Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Wes Craven

Portrét: Vřískající noční můra Wes Craven

Vydáno: 13.10.2015 17:30 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na konci prázdnin vyhasl život Wese Cravena, režiséra, který zásadním způsobem dvakrát proměnil podobu hororového žánru a stvořil dva legendární filmové zabijáky. V jeho kariéře toho však stálo za pozornost ještě o trochu víc.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Druhého srpna 1939 se v Clevelandu narodil Wesley Earl Craven, který byl vychováván v přísně baptistické rodině a později získal bakalářský titul z angličtiny a psychologie na Wheaton College v Illionois a magisterský z filozofie a tvůrčího psaní na John Hopkins University. Posléze krátkou dobu učil angličtinu a humanitní vědy, neustále ale tíhl k umění a na šestnáctimilimetrovou kameru natáčel své první krátké filmy.

#Wes CravenZlom přišel, když se od svého kamaráda Toma Chapina doslechl, že v jedné z newyorských produkčních firem, kterou vedl jeho bratr a budoucí folková hvězda Harry Chapin, hledají kurýra. Okamžitě využil této příležitosti a přestěhoval se na Manhattan. A netrvalo příliš dlouho a z poslíčka se stal střihač zvuku a o něco později už střihač celých filmů.

Akademický svět tedy definitivně opustil a stal se režisérem. Začínal však v tom "nejpokleslejším" žánru, v pornografii. Dodnes se spekuluje o tom, že měl něco společného s legendárním filmem Hluboké hrdlo, nikdo to ale nikdy oficiálně nepotvrdil, ačkoli sám Craven v dokumentu V Hlubokém hrdle prohlásil, že pod pseudonymem natočil mnoho hardcorových filmů s ratingem X.

Pokleslé žánry ho provázely vlastně celou kariéru, neboť se celosvětově proslavil jako autor hororů a v podstatě jeden za zakladatelů jeho moderní podoby. Jeho oficiálním režijním debutem byl v roce 1972 snímek Poslední dům nalevo o dvou teenagerkách, které přepadne banda zločinců, zavleče je do lesa, kde je mučí a znásilňuje. Nízkorozpočtový (87 000 dolarů) počin si v kinech vedl nadmíru úspěšně (zhruba tři miliony dolarů) a začínalo být jasné, že tenhle filmař má velmi slušně "našlápnuto".

Oficiální trailer filmu Poslední dům nalevo / The Last House on the Left
Fandové hororu se tak jeho jméno učili dobře znát, k čemuž jim dal příležitosti v následujících letech, kdy jim představil dnes skoro zapomenuté a ničím vynikající, ale víceméně uspokojivé žánrovky Hory mají oči, televizní Stranger in Our House, Požehnání smrti a hodně nepovedenou komiksovou adaptaci Msta přichází z močálu. Začínalo to tedy vypadat, že autor zůstane jakýmsi "kultovním" tvůrcem, jehož bude vyhledávat určitá komunita příznivců, širší publikum ale nebude vědět, o koho jde.

Heather Langenkamp ve filmu Noční můra v Elm Street / A Nightmare on Elm StreetTo se změnilo koncem roku 1984, konkrétně 9. listopadu, kdy měl premiéru zprvu nenápadný a tuctový slasher Noční můra v Elm Street. Ten se ovšem dočkal velkého úspěchu jak v pokladnách kin (svůj rozpočet bezmála dvou milionů dokázal vydělat zpět během prvního týdne v kinech), tak i u odborníků a především zásadně definoval podobu tehdy ne až tak zavedeného subžánru. Na scénu navíc přivedl jednoho z nejlegendárnějších filmových zabijáků všech dob - Freddyho Kruegera. V roli školníka, který sadisticky vraždil malé děti, posléze byl upálen nepříčetnými rodiči a po smrti se zjevoval ve snech vybraných lidí, kterým pak připravil hodně krutou smrt svými "rukavicemi z břitev", dostal svou životní příležitost Robert Englund.

Snímek se stal malou senzací a dodnes je považován za základní pilíř hororu a Freddy Krueger je společně s Jasonem Voorheesem ze série Pátek třináctého a Michaelem Myersem z Halloweenu nejdůležitějším a nejnebezpečnějším hororovým zabijákem. Z dnešního pohledu je kuriózní i to, že ve filmu se ve své první velké roli objevil Johnny Depp - NÁSLEDUJE SPOILER - (a k radosti všech, kterým se už přejedl, zemře). Vzhledem k velkému úspěchu následovalo dalších šest přímých pokračování, z nichž ale Wes Craven natočil až to poslední s názvem Nová noční můra, které je jakýmsi lehce ironickým filmem ve filmu a herci a režisér tu hrají sami sebe a to, o čem točí, "zažívají ve skutečnosti". Dodnes je ale nedoceněné a rozporuplně přijímané.

Oficiální trailer filmu Noční můra v Elm Street / A Nightmare on Elm Street
Od věci není ani připomenout, že v roce 2003 došlo k souboji těžkých vah, když hongkongský tvůrce Ronny Yu natočil crossover Freddy vs. Jason, v němž upáleného školníka konfrontoval s již zmíněným Voorheesem. Finačně sice uspěl, kvalitativně ale už tolik ne, protože očekávání byla přece jen asi až moc veliká a reálně vzato takřka nesplnitelná. Wes Craven ovšem film nezaštítil ani produkčně, což se naštěstí dá říct i o hodně nepovedeném remaku z roku 2010.

Fotografie z filmu Upír v Brooklynu / Vampire in BrooklynPo tomto zdaru se tvůrce nikterak nezměnil a neexperimentoval a zůstal stále u děsů, vražd a přízraků a pravidelně své příznivce zásoboval vesměs béčkovými horory, z nichž dnes nejznámější jsou pouze nezdařené a (pravděpodobně) nechtěně směšné Kruté oči hor 2, relativně povedení a i po letech fungující Lidé pod schody a velmi bizarní komediální horor Upír v Brooklynu, kde se spojil s tehdy populárním Eddiem Murphym, zpracoval jeho námět a natočil jeden ze svých vůbec nejhorších filmů. Všechny měly společný nízký rozpočet a většinou i slušný úspěch v kinech. Na slávu stěžejního díla se mu ale navázat nepodařilo a už to vypadalo, že s novou generací diváků upadne v zapomění.

Jenže přišel rok 1996 a s ním i Vřískot a po dvanácti letech znovu Craven redefinoval žánr jako takový. Pochopil, že vážně míněné vyvražďovačky už jsou trošku "vyvanulé" a natočil svěží podívanou pro fanoušky hororů o fanoušcích hororů, kteří čelí nebezpečnému zabijákovi, jelikož ale znají pravidla žánru, tuší, co přijde dál a do značné míry dokáží předvídat nebezpečí i odhadnout, kdo se může stát další obětí. K tomu přidal značnou porci sebeironie a humoru a dovolil si jen málo vídanou věc, která je dodnes marketingově hodně odvážná - na čelní místa plakátů i obsazení totiž umístil tvář a jméno Drew Barrymore, která (NÁSLEDUJE SPOILER) zemře během úvodní scény, což bylo hodně šokující.

Originální trailer filmu Vřískot / Scream
Protože si inovovaná podoba teenagerského hororu získala okamžitě velkou popularitu, při patnáctimilionovém rozpočtu vydělala více než jedenáctinásobek, stala se prakticky okamžitě klasikou a ikonickou masku zabijáka poznají i ti, kteří se o film absolutně nezajímají, bylo jasné, že pokračování na sebe nenechá dlouho čekat. A skutečně přišlo hned o rok později. Pochopitelně, že o originalitě nemohlo být ani řeč a šlo o variaci na totéž, přesto byl výsledek velmi ucházející a i díky velké porci parodie na sám sebe a narážek na první díl rozhodně neudělal nikomu ostudu. Trilogii dokončil na začátku milénia, uspěl ovšem jen u pokladen, neboť kvalitativně už to žádná sláva nebyla a ani humorné prvky rozpačité dojmy nezachránily.

Fotografie z filmu Hudba mého srdce / Music of the HeartMezi druhým a třetím Vřískotem ovšem překvapil všechny režií dramatu Hudba mého srdce, s nímž vůbec poprvé v kariéře opustil svůj stěžejní žánr. Ničím nevybočující, nicméně kvalitní podívaná na jistotu s otřepaným a klišovitým příběhem je z dnešního pohledu zajímavá hlavně tím, že představitelce ústřední role Meryl Streep vynesla další nominaci na Oscara a ukázala, že dlouholetý tvůrce hororů umí natočit obstojný "serióznější" snímek.

Po roce 2000 už nebyl tak aktivní a jeho kariéra navíc uvadala. Na nepovedený horor Prokletí si dnes už nikdo nevzpomene, solidní thriller Noční let se Cillianem Murphym a Rachel McAdams vyšuměl příliš rychle a byl až moc obyčejný a horor Vem si mou duši byl smutnou podívanou, neboť byl tak zoufale špatný, hloupý a nechtěně směšný, že se ani nechtělo věřit, že jeho režisérem je právě kdysi revoluční Craven. Z tohoto období vyčnívá jen jeho krátký příspěvek do povídkového dramatu Paříži, miluji Tě, který je zajímavou poctou Oscaru Wildeovi.

S filmovým světem se naštěstí rozloučil až v roce 2011, kdy z trilogie Vřískot udělal kvadriologii. Čtvrtým pokračováním potěšil všechny fanoušky, kterým nabídl přesně vypointované dialogy, překvapivě logický příběh a především množství narážek, odboček a metahumoru, čímž sérii, kterou měl celou dobu pod kontrolou, důstojně uzavřel a napsal definitivní tečku za svou bohatou a zajímavou kariérou plnou vzestupů a lehčích pádů.

Český trailer filmu Vřískot 4 / Scream 4
Třikrát ženatý otec dvou dětí dopsal svůj životní příběh 30. srpna letošního roku, kdy v šestasedmdesáti letech podlehl nádoru na mozku. Ačkoli se nikdy nestal prvoligovým hollywoodským režisérem, nesmazatelným písmem se zapsal do dějin kinematografie a velice silně ovlivnil hororový žánr, v němž se stal mezi fanoušky ikonou. Ti už na něho teď mohou jen s nostalgií vzpomínat.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Cillian Murphy bude hájit spravedlnost (26.03.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Candy Cane Lane (12.10.2023 19:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu