zároveň mu dokázal z hlediska kvality šlapat na paty.
 
Michael Fassbender ve filmu Steve Jobs / Steve JobsZajímavý je už koncept filmu spočívající v tom, že se odehrává výhradně v průběhu příprav těsně před zahájením tří zásadních prezentací Steva Jobse, představujícího veřejnosti nový produkt (v roce 1984 Macintosh, v roce 1988 Next Cube a v roce 1998 iMac G3). Nejde tím pádem ani tolik o životopisný film jako o strhující drama ze zákulisí, v němž jsou intenzivně propírány jak vztahy mezi postavami, tak budoucnost firmy a světa počítačů a samozřejmě i osobnost samotného Jobse.
 
Ze samotných prezentací přitom neuvidíme prakticky nic, protože jsou vždy utnuty s příchodem Jobse na pódium. Stejně tak se nedozvíme nic z toho, co těm prezentacím v Jobsově životě předcházelo, vyjma několika málo flashbacků, jenž jsou brutálně nastříhané do něčího vyprávění v současnosti (muselo dát hroznou práci film stříhat). Prakticky pořád se mluví (a dost rychle), dialogy představují většinou velmi sofistikované a hbité slovní výměny plné metafor a přirovnání, inteligentně vyargumentované a vždy k jádru věci směřující hádky, a i když si spolu nějaké dvě postavy pouze povídají, tak se alespoň na stěnu za nimi promítají kusy jejich vět nebo nějaké video, aby se to něčím oživilo. Steve Jobs skutečně není film, u kterého byste si mohli odpočinout, nebo si dovolit chvíli nedávat pozor.

Seth Rogen ve filmu Steve Jobs / Steve JobsAby toho nebylo málo, tak tu neexistují žádné expozice postav, takže hrdinové nejsou prakticky vůbec nijak představováni (nebo jen velmi zběžně). Film hned od začátku zavalí diváka informacemi a nedá mu vůbec čas na to, aby je stihl nějak zpracovat. Zkrátka musíte o Jobsovi už trochu něco vědět, abyste se orientovali (alespoň základní info). Stejně tak je výhodou vědět, kdo to jsou Steve Wozniak a John Sculley. To je asi má největší výtka vůči filmu – že si ho neužijete tolik, když vás zastihne nepřipravené.
 
Oproti Kutcherově kreaci je Michael Fassbender v titulní roli skutečně lahůdkový. V jeho podání se Steve Jobs pohybuje na hranici psychopata a šílence, který postupně psychologicky ničí všechny okolo sebe, a film je vůbec k jeho postavě o hodně kritičtější než dva roky starý jOBS. Ze začátku se jeví jako lidská zrůda, co vyhrožuje kolegům a přátelům, nutí je do nesplnitelných úkolů a i přes nařízení soudu odmítá roli otce pětileté holčičky, jíž se neváhá nahlas zříkat ani v přítomnosti jí a její matky. Než mu jeho nejbližší spolupracovníci natlučou do hlavy trochu rozumu a dovedou ho k prozření a katarzi, tak uplyne ještě dlouhá cesta.
 
Michael Fassbender ve filmu Steve Jobs / Steve JobsVynikající je brilantně obsazený Seth Rogen v roli Jobsova dlouholetého přítele a kolegy Steva Wozniaka, jehož ztvárnil v kontrastu s Jobsem jako pohodáře a sympaťáka, který ale umí v případě potřeby vycenit zuby. Velmi přesvědčivá je Kate Winslet jako Jobsova pravá ruka Joanna Hoffman a za zmínku stojí i skvělý Jeff Daniels. Ostatně, nepřijde mi, že by kdokoli podával byť průměrný herecký výkon, a to včetně epizodních roliček. Herci jsou navíc i celkem podobní svým předobrazům.

V souladu s tím, že cílem filmu rozhodně není obeznámit diváky s Jobsovými životopisnými údaji, je i závěr, v němž chybí tradiční titulek o jeho další kariéře po roce 2000 a datum jeho úmrtí. Tohle prostě není film, který by takový titulek potřeboval. Zato je v něm hodně upřímnosti, jízlivosti a pravdivosti. Danny Boyle to zkrátka vzal za správný konec, rozhodl se film pojmout trochu jinak, než by kdokoli čekal, a natočil ho perfektně. Hezky se k tomu poslouchá i tepající podkladová hudba Daniela Pembertona.
 
Kate Winslet ve filmu Steve Jobs / Steve JobsSteve Jobs není sice až tak dobrý jako The Social Network, ale má k němu hodně blízko. Uvidíme, jestli se dočká nějakých oscarových nominací (minimálně za scénář, střih a Fassbendera bych mu ji přál), ale pravděpodobně je nepromění. Každopádně se však jedná o film, který si pozornost rozhodně zaslouží, a který vystačí i na násobné zhlédnutí.
 
P.S.: Párkrát je ve filmu zmiňován jakýsi mluvící počítač z roku 2001 (takhle je to v titulcích). Ve skutečnosti jde o odkaz na počítač HAL 9000 z filmu 2001: Vesmírná odysea.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer filmu Steve Jobs

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Jeden gól (13.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Michael Fassbender je Zabiják (28.10.2023 19:04 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Zabiják (29.08.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Next Goal Wins (27.04.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Air: Zrození legendy je nenápadné, ale výborné dobové drama (08.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zrození národa proběhlo na Titanicu a bez kalhot (08.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Titanic se vrací do kin (10.01.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Avatar čarodějky Kiki zakládá doručovací službu (14.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Rodinné drama Fabelmanovi je nejosobnějším filmem Stevena Spielberga (30.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu