TV tipy: Lovci pokladů hledají Borsalina poblíž červené řeky

Vydáno: 23.10.2015 09:48 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Žádnou zásadní premiéru nenachystaly televize na tento týden, proto je náš výběr znovu plný zajímavých, i když mnohdy méně známých žánrovek. K těm nejvýraznějším tipům určitě patří klasický western, evropská dramata a animák.
Lovci pokladů: Kniha tajemství (National Treasure: Book of Secrets) (pátek 23. 10., Nova, 20.20 - 22.50 / sobota 24. 10., Nova Cinema, 16.00 - 18.20)

Český plakát filmu Lovci pokladů: Kniha tajemství / National Treasure: Book of SecretsPokračování akčního dobrodružného filmu je o něco horší než předchůdce a je potřeba k němu přistupovat s hodně sníženými očekáváními. Režírující Jon Turteltaub toho moc neřešil a natočil přímočarou podívanou bez větších ambicí, v níž není záhodno hledat logiku a čekat smysluplný příběh. Vizuální i řemeslná stránka jsou ovšem na velmi slušné úrovni a některé jednotlivé scény upřímně pobaví a mají svěží tempo. V hlavní roli předvádí svůj typicky afektovaný výkon Nicolas Cage, jemuž dělají společnost Diane Kruger, Justin Bartha, Jon Voight, Helen Mirren nebo Ed Harris. Typicky nenáročná jednohubka na páteční večer.

Synopse: Lovec pokladů Benjamin Gates (Nicolas Cage), pro něhož je historie stále živá, společně se svým otcem Patrickem (Jon Voight) objevil ztracené stránky z deníku vraha Abrahama Lincolna, z nichž se dozví, že na atentátu se podílel i jeden z jejich předků. Proto musí najít Knihu tajemství, která snad rodinné jméno navždy očistí.

Zajímavost: Natáčelo se v Paříži, Londýně a Washingtonu.

Originální trailer filmu Lovci pokladů: Kniha tajemství / National Treasure: Book of Secrets
Ľalie poľné (pátek 23. 10., ČT art, 22.25 - 23.45)

Plakát filmu  / Ľalie poľnéVelice málo známé československé poetické drama je oslavou života a zároveň i krutě realistickým pohledem na období po první světové válce. Předčasně zesnulý režisér Elo Havetta v něm zaujme především obrazovou stránkou, která zajímavě a neotřele kombinuje černobílý film s kolorovaným a ryze barevným, čímž celému příběhu dodává zvláštní a jen těžce uchopitelnou atmosféru. Do hlavních rolí navíc obsadil samé neokoukané tváře, tudíž se mu podařilo dosáhnout i pocitu autentičnosti. Navrch přidal takřka dokonalou a s vizuální podobou přesně souznící hudbu Zdeňka Lišky. Pro někoho tu té vážnosti, náročnosti a "umění" bude opravdu až moc, ostatní si ale prakticky nemohou na nic stěžovat. Hodně raritní záležitost.

Synopse: Vysloužilci z první světové války se vrací do rodné vesnice a pokouší se znovu najít své místo ve společnosti, smysl života, štěstí a lásku. Brzy tak poznají sílu svého přátelství a nově získané svobody.

Zajímavost: Snímek okamžitě po dokončení putoval do trezoru a byl vládnoucí mocí používán jako důkaz nepoučitelnosti mladého tvůrce.

Ukázka z filmu Ľalie poľné
Červená řeka (Red River) (sobota 24. 10., Prima Cool, 00.05 - 02.45)

Plakát filmu Červená řeka / Red RiverMéně známý romantický western je zástupcem té nejklasičtější podoby oblíbeného žánru. Režírující Howard Hawks, jemuž v několika scénách vypomohl i Arthur Rosson, nešetří dlouhými záběry na stáda dobytka, které mají mnohdy až dokumentární charakter a pochopitelně celé období dost idealizuje, na druhou stranu se může opřít o velmi slušnou akci, propracovanou psychologii nejednoznačných postav a poměrně silný příběh. V hlavních rolích excelují John Wayne, jenž tu není tak úplně za kladného hrdinu, a Montgomery Clift. Škoda, že to celé není trochu kratší, protože toho kýče a sentimentu je tu chvílemi až příliš.

Synopse: Thomas Dunson (John Wayne) a Nadine Groot (Walter Brennan) se připojili ke karavaně mířící do Kalifornie. V blízkosti Red River se ale oddělí, aby našli půdu, kde by si založili ranč. O něco později jsou osadníci přepadeni a masakr přežije jen třináctiletý Matt Garth, jehož se Dunson ujme a vychovává ho jako vlastního syna. O čtrnáct let později je mocným rančerem, jenže jeho stáda už v Texasu není možné prodat. Proto se společně s Mattem (Montgomery Clift) vydává do Missouri.

Zajímavost: Wayne a Brennan těžce nesli, že Clift je homosexuál a mimo natáčení se mu snažili vyhýbat.

Originální trailer filmu Červená řeka / Red River
Příliš důvěrná tajemství (Confidences trop intimes) (neděle 25. 10., Kino Barrandov, 08.55 - 11.25)

Plakát filmu Příliš důvěrná tajemství / Confidences trop intimesKomorní francouzské drama nepatří k těm nejznámějším a je to škoda, protože je svým způsobem originální. Režisér a scenárista Patrice Leconte se v něm spolehl především na silný příběh o lidské osamělosti, konvencích a křehkosti lásky, který obohatil kousavým černým humorem, částečně napětím i důrazem na psychologickou stránku postav. V hlavních rolích naprosto excelují Fabrice Luchini a Sandrine Bonnaire, jejichž civilnost je fantastická a není problém se s nimi ztotožnit. Jediné, co výrazně mrzí, je to, že autor jako by nevěděl, jak film zakončit a jeho řešení je nakonec silně neuspokojivé. Příjemná evropská žánrovka.

Synopse: Anna (Sandrine Bonnaire) je v nešťastná v manželství a chce navštívit psychologa. Jenomže si splete dveře a svá trápení svěřuje daňovému poradci Williamovi (Fabrice Luchini). Ten se sice snaží uvést věci na pravou míru, jenže ženin příběh ho natolik zaujme, že se rozhodne nechat věci, jak jsou a pokračovat ve společných "sezeních". 

Zajímavost: Premiéru v domácích kinech měl snímek 25. února 2004.

Mezinárodní trailer filmu Příliš důvěrná tajemství / Confidences trop intimes
Borsalino a spol. (Borsalino & Co.) (neděle 25. 10., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Borsalino a spol. / Borsalino & Co.Koprodukční evropské drama zaujme především výbornými a krvavými přestřelkami a povedenou dobovou atmosférou a celkovou výpravou. Režisér a scenárista Jacques Deray totiž úplně rezignoval na příběh, který nedrží pohromadě a je spíše jakýmsi kompilátem z mnohem známějších a lepších žánrovek. Výrazně tu tak chybí nějaká osobitost, originálnost nebo alespoň zapamatovatelná scéna. Mnohdy tak drží nad vodou průměru snímek jen charismatický, drsný a spolehlivý Alain Delon v titulní roli. Neškodná jednohubka.

Synopse: Roch Siffredi (Alain Delon) musí po prohrané válce gangů a smrti přítele opustit Marseilles. Lidé jako on ovšem nezapomínají, takže je jen otázkou času, kdy se do města vrátí a pomstí se všem, kteří ho zradili.

Zajímavost: Ve Francii měl film premiéru 23. října 1974.

Originální trailer filmu Borsalino a spol. / Borsalino & Co.
Červená světla (Red Lights) (neděle 25. 10., Prima, 22.50 - 01.15)

Český plakát filmu Červená světla / Red LightsNenápadný americko-španělský hororový thriller možná mnohé překvapí tím, jak je působivý. Režisér a scenárista Rodrigo Cortés od začátku buduje hodně hutnou a v dobrém slova smyslu nepříjemnou atmosféru, rozehrává zajímavý a atraktivní příběh s nádechem paranoie a paranormální zápletkou a velmi slušně a nápaditě pracuje s napětím. Podařilo se mu sehnat i lákavé obsazení, v němž hrají prim výborní Cillian Murphy, Robert De Niro, Sigourney Weaver a Elizabeth Olsen. Opět je škoda, že ve druhé polovině tempo upadne a samotný závěr je uspěchaný a zbytečně doslovný. Více prozradí naše rubrika Za horizontem.

Synopse: Jednoho dne se náhle objeví legendární slepý senzibil Simon Silver (Robert De Niro), který před třiceti lety záhadně zmizel. Jeho případ se stává pro současnou vědu neřešitelným oříškem, proto jsou povoláni zkušená doktorka Margaret Matheson (Sigourney Weaver) a její mladý asistent Tom Buckley (Cillian Murphy), aby záhadě přišli na kloub. Zejména Toma celý případ zajímá až moc a brzy se jím stane úplně posedlým.

Zajímavost: Název filmu se objeví až v desáté minutě.

Oficiální trailer filmu Červená světla / Red Lights
Španglicky snadno a rychle (Spanglish) (středa 28. 10., Nova, 12.00 - 14.40)

Plakát filmu Španglicky snadno a rychle / SpanglishRomantické komediální drama je překvapivě solidní a v rámci možností příjemně melancholickou podívanou. Režisér a scenárista James L. Brooks se tedy nijak zvlášť nezabýval celistvým příběhem, ale spíše se spolehl na jednotlivé a vesměs sitcomové momenty, které ale většinou fungují a především nejsou hloupé. Chytře si dělá legraci i z rozdílů mezi americkou a hispánskou kulturou a obecně z neschopnosti komunikace mezi lidmi. V hlavní roli se objeví značně umírněný a tím pádem snesitelný Adam Sandler, jemuž dělají společnost mimo jiné Téa Leoni a Paz Vega. Výraznými zápory budiž jen nevyrovnané tempo a dost přetažená stopáž. 

Synopse: John Clasky (Adam Sandler) je dobře zajištěný šéfkuchař, který žije spokojeně se svou rodinou (Téa LeoniCloris Leachman). Dovolit si může i prázdninový dům v Malibu, kde jako hospodyně pracuje krásná Flor (Paz Vega), která přišla do USA z Mexika. Život v nové zemi ale bude složitější, než si představovala, navíc když se jí chopila tak trochu ztřeštěná rodinka. 

Zajímavost: Paz Vega obdržela v roce 2004 za roli cenu Objev roku na Phoenix Film Critics Societ.

Originální trailer filmu Španglicky snadno a rychle / Spanglish
Madagaskar 2: Útěk do Afriky (Madagascar: Escape 2 Africa) (středa 28. 10., Nova, 14.40 - 16.20)

Český plakát filmu Madagaskar 2: Útěk do Afriky / Madagascar: Escape 2 AfricaPokračování veleúspěšné animované komedie se příliš neodchýlilo od dílu prvního a je v podstatě variací na totéž. Režírující dvojka Eric Darnell a Tom McGrath tedy znovu spoléhá na změť barev, naprosto šílený a odvázaný humor, plno skečů a pro dospělé přidává i několik popkulturních odkazů. Vysloveně potěší i na žánr famózní muzika Hanse Zimmera a jakákoli účast populárních tučňáků. Je jasné, že příběh nedává smysl, postrádá logiku a je přizpůsoben těm nejmenším, vzhledem k celkové atmosféře a krátké stopáži to ale vůbec nevadí. Ideální rodinná podívaná.

Synopse: Tučňáci se společně s lemurem Juliánem, lvem Alexem, zebrou Martym, hrošicí Glorií, žirafákem Melmanem a šimpanzi Philem a Masonem vydávají na výpravu z ostrova Madagaskar do své domovské ZOO. Jenže letadlo, s nímž prchají, není v úplně nejlepším stavu a ztroskotá s nimi uprostřed africké divočiny, kde si nikdo nemůže být ničím jistý.

Zajímavost: V Severní Koreji byl film dlouho zakázán, neboť podle tamních pohlavárů nabádá k emgiraci.

Český trailer filmu Madagaskar 2: Útěk do Afriky / Madagascar: Escape 2 Africa
DONT STOP (středa 28. 10., Prima Cool, 23.15 - 01.20)

Plakát filmu DONT STOP / DONT STOPDnes už trochu zapomenutý režijní a scenáristický debut Richarda Řeřichy ocení nejvíce ti, kteří fandí punkové kultuře. Její atmosféra tu totiž vykukuje na každém rohu a od úvodních minut zcela pohltí. K autentickým dojmům přispívá i hudební doprovod a dobře zvolené obsazení tvořené neznámými herci. Je možná škoda, že film nedrží u sebe, zbytečně rozptyluje diváckou pozornost do několika linií a nevyhýbá se otřepaným klišé, jako nadějná prvotina ale obstojí. Více si přečtete v naší recenzi.

Synopse: Na začátku osmdesátých let konečně dorazil punk i do socialistického Československa. Osmnáctiletý Miki (Patrik Děrgel) se svým kamarádem Dejvidem (Lukáš Reichl) nechtějí zůstat pozadu a hnutí je zcela pohltí. Vezmou tedy elektrické kytary, naježí vlasy a přestávají brát ohled na své okolí i vládnoucí režim.

Zajímavost: Název filmu je inspirován stejnojmennou písní Jacquese Brela.

Originální trailer filmu DONT STOP / DONT STOP
V erbu lvice (čtvrtek 29. 10., ČT2, 22.00 - 23.35)

Plakát filmu  / V erbu lviceBohužel zapadlé české historické drama je poslední poctivou žánrovkou svého druhu. Režisér a scenárista Ludvík Ráža v něm zúročil všechny své předchozí zkušenosti a znovu prokázal cit pro zpracování silných historických témat. Oslní výtečnou výpravou, temnou atmosférou skutečně evokující středověk, ponurou hudbou Petra Hapky, atraktivním příběhem a hloubkou postav. Hlavní roli svěřil výborné Mileně Steinmasslové, vedle které se ale neztratili ani Boris Rösner, Daniela Kolářová, Radoslav Brzobohatý nebo Josef Kemr v úplně poslední úloze svého života. To, že je to občas zbytečně narativní a popisné, se dá s klidem odpustit. Zapomenutý snímek.

Synopse: Blahoslavená Zdislava z Lemberka (Milena Steinmasslová) sice žila jen velmi krátce, v srdcích lidí ale zanechala hluboké stopy, neboť svůj život zasvětila pokorné službě trpícím a nemocným. Navíc se o této hluboce věřící ženě tradovalo, že měla velký léčitelský dar, který mnohdy využívala.

Zajímavost: Posledním byl film i pro Martina Růžka, jehož krátce po dokončení natáčení postihla mrtvice, na jejíž následky zemřel 18. prosince 1995.

Ukázka z filmu V erbu lvice


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY