Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 16. 10. 2015 - 22. 10. 2015

TV tipy: Vyměřený čas pro začínající katy, zabijáky i pedofily

Vydáno: 16.10.2015 09:03 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po velmi slabém minulém týdnu už pohled do televizních programů vypadá mnohem lépe a láká na několik oscarových počinů, zajímavé komedie i jedno nadčasové tuzemské podobenství. Tahákem je určitě i premiéra sci-fi Vyměřený čas.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Případ pro začínajícího kata (pátek 16. 10., ČT art, 21.50 - 23.35)

Plakát filmu  / Případ pro začínajícího kataČeskoslovenské podobenství, které bylo dlouhá léta zavřené v trezoru, se ani v současnosti moc nevysílá. Jediný celovečerní režijní počin Pavla Juráčka je bezmála geniálním a nadčasovým dílem, v němž autor sice poukazuje na nesmyslnost a absurditu totality, zmiňuje se ale také o neschopnosti komunikace mezi lidmi a satiricky komentuje i všechny lidské nešvary. K tomu přidal hodně tíživou, depresivní a ryze kafkovskou atmosféru nejistoty a strachu, zajímavou vizuální stránku a fantastického Lubomíra Kostelku v titulní roli. Možná, že některé odkazy jsou už "vyčpělé" a někdy je té artovosti a náročnosti moc, tohle zásadní dílo tuzemské kinematografie byste si ale neměli nechat ujít.

Synopse: Lemuel Gulliver (Lubomír Kostelka) se ocitne v tajemném kraji Balnibarbi, jehož metropole Laputa se odjakživa vznáší ve vzduchu, aniž by o tom místní věděli. Když jim to návštěvník prozradí, sebere jim veškeré iluze. Oni ale pravdu poznat nechtějí a dál raději budou žít v klamu.

Zajímavost: Autor sbíral materiál k filmu už od roku 1963, s realizací ale začal až o šest let později.

Trailer filmu Případ pro začínajícího kata
Tulák Archimedes (Archimède, le clochard) (sobota 17. 10., ČT2, 14.30 - 15.50)

Plakát filmu Tulák Archimedes / Archimède, le clochardNejen u nás skoro neznámé francouzsko-italské komediální drama je příjemnou a poměrně zábavnou podívanou. Režisér a spoluscenárista Gilles Grangier v něm tedy rezignoval na ucelený příběh a nabídl spíše sled epizod ze života jednoho tuláka, to ovšem vykompenzoval svěžím tempem, neopakovatelnou atmosférou staré Paříže a krátkou stopáží, v níž není prostor na nudu. Především se ale spolehl na vynikajícího Jeana Gabina v titulní úloze, který snímek proměnil ve vlastní show a ostatní odsoudil do role komparsistů. Potěší i milý a nenásilný přesah a pár platných životních pravd. Roztomilá jednohubka.

Synopse: Tulák Joseph Hugues Guillaume Boutier-Blainville řečený Archimédes (Jean Gabin) je svéráznou postavičkou pařížského předměstí. Stále má dobrou náladu a z jeho řečí je znát, že je poměrně dobře vzdělán. Nyní žije v novostavbě a spoléhá se na drobné příležitostné výdělky. Když se však na domě začne pracovat a on je vyhnán, musí přemýšlet, kde složí hlavu. Možnosti má jen dvě - buď odjet na Riviéru, nebo se nechat na tři měsíce zavřít. Rozhodne se pro to druhé. 

Zajímavost: Představitel hlavní role je autorem námětu a v titulcích je uveden pod svým pravým jménem Jean Moncorgé.

Ukázka z filmu Tulák Archimedes / Archimède, le clochard
Plakát filmu  / Studujeme za školouStudujeme za školou (sobota 17. 10., ČT1, 15.15 - 16.40 / neděle 18.  10., 07.25 - 08.55)

Československá protektorátní komedie ze školního prostředí zůstala ve stínu slavnějších kolegyň, což je dáno hlavně tím, že jde spíše o odlehčené drama. Režírující Miroslav Cikán dostal k dispozici trošku kostrbatý a dnes už příliš naivní příběh, který osvěžil příjemnou atmosférou, několika humornými situacemi a na tehdejší dobu hvězdným obsazením, v němž se objevili mimo jiné František Smolík, Nataša Gollová, Svatopluk Beneš nebo Jaroslav Marvan. Vysloveně pak potěší to, že ve vzdělávacím systému se toho zase tolik nezměnilo. Lehce nadprůměrná záležitost "pro pamětníky".

Synopse: Studenti Obchodní akademie trpí ve škole pod tíhou učiva, bez něhož se prý při výkonu budoucího povolání neobejdou. Zejména neústupný profesor Vlk (František Smolík) si v tomto rčení libuje. Když se ale tři studenti o prázdninách vydají na praxi přímo do terénu, potvrdí si svou pravdu a rozhodnou se o ní neoblíbeného učitele přesvědčit.

Zajímavost: Beneš, který hrál jednoho z profesorů, byl od některých svých žáků ve skutečnosti věkově vzdálen jen dva roky.

Ukázka z filmu Studujeme za školou
Jmenuji se Oliver Tate (Submarine) (sobota 17. 10., ČT art, 22.05 - 23.40)

Plakát filmu Jmenuji se Oliver Tate / SubmarineBritsko-americké komediální drama je režijním a scenáristickým debutem Richarda Ayoadeho, který si možná při jeho realizaci nabral trošku větší sousto. Ve snaze se odlišit od podobných žánrovek totiž dal přednost až příliš mnoha dialogům a některým scénám, které jsou jakoby úplně mimo. Jinak je ale vše v pořádku a divák si tak užije příjemný a přesný soundtrack, pár vtipných momentů a solidního Craiga Robertse v ústřední roli, jemuž zdatně sekundují mimo jiné Paddy Considine, Noah Taylor nebo Sally Hawkins.Více se dozvíte v naší spokojené recenzi.

Synopse: Patnáctiletý Oliver Tate (Craig Roberts) má v současné době dva cíle - zachránit manželství svých rodičů a před svými dalšími narozeninami přijít o panictví. Svůj čas tak dělí mezi sledování své matky (Sally Hawkins), která dle něho prožívá šílený románek s pošukem Grahamem (Paddy Considine), a dvoření spolužačce Jordaně (Yasmin Paige), která dohlíží na to, co si Oliver píše do deníku.

Zajímavost: Výkonným producentem snímku byl Ben Stiller.

Český trailer filmu Jmenuji se Oliver Tate / Submarine
Vyměřený čas (In Time) (sobota 17. 10., ČT2, 23.20 - 01.05)

Plakát filmu Vyměřený čas / In TimeJeden z nejoriginálnějších filmů posledních let doplácí na to, že režisér a scenárista Andrew Niccol nápad s penězi, které nahradil čas, ani zdaleka nevyužil tak, jak by bylo záhodno. I proto v něm občas chybí logika a motivace postav je místy nejasná. Zamrzí i poměrně slabí a nevýrazní záporáci. Dost toho ale zachraňují zajímavá atmosféra, ústřední námět, vydařená kamera a celkový vizuál, odkazy na starší filmové klasiky a obsazení, v němž vynikají Justin Timberlake, Amanda Seyfried a Cillian Murphy. Vše vám ostatně potvrdí i naše recenze.

Synopse: V blízké budoucnosti peníze neznamenají vůbec nic, protože je nahradil čas. Mladý dělník Will Salas (Justin Timberlake) má na svých životních hodinách zřídkakdy více než jediný den, neboť žije z minuty na minutu v chudinské čtvrti a přežití mu umožňuje jen tvrdá práce v továrně. Navíc si musí dávat pozor před místními gangy, které okrádají úplně každého. Jednou se mu podaří zachránit bohatého Henryho (Matt Bomer), který mu za to věnuje celé století času. Od té chvíle se Willův život úpně změní. 

Zajímavost: Jde o první film, který natáčel legendární Roger Deakins na digitální kameru.

Český trailer filmu Vyměřený čas / In Time
Pod vlivem úplňku (Moonstruck) (neděle 18. 10., ČT1, 00.00 - 01.40)

Plakát filmu Pod vlivem úplňku / MoonstruckRomantická komedie, která si odnesla Oscara za scénář, dnes patří ke klasikám žánru a do značné míry ovlivnila celou jeho podobu v devadesátých letech. Režírující Norman Jewison se v ní spolehl na břitké dialogy, svižné tempo a velice příjemnou a odlehčenou atmosféru, která naprosto strhne. Ozdobou je však obsazení, v němž vyčnívají Oscarem oceněné Cher a Olympia Dukakis, v paměti ovšem utkví i výborný Nicolas Cage. Nechybí ani trefný soundtrack. Škoda jen, že ve druhé polovině tempo upadne a film se topí v monotónnosti.

Synopse: Obchodník v nejlepších letech, Johnny Cammareri (Danny Aiello) zcela nečekaně nabídne v restauraci sňatek ovdovělé účetní Lorettě Castorini (Cher). Ta jeho žádost přijímá, ačkoli je zcela zaskočena. Navíc to začíná vypadat, že velký vliv na všechny následné události má měsíc blížící se k magickému úplňku.

Zajímavost: Americký filmový institut prohlásil snímek osmou nejlepší romantickou komedií historie.

Oficiální trailer filmu Pod vlivem úplňku / Moonstruck
Sahara (Sahara) (neděle 18. 10., Fanda, 17.50 - 19.30 / pondělí 19. 10., 14.05 - 15.45 / čtvrtek 22. 10., 12.15 - 14.00)

Plakát filmu Sahara / SaharaNa americkém válečném dramatu je znát, že vzniklo ještě v době, kdy skutečná válka probíhala. Režírující Zoltán Korda v něm tak dost místa věnoval propagandě a demonstraci síly spojeneckých vojsk a zcela jasně rozdělil charaktery postav. Snímek tedy vyžaduje trochu divácké tolerance, neboť i samotný úvod je dost zdlouhavý a chvílemi nudný. Na druhou stranu je poměrně realistický, nabídne solidní akci, zdařilou atmosféru exotické africké pouště a na Oscara nominovanou černobílou kameru. V hlavní roli se objeví charismatický a spolehlivý Humphrey Bogart, vedle něhož uvidíte třeba Lloyda Bridgese nebo na Oscara nominovaného J. Carrola Naishe. Podívaná pro milovníky klasického Hollywoodu.

Synopse: Po pádu Tobruku míří seržant americké armády Joe Gunn (Humphrey Bogart) do nitra pouště Sahary, aby se vyhnul postupujícím Rommelovým vojskům. Cestou sebere pár spojeneckých vojáků, brzy jim však dojde voda. Její jediný zdroj je v blízké studně, kam ale chodí pravidelně čerpat němečtí vojáci. Tvrdému boji s přesilou se tak Gunn nevyhne.

Zajímavost: Ve filmu se neobjeví jediná žena.

Ukázka z filmu Sahara / Sahara
Zabiják Joe (Killer Joe) (neděle 18. 10., Nova Cinema, 22.25 - 00.30 / pondělí 19. 10., 03.15 - 05.45)

Plakát filmu Zabiják Joe / Killer JoeRozporuplně přijímaný kriminální thriller nezaujme ani tak příběhem jako spíše postavami a několika nekorektními a nekompromisními scénami. Režírující William Friedkin se skutečně opřel o bizarnost všech charakterů, které je radost sledovat, dost drsný humor a realističnost, která někomu nemusí být úplně příjemná. Vzhledem k vysokému ratingu si mohl dovolit i opravdu brutální scény a navíc asi navždy změnil pohled na fastfoodové kuře. Mimoto si na diváka nachystal pár nečekaných zvratů, "špinavou" atmosféru a výtečné herecké výkony, jež obstarávají třeba Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Thomas Haden Church nebo Gina Gershon. Ke zhlédnutí vás naláká i naše rubrika Za horizontem.

Synopse: Mladý drogový dealer Chris Smith (Emile Hirsch) by se na svou práci nejraději vykašlal. Jenže jeho vlastní matka (Gina Gershon) mu ukradla všechny zásoby a on teď potřebuje sehnat šest tisíc dolarů, jinak zemře. V zoufalství se obrátí na svého otce (Thomas Haden Church), od něhož se dozví, že žena uzavřela vysokou životní pojistku. Proto se rozhodnou si najmout elitního zabijáka Joea Coopera (Matthew McConaughey), budou muset však vyřešit, jak ho zaplatí. 

Zajímavost: Film je adaptací divadelní hry Tracyho Lettse, který napsal i scénář.

Oficiální trailer filmu Zabiják Joe / Killer Joe
Dívenka (Flickan) (úterý 20. 10., Kino Barrandov, 15.35 - 17.40 / středa 21. 10., 06.00 - 07.45)

Plakát filmu Dívenka / FlickanV našich končinách jen málo známé rodinné drama zaujme především vizuální stránkou. Režírující Fredrik Edfeldt se ho rozhodl nasnímat z pohledu dospívající dívky, takže očekávejte poetické, dlouhé a místy meditativní záběry, za nimiž navíc stojí kameraman Hoyte van Hoytema. Je tak víceméně jasné, že příběh ustoupil na druhou kolej a prim hrají spíše pocity a jakási neuchopitelná atmosféra pomíjivého dětského světa. V hlavní roli uchvátí Blanca Engström, přehlédnout byste ale neměli ani krátkou účast Kryštofa Hádka. Hodně silná, i když v některých ohledech nedotažená podívaná.

Synopse: Rodiče desetileté dívky (Blanca Engström) odcestovali do Afriky a na starost ji nechali nespolehlivé tetě, kterou nemá ráda. Jelikož je samotářka a svět dospělých ji odpuzuje, snaží se najít způsob, jak se z tetiny péče vymanit. Nejlépe se cítí ve společnosti vyděděnce Oly (Vidar Fors), jemuž svěřuje svá nejniternější tajemství.

Zajímavost: V roce 2009 byl film k vidění na karlovarském festivalu.

Originální trailer filmu Dívenka / Flickan
Danielův svět (úterý 20. 10., ČT2, 21.50 - 23.10)

Český plakát filmu  / Danielův světV kinech nedávno uvedený tuzemský dokument sbírá body tím, že citlivě a bez jakékoli bulvarizace otevírá ožehavé téma pedofilie a snaží se ukázat, že nejde primárně o nebezpečnou věc. Režisérka a scenáristka Veronika Lišková si naštěstí vybrala zajímavého a netoporného hlavního hrdinu, kterého sice občas nezvládá usměrňovat, po většinu času ale dokáže vystihnout to podstatné. Formálně tedy nemá moc co nabídnout, v tomto případě to ale nevadí, protože námět, ačkoli nevyužitý, je natolik důležitý a relativně objektivně zpracovaný, že to všechno vykompenzuje. Více odhalí naše recenze.

Synopse: Daniel je mladý muž, student a spisovatel. Zároveň je ale pedofil, který je zamilovaný do mladičkého chlapce, před jehož rodiči to neskrývá. Rozhodně ale není sám, protože má spoustu přátel, kteří se svou orientací nijak netají. Jakou podobu můžou takové city mít?

Zajímavost: Příprava filmu trvala rok, s hlavním představitelem se autorka potkala někdy v polovině.

Originální trailer filmu Danielův svět

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu