Preview: Tom Hanks vstupuje na Most špiónů

Vydáno: 01.11.2015 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Renomovaný oscarový režisér Steven Spielberg se po historickém dramatu Lincoln vrací na plátna kin se špionážním thrillerem Most špiónů. Do hlavní role obsadil podobně renomovaného Toma Hankse.
Držitel dvou Oscarů za režii za Schindlerův seznam a Zachraňte vojína Ryana, renomovaný a světově uznávaný režisér Steven Spielberg už nemusí nic dokazovat. Dávno pryč jsou časy, kdy byl uznáván pouze jako komerční režisér hollywoodských trháků typu E.T. - Mimozemšťan a Jurský park. Po náročném životopisném historickém dramatu Lincoln, který mu vynesl další nominaci za režii a Oscara titulnímu představiteli amerického prezidenta Lincolna britskému herci Danielu Day-Lewisovi, se Spielberg vrací opět do historie. Tentokrát do trochu mladších kapitol historie než v Lincolnovi.

Tom Hanks ve filmu Most špiónů / Bridge of SpiesAktuální Most špiónů nás vrací do šedesátých let dvacátého století, kdy především mezi dvěma světovými mocnostmi USA a SSSR probíhala takzvaná studená válka. Most špiónů je dramatický thriller, který vznikl pod režijní taktovkou Stevena Spielberga. Jeho hlavní hrdina James Donovan (Tom Hanks), řadový právník z Brooklynu, se ocitne uprostřed studené války, když ho CIA vyšle na téměř nesplnitelnou misi: má vyjednat propuštění zajatého amerického pilota Francise Gary Powerse (Austin Stowell), který byl s výzvědným letadlem U-2 sestřelen nad Sovětským svazem. (CinemArt)

Takzvaný Most špionů byl most přes řeku Havolu, který spojoval berlínskou čtvrť Wannsee s Postupimí. Sovětský svaz a Spojené státy použily tento most několikrát k výměně zajatých špiónů. Podle skutečných historických událostí napsali scénář k Mostu špiónů bratři Coenové s Mattem Charmanem. Za kamerou opět stál stálý Spielbergův kameraman a rovněž držitel dvou Oscarů za kameru Janusz Kamiński.

Austin Stowell ve filmu Most špiónů / Bridge of SpiesNatáčelo se na různých místech v New Yorku v Brooklynu a Queens a poté i ve filmových studiích Babelberg v Berlíně a v Postupimi. Výměna zajatců byla natočena na "Mostu špiónů", jak byl přezdívaný most Glienicke, kde skutečná výměna v roce 1962 proběhla. Hudbu k snímku měl složit stálý Spielbergův spolupracovník John Williams. Ze zdravotních důvodů ho ale musel nahradit Thomas Newman

V hereckém obsazení dominuje hvězdný Tom Hanks, sám držitel dvou Oscarů za nejlepší herecký výkon v hlavní roli za filmy Philadelphia a Forrest Gump, se kterým se Spielberg setkává již počtvrté. Poprvé spolupracovali na válečném dramatu Zachraňte vojína Ryana a pak ještě na dvou "oddechovkách" Chyť mě, když to dokážeš a Terminál. V roli sestřeleného amerického pilota se představí mladý herec Austin Stowell, kterého můžete znát z dvojice filmů Můj přítel delfín nebo z hudebního dramatu Whiplash. Z dalších herců jmenujme alespoň jména Mark RylanceAmy Ryan a Alan Alda

Fotografie z filmu Most špiónů / Bridge of SpiesMost špiónů měl svoji americkou premiéru už šestnáctého října. Prozatím sklidil příznivé kritické ohlasy, takže je možné, že se s ním ve výročních nominacích na různé ceny včetně Oscarů ještě setkáme. Komerční ohlas byl na Spielbergovy poměry podprůměrný. Na druhou stranu nejde s rozpočtem čtyřicet milionů dolarů o nějaký meganákladný blockbuster a tím pádem ani propadák. Je vidět, že thriller ze studené války není zrovna tím, co by Američany dnes táhlo do kin. Jak tomu bude u nás?

Na Most špiónů můžete zajít do kina od 3. prosince 2015.

Originální český trailer filmu Most špiónů




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • takhle chválenej film a lidi na něj v usa nechod... (Anonym, 01.11.2015 17:33) Reagovat

    takhle chválenej film a lidi na něj v usa nechodí...nerozumím...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY