TV tipy: Wolverine na tripu chytá roboty a loví lososy v Jemenu

Vydáno: 30.10.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Poslední říjnový víkend je v televizi naplněn až po okraj mnoha zajímavými premiérami, které vykompenzují bídu týdne následujícího. Jednoznačnými lákadly jsou rozhodně Wolverine, Pacific Rim a Millerovi na tripu.
Lov lososů v Jemenu (Salmon Fishing in the Yemen) (pátek 30. 10., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / sobota 31. 10., 14.15 - 16.25)

Český plakát filmu Lov lososů v Jemenu / Salmon Fishing in the YemenPříjemná britská romantická komedie je esencí toho, co režírující Lasse Hallström většinou skvěle umí. To znamená, že zdánlivě obyčejnou zápletku obohatí krásnou kamerou, pohodovou atmosférou, svou invencí a v tomto případě i výbornými suchými hláškami, které děj odlehčují ještě víc. Bát se není třeba ani kýčovitých záběrů, kterých je tu naprosté minimum. Pozitivnímu hodnocení pomáhá i obsazení, v němž hrají prim úžasný Ewan McGregor, půvabná Emily Blunt a především výtečná Kristin Scott Thomas, která si svou roli vysloveně užívá. Škoda jen, že druhá polovina zvolní a zaměřuje se na zbytečný politický podtext a začne být tím pádem trošku vážnější. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Dr. Alfred Jones (Ewan McGregor) by sice mohl být spokojený, pořád se mu ale zdá, že mu něco chybí. Nečekaně je požádán, aby se zapojil do projektu, jehož cílem je vybudování řeky pro lososy v Jemenu. Ačkoli ho smete ze stolu, má smůlu, neboť se zalíbil některým politikům, kteří si myslí, že by tak mohli odvést pozornost médií od tamního nepříjemného konfliktu. Alfred je tak donucen vše odložit stranou a vydat se do neznámé země, kde má najít řešení takřka neřešitelného problému.

Zajímavost: McGregor se kvůli roli musel naučit muškařit.

Český trailer filmu Lov lososů v Jemenu / Salmon Fishing in the Yemen
Pacific Rim - Útok na Zemi (Pacific Rim) (pátek 30. 10., Nova, 20.20 - 23.00 / neděle 1. 11., Nova Cinema, 02.45 - 05.15)

Český plakát filmu Pacific Rim - Útok na Zemi / Pacific RimAkční dobrodružné sci-fi není dodnes přijímáno úplně jednoznačně a mnoho fanoušků ve své době zklamalo. Režírující Guillermo del Toro v něm totiž chtěl složit poctu japonským kaiju ega a mecha anime filmům, zachovat si svou osobitost a zároveň ho zpřístupnit co nejširšímu diváckému spektru, tudíž logicky musel dělat kompromisy. To se projevilo především na klišovitém příběhu, decentně načrtnutých postavách a několika nelogičnostech a podstatných zjednodušeních děje. Na druhou stranu tu jsou slušná technická stránka, velkolepé akční scény a sympatické charaktery. V hlavních rolích se objeví Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi a nechybí tu ani Ron Perlman. Slušná žánrovka, která bohužel postrádá osobitost a trochu hravosti. Podrobnosti se ukrývají v naší recenzi.

Synopse: Z moře se vynoří obrovské příšery Kaiju a rozpoutají válku s lidstvem, která si vyžádá miliony životů. Pro boj s nimi byli vyvinuti masivní roboti Jaegers, kteří jsou simultánně ovládani dvěma piloty, jejichž mozky jsou propojeny neurálním mostem. Jenže ani tato zbraň není příliš účinná. Lidstvo tak nemá moc možností a zraky směřuje ke dvěma nečekaným hrdinům - bývalému pilotovi (Charlie Hunnam) a nezkušenému nováčkovi (Rinko Kikuchi), kteří se spojí, aby společně řídili slavného, avšak notně zastaralého Jaegera.

Zajímavost: V japonské kultuře je Kaiju rasa humanoidních obojživelných robotů, kteří se vynořili z mořských hlubin přes bránu mezi světy na dně Tichého oceánu.

Český trailer filmu Pacific Rim - Útok na Zemi / Pacific Rim
Pomsta mrtvého muže (Dead Man Down) (pátek 30. 10., Nova Cinema, 22.15 - 00.35 / sobota 31. 10., 01.25 - 03.15)

Plakát filmu Pomsta mrtvého muže / Dead Man DownKriminální thriller sice není úplně dokonalý a dotažený, jako trošku netradiční žánrovka ale potěší. Režírující Niels Arden Oplev si do svého hollywoodského debutu přenesl severské manýry, takže se spolehl na pomalu vyprávěný příběh plný zajímavých a mnohdy nečekaných zvratů, ponurou a temnou atmosféru, větší množství dialogů a solidní akci, které tu ovšem není tolik. Povedl se mu i casting, v němž zaujmou především přesný a drsný Colin Farrell, tajemná Noomi Rapace a lehce nevýrazný Terrence Howard. Zamrzí jen zoufale hloupé a od reality odtržené finále působící jen jako úlitba zámořské produkci. Více prozradí naše rubrika Za horizontem.

Synopse: Victor (Colin Farrell) je členem gangu, který ovládá mocný Alphonse Hoyt (Terrence Howard). Ten se ovšem začíná bát o svůj život, neboť jeden z jeho přátel byl zavražděn. V jedné přestřelce ho Victor zachrání, čímž si získá jeho důvěru. Právě v tu dobu zároveň potkává záhadnou sousedku Beatrice (Noomi Rapace), která brzy přijde s neobvyklým požadavkem a dost nekompromisně se dožaduje jeho splnění. Victor tak začne hrát nebezpečnou hru, z níž by vůbec nemusel vyváznout živý.

Zajímavost: Oplev se později ohradil proti zámořské propagaci filmu a postěžoval si na nedostatek peněz v rozpočtu a šibeniční termín, v němž musel snímek dokončovat.

Oficiální trailer filmu Pomsta mrtvého muže / Dead Man Down
Thunderbolt a Lightfoot (Thunderbolt and Lightfoot) (sobota 31. 10., Prima, 00.30 - 03.00)

Plakát filmu Thunderbolt a Lightfoot / Thunderbolt and LightfootAkční krimi s komediálními prvky trpí zejména v první polovině, která je zbytečně roztahaná, pomalá a chvílemi nudná. Tehdy debutující režisér Michael Cimino ale naštěstí postupem času tempo zrychlí, přidá i drobné vtípky, solidní akci a několik zajímavých tvůrčích nápadů. Ve slabších chvílích mu pomohli titulní Clint Eastwood, který tu prokázal i slušný komediální talent a ztvárňuje tu pro sebe trošku netypickou roli a na Oscara nominovaný Jeff Bridges. Dnes už trochu zapomenutá záležitost.

Synopse: Bývalý zloděj Thunderbolt (Clint Eastwood) a flákač Lightfoot (Jeff Bridges) se potkají, když první jmenovaný naskočí při útěku před gangsterem do auta toho druhého. Společně se pak vydávají na bizarní cestu za Thunderboltovým lupem z předchozí akce, aby je o něj nepřipravili jeho bývalí parťáci, sadistický Red (George Kennedy) a nepříliš inteligentní Eddie (Geoffrey Lewis). Všichni ale dorazí pozdě, protože školní budova, kam kořist ukryli, zmizela. Ačkoli jsou nuceni si najít zaměstnání, chuť na loupeže je nepřešla.

Zajímavost: Eastwood chtěl původně točit film, o nějž měl eminentní zájem, sám.

Oficiální trailer filmu Thunderbolt a Lightfoot / Thunderbolt and Lightfoot
Útěk z New Yorku (Escape from New York) (sobota 31. 10., ČT2, 21.35 - 23.15)

Plakát filmu Útěk z New Yorku / Escape from New YorkZdánlivě typické béčkové akční sci-fi z počátku osmdesátých let se v mnohém od těch ostatních vymyká. Režisér a spoluscenárista John Carpenter v něm využil nižšího rozpočtu k tomu, aby vybudoval temnou a neveselou atmosféru a epizodický děj, který mnohdy nedává smysl, zalidnil ho hodně divnými postavami, které mezi sebou mají ještě divnější vztahy a s nimiž navíc dovedl pracovat hodně originálně. V hlavní roli se objeví naprosto ikonický a charismatický Kurt Russell, jemuž dělají společnost kupříkladu Lee Van Cleef, Ernest Borgnine nebo Donald Pleasence. Poměrně zábavná podívaná.

Synopse: Newyorský Manhattan se změnil v obří vězení nenapravitelných zločinců a vyvrhelů. Právě sem se zřítí letadlo s prezidentem USA (Donald Pleasence), který pád přežije a stává se rukojmím všech zdejších obyvatel. Na jeho záchranu je vyslán zkušený válečný veterán Snake Plissken (Kurt Russell).

Zajímavost: Pásku přes oko, kterou nosí Plissken, navrhl sám Russell.

Oficiální trailer filmu Útěk z New Yorku / Escape from New York
Millerovi na tripu (We´re the Millers) (sobota 31. 10., Nova, 22.10 - 00.20)

Plakát filmu Millerovi na tripu / We're the MillersDva roky stará krimikomedie překvapí hlavně tím, že je v rámci možností poměrně chytrá a nepomáhá si laciným fekálním a prvoplánovým humorem. Režírující Rawson Marshall Thurber od počátku nasazuje svižné tempo, v němž se moc nezdržuje, lechtivější momenty dokáže prodat vkusně a zároveň prokázal smysl pro načasování vtípků a gagů. Pomáhá mu i obsazení, v němž hrají prim výborní Jason Sudeikis a Jennifer Aniston. To, že se příběh musí občas opřít o dost vyšroubovanou náhodu, se dá odpustit, horší je to s přetaženou stopáží a občasnou nudou, která se přibývajícím časem začíná vkrádat. Jinak ale vtipná a příjemná záležitost, o čemž vás snad přesvědčí i naše recenze.

Synopse: David Clark (Jason Sudeikis) je bezvýznamný dealer marihuany, jehož klientelu tvoří podobně bezvýznamní lidé. Jednoho dne chce však udělat dobrý skutek a přiběhne na pomoc dívce, kterou přepadla skupina výrostků. Jí sice pomůže, jenže on sám je okraden o všechny peníze, které navíc dluží svému dodavateli Bradovi (Ed Helms). Aby všechno vynahradil, musí David přivézt z Mexika zásilku drog a stát se pašerákem. Vymyslí tedy jednoduchý plán, k jehož realizaci přemluví své sousedy - striptérku Rose (Jennifer Aniston), puberťáka Kennyho (Will Poulter) a jeho vrstevnici Casey (Emma Roberts). A tak se falešná rodinka Millerových vydává na výlet.

Zajímavost: Aniston přiznala, že příprava na scénu, v níž tančí jako striptérka, jí trvala celý měsíc.

Český trailer filmu Millerovi na tripu / We're the Millers
3 (3) (sobota 31. 10., ČT art, 22.50 - 00.50)

Německé komediální drama je od začátku dost zvláštní. Režisér a scenárista Tom Tykwer se v něm držel při zemi a vytvořil hodně komorní atmosféru. Diváka zaujme občasným rozdělením obrazovky na několik částí, hudbou a slibně rozehraným příběhem. Ten se však ztrácí v přehnaném množství symbolů a ne zcela vysvětlené motivaci postav, které navíc ztvárňují velmi dobrá Sophie Rois a nevýrazní Sebastian Schipper a Devid Striesow. Že jde spíše o promarněný potenciál, vám sdělí i naše recenze.

Synopse: Novinářka Hanna (Sophie Rois) a architekt Simon (Sebastian Schipper) žijí již dvacet let v harmonickém svazku. Ačkoli už prošli mnoha peripetiemi, ta největší je čeká až ve chvíli, kdy se v jejich životech objeví atraktivní Adam (Devid Striesow), který jim oběma poplete hlavu. Problémem je to, že o svých citech k němu vzájemně neví.

Zajímavost: Bazén, v němž se Adam a Simon poprvé potkají, je součástí areálu Badeschiff Treptow na řece Spree.

Mezinárodní trailer filmu 3 / 3
Jeff, který žije s mámou (Jeff, Who Lives at Home) (neděle 1. 11., Nova Cinema, 01.00 - 02.30)

Plakát filmu Jeff, který žije s mámou / Jeff, Who Lives at HomeAmerická dramedie se v zahraničí těší mnohem lepšímu hodnocení než u nás, což je dáno zřejmě tím, že jde o indie snímek s humorem, jenž nesedne každému. Režisérská a scenáristická sourozenecká dvojice Jay a Mark Duplassovi umístila do středu dění dvě ne úplně sympatické postavy a bohužel zvolila i nevyrovnanou úroveň humoru. Navíc tu chybí jakýkoli moment překvapení a zapamatovatelná scéna. Naštěstí toho hodně zachránila příjemnou a pohodovou atmosférou, několika trefnými "životními moudry" a obsazením, v němž titulní role svěřila Jasonu Segelovi a Edu Helmsovi, jimž skvěle sekunduje Susan Sarandon. Víc prozradí naše rubrika Za horizontem.

Synopse: Jeff (Jason Segel) je absolutní flákač, který celý den tráví kouřením trávy, žije s matkou (Susan Sarandon) a tvrdí, že čeká, až pochopí svůj vlastní osud. Jeho bratr Pat (Ed Helms) momentálně prožívá krizi středního věku, kterou řeší koupí nového auta. Jednoho dne zvedne Jeff telefon a hlas na druhém konci chce mluvit s Kevinem. Jeff to okamžitě považuje za znamení, na které tak dlouho čekal.

Zajímavost: Oba tvůrci prý celou premiéru filmu proplakali.

Oficiální trailer filmu Jeff, který žije s mámou / Jeff, Who Lives at Home
Kirikou (Kirikou et la sorciére) (neděle 1. 11., ČT :D, 09.20 - 10.35)

Plakát filmu Kirikou / Kirikou et la sorcièreU nás nepříliš známý koprodukční evropský animák je příjemně přímočarý, zároveň ale tradiční i neobvyklý. Režírující Michel Ocelot všemu dodává zvláštní atmosféru, osobitou poetiku a atraktivní africké prostředí. Vše je to navíc inteligentní a tvůrce myslí i na dospělé diváky, kteří se nenudí ani chvilku. Možná jednoduchý, nicméně strhující a chvílemi ohromující snímek.

Synopse: Kirikou se touží dostat z matčina lůna co nejdříve na svět. Jenomže tam zjistí, že jeho rodná víska je pod nadvládou zlé čarodějnice, která vysušila studny a muže odvlekla neznámo kam. Proto se Kirikou vydává do hor, aby mu mudrc prozradil její slabé stránky.

Zajímavost: Hudbu k filmu složil slavný kamerunský zpěvák Youssou N'Dour.

Originální trailer filmu Kirikou / Kirikou et la sorciére
Wolverine (The Wolverine) (neděle 1. 11., Prima Cool, 20.00 - 22.45 / pondělí 2. 11., 00.45 - 03.25)

Český plakát filmu Wolverine / The WolverineDruhé sólové dobrodružství oblíbené komiksové postavy je bohapustou rutinou. Režírující James Mangold po většinu času pouze naplňuje očekávanou žánrovou šablonu a musí se držet nenápaditého příběhu, jenž nabízí jen ploché postavy bez hlubší motivace a chybí mu výraznější záporák. Na druhou stranu tu jsou solidní atmosféra Japonska, přehledná, i když nepříjemně digitální akce, několik vtipných momentů a především charismatický Hugh Jackman v titulní roli. Detaily hledejte v naší recenzi.

Synopse: Wolverine (Hugh Jackman) se ocitá v Japonsku. V pro něj zcela nesrozumitelném a neznámém světě se střetává se svou největší nemesis. Jelikož z bitvy vychází těžce poznamenán, poprvé v životě se cítí slabý, zranitelný a ocitá se na hraně fyzických i psychických možností. Nejtěžším soupeřem si tak nakonec bude on sám.

Zajímavost: Jde o první film s Wolverinem, kdy je na jeho drápech vidět krev.

Oficiální trailer filmu Wolverine / The Wolverine


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY