Recenze: Purpurový vrch - démoni, kteří neděsí

Vydáno: 21.10.2015 16:30 - Markéta Jindřichová | foto: facebook tvůrce

Guillermo del Toro je známý především tím, že se nebojí rozmanitosti žánrového filmu. Už vyzkoušel sci-fi, adaptace komiksů i fantasy horory a právě mysteriózní Faunův labyrint mu vynesl nominaci na Oscara. Podobné ambice má i Purpurový vrch.

Purpurový vrchRecenzoval/a Markéta Jindřichová dne 21.10.2015 16:30. Guillermo del Toro je známý především tím, že se nebojí rozmanitosti žánrového filmu. Už vyzkoušel sci-fi, adaptace komiksů i fantasy horory a právě mysteriózní Faunův labyrint mu vynesl nominaci na Oscara. Podobné ambice má i Purpurový vrch. Hodnocení: 1.5
Purpurový vrch
Crimson Peak
Drama / Horror / Tajemný / Thriller
USA, 2015 , 119 min.

Režie: Guillermo del Toro
Scénář: Guillermo del Toro, Matthew Robbins
Kamera: Dan Laustsen
Herci: Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Charlie Hunnam, Jim Beaver, Burn Gorman, Leslie Hope, Doug Jones, Jonathan Hyde, Bruce Gray, Emily Coutts, Alec Stockwell, Brigitte Robinson, Gillian Ferrier, Tamara Hope

Česká premiéra: 15.10.2015

Hodnocení: 3/10

Distributor: CinemArt


Purpurový vrch hodnocení na Kinobox.cz: 70.29 %
Jméno Guillerma del Tora se v průběhu let stalo určitou zárukou, zejména pokud se jedná o hororový žánr. Pokud je pod filmem podepsaný jako režisér nebo jej zaštítil produkčně, diváci si doposud mohli být vcelku jistí, že půjde o počin s velmi osobitou atmosférou, originální vizuální stránkou a příběhem, který je pohltí. Důkazem může být Faunův labyrint, za nímž stojí del Toro režijně, nebo snímky SirotčinecMama podpořené jeho produkcí. Film Purpurový vrch doprovází pověst napínavého příběhu s velkým množstvím záhad, kterým musí mladá emancipovaná hrdinka přijít na kloub. A to i přes to, že na ni číhá smrtelné nebezpečí na každém kroku.

Jessica Chastain, Tom Hiddleston ve filmu Purpurový vrch / Crimson PeakV průběhu téměř dvouhodinového filmu ale začíná být jasné, že tentokrát kultovní tvůrce žánrových filmů stoupnul poněkud vedle. Expozice zápletky je mírně řečeno rozvleklá a trvá téměř celou polovinu stopáže. U salónního dramatu z viktoriánské Anglie by bylo takové tempo přijatelné, u hororového dramatu je ale neúnosné. Během zdlouhavého uvedení do příběhu se divák důkladně seznamuje s hlavní hrdinkou Edith a její minulostí, která ji má nasměrovat přímo do temné budoucnosti. Zpočátku emancipovaná dívka s literárními ambicemi bohužel působí čím dál tím víc jako rozmazlená dcerka zámožného otce. Divák tak postupně přichází o poslední důvody s ní sympatizovat a ve zbývající části děje jí fandit v boji se zlem.

Guillermo del Toro v minulosti dokázal, že umí natočit horor se silnou narativní strukturou, skrze níž se divák nechal svést světem fantazie a příběhem, který ho zcela pohltil. V Purpurovém vrchu volí podobnou strategii. Události začínají v reálném světě, kde fungují přirozené a známé zákonitosti. Postupem času se začínají objevovat temné tóny, které s sebou přinášejí jevy ležící mimo běžnou logiku každodennosti. Z důvěrně známého světa se začíná stávat místo, jehož zákonitostem nerozumíme. Přestáváme nad nimi mít kontrolu a co víc, tento svět je ovládán temnými silami, které s námi zřejmě nemají ty nejpřátelštější úmysly. Zlo v podobě neznámého, které překračuje práh našeho bezpečného soukromí, je děsivé. Bohužel v Purpurovém vrchu zlo pozbývá svou metaforickou podobu a díky tomu zůstává jen ve své všední, lidské podobě. Díky tomu je i klíčové tajemství zjevné velmi záhy a z tajuplného příběhu se tak rázem stává banální historka z černé kroniky.

Mia Wasikowska ve filmu Purpurový vrch / Crimson PeakVe snímku Purpurový vrch není mnoho situací, kdy nás k smrti vyděsí něco, co se ve chvíli, kdy to nejmíň čekáme nebo jsme naopak drženi v prodlužovaném napětí, znenadání odněkud vynoří. Vlastně je zde takových výrazných scén jen poskrovnu. Na závěrečné pasáži filmu je až příliš patrná snaha o velké finále. To, co mělo být překvapivým vyústěním příběhu, působí až laciným dojmem. Samotný závěr pak spadá spíše do kategorie prvoplánových béčkových krváků, ve kterých hrdinové pronášejí otřepané silácké hlášky.

Na druhou stranu nelze snímku upřít, že estetika vizuální stránky je stále nepřekonatelná a každý záběr působí jako malba hodná galerijních prostor. Napětí perfektně umocňuje kombinace různých druhů záběrů. Statické ostré celky střídají rozechvělé detaily. Atmosféru vytváří hra se světlem a stínem, obrazové filtry a kontrast poklidných výjevů, do kterých pozvolna proniká temnota. To vše velmi nenásilně doplňuje hudba a ruchy. Ty naplňují konvence spojené se žánrem hororového filmu a na mnoha místech s nimi kreativně pracují. Výborný je také herecký výkon Jessicy Chastain, která v roli švagrové hlavní hrdinky Edith dominuje celému snímku.

Bohužel celkový dojem z nejnovějšího počinu Guillerma del Tora herecké výkony ani zdařilá formální stránka nezachrání. Ty dělají z filmu Purpurový vrch maximálně snesitelný zážitek v kině, případně odlehčenou podívanou na podzimní nedělní odpoledne.

Originální trailer filmu Purpurový vrch


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Trapná recenze :) Nemyslím si, že by film byl a... (Michaela, 24.10.2015 21:28) Reagovat

    Trapná recenze :) Nemyslím si, že by film byl až takový průšvih.

    • Re: Trapná recenze :) Nemyslím si, že by film byl a... (Kóča, 25.10.2015 10:47) Reagovat

      A byla jsi na něm v kině? ;-) Já ano a zcela s recenzí souhlasím, možná bych ještě jednu hvězdičku ubrala... :-/

      • Re: Trapná recenze :) Nemyslím si, že by film byl a... (Markéta, 26.10.2015 12:14) Reagovat

        Já na něm v kině byla také a stejně jako Michaela s recenzí nesouhlasím.

  • Vyloženě špatná recenze. Ten kdo ji psal nepoc... (Ivan, 07.12.2017 13:12) Reagovat

    Vyloženě špatná recenze. Ten kdo ji psal nepochopil, že se nejedná o klasický horor, ale o gotickou romanci. Celý film má hlubší myšlenku, než jen vystrašit. Ukazuje nám, že lidi jsou daleko horší, než duchové či místo samotné. Tohle se dá přeci přenést i do našeho bytí. Jsme to my, my lidé, kdo si ubližujeme a pácháme zlo. Žádný béčkový konec jsem u tohoto snímku tedy neviděl. Naopak. Finále přirozeně vygradovalo a s pomocí kouzelné hudby, která provází celý příběh a trochou krve se postaralo o dech beroucí kompozici.
    Film má duši a myšlenku. Nepodbízí se každému, ale hledá své diváky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY