Kinopremiéry: Nemilosrdný Pan leze po laně a hledá věčné mládí

Vydáno: 08.10.2015 17:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po trochu vlažném rozjezdu nabírá říjen v kinech na zajímavosti a divák najednou neví, do jakého sálu dřív skočit. Tento týden může obdivovat třeba Zemeckisova Muže na laně, další adaptaci Petera Pana nebo Sorentinovo Mládí.
Muž na laně (The Walk) (Falcon)

Český plakát filmu Muž na laně / The WalkSkutečný příběh Philippa Petita, který jako jediný na světě přelezl mezi dnes už neexistujícími "Dvojčaty", byl už jednou zpracován formou dokumentu, nyní se ovšem dočkal hrané podoby. Režie se chopil kdysi vizionářský Robert Zemeckis, který se mimo tématu spoléhá hlavně na 3D a sílu IMAXovského plátna, které prý využívá na maximum. Do hlavní role obsadil Josepha Gordona-Levitta, ty další pak svěřil třeba Benu Kingsleymu nebo Charlotte Lebon. První ohlasy a recenze jsou poměrně spokojené a hovoří o tom, že oscarový tvůrce dokazuje, že stále umí natočit silný a účinný snímek, jenž je navíc prý v tom správném kině velmi působivý. Pravděpodobně premiéra týdne.

Synopse: Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) dokázal jako jediný člověk na světě přejít mezi věžemi Světového obchodního centra. Po vedením svého mentora Rudyho (Ben Kingsley) musel ale překonávat nečekané problémy a vypořádávat se s množstvím zrad, intrik, neshod a především rizik, která tak smělou a velkolepou akci provázela.

Zajímavost: Gordon-Levitt nosil kvůli roli modré kontaktní čočky, ve skutečnosti má oči hnědé.

Český teaser filmu Muž na laně / The Walk
Pan (Pan) (Freeman Ent.)

Plakát filmu Pan / PanNeoriginální název nijak neklame a opravdu zve na další variaci nesmrtelného příběhu Petera Pana ze Země Nezemě. V tomto případě je ale opravdu těžké odhadovat, jak by to mohlo dopadnout, protože za režii je odpovědný dost osobitý Joe Wright, jenž velmi pravděpodobně zvolí svéráznou stylizaci, která nemusí být každému po chuti. Jisté je jen to, že v hlavních rolích se objeví Levi Miller, Hugh Jackman, Amanda Seyfried, Cara Delevingne, Rooney Mara nebo Garrett Hedlund, což vypadá hodně zajímavě a slibně. Vzhledem k tomu, že v tuzemských kinech poběží i dabovaná verze, se počítá s filmem pro celou rodinu, tak uvidíme, jak to nakonec vlastně bude.

Synopse: Dvanáctiletý Pan (Levi Miller) vyrůstá v londýnském sirotčinci, což pro něj jako nezkrotného uličníka není to nejlepší místo. Jednou v noci se ale stane neuvěřitelná věc - chlapec sirotčinec opouští a ocitá se v Zemi Nezemi, kterou obývají piráti, válečníci a pohádkové bytosti a v níž má i on svou nezastupitelnou a důležitou úlohu.

Zajímavost: Wright prohlásil, že tento film točí kvůli svému synovi Zubinovi.

Český trailer filmu Pan / Pan
Mládí (Youth) (Aerofilms)

Plakát filmu Mládí / YouthKoprodukční evropské drama je dalším počinem v poslední době snad až nekriticky vzývaného Paola Sorrentina. Ten v něm spoléhá především na své oblíbené téma pomíjivosti života, břitké a vtipné dialogy a pochopitelně na své letité filmařské zkušenosti. V hlavních rolích se objeví Harvey Keitel a Michael Caine, jimž dělají společnost mimo jiné Rachel Weisz, Paul Dano nebo Jane Fonda. Jelikož film byl k vidění už na letošním karlovarském festivalu, vědí někteří, zda stojí za to na něj jít, nebo ne, podle ohlasů (třeba naší recenze) to ovšem vypadá, že se tvůrci opět sázka na jistotu vyplatila.

Synopse: V luxusním lázeňském hotelu ve švýcarských Alpách se každoročně setkávají staří přátelé Fred Ballinger (Michael Caine) a Mick Boyle (Harvey Keitel), kteří mezi procedurami vzpomínají na svá mladá léta a vtipně komentují své chátrající tělesné schránky. Fred se letos navíc léčí pod dozorem své dcery Leny (Rachel Weisz). I ona oba inspiruje k různým úvahám o všem, co oddaluje myšlenky na jejich brzký konec.

Český trailer filmu Mládí / Youth
Nemilosrdní (Antigang) (Bioscop)

Český plakát filmu Nemilosrdní / AntigangBez větší propagace míří do kin francouzské krimi, které bude chtít pravděpodobně navázat na slávu svých žánrových kolegů z dřívějších dob. Jestli tomu tak ale bude, je ve hvězdách, neboť informací je pomálu, synopse není kdovíjak originální a režírujícího Benjamina Rochera také mnoho diváků nezná. Pro našince tak zůstávají největšími lákadly země původu, žánr a Jean Reno v titulní roli. Bude-li toto stačit k úspěchu, si netroufám odhadovat. 

Synopse: Serge Buren (Jean Reno) je legendárním policistou, před nímž mají kriminálníci respekt. Se svým týmem totiž vyznává neortodoxní metody, které jsou dalece za hranami morálky a zákona, jsou ovšem nesmírně efektivní a účinné. Jenže jejich nadřízení začínají mít dojem, že pro podobné kovboje není u policie už místo a čekají na jakoukoli jejich chybu. Do toho všeho se v Paříži objevuje gang lupičů, kteří neuvěřitelnou rychlostí vykrádají banky a klenotnictví. Buren a jeho kolegové tak budou mít co dělat, aby tuhle skupinu včas polapili.

Český trailer filmu Nemilosrdní / Antigang
Aferim! (Aferim!) (Artcam)

Český plakát filmu Aferim! / Aferim!Alternativou ke všem výše zmíněným snímkům může být koprodukční evropské drama mísící prvky westernu a grotesky. Film, jenž bude za Rumunsko bojovat o cizojazyčného Oscara, natočil našinci pochopitelně neznámý Radu Jude, který spíše než na příběh vsadil na sílu jednotlivých situací, pocity a dosti svérázný humor. Doporučující je i naše recenze, která vydá za cokoliv dalšího, co bych tu napsal.

Synopse: V roce 1835 projíždějí pustou krajinou v srdci Valašska četník Costandin (Teodor Corban) a jeho syn, kteří hledají cikánského "otroka", jenž utekl svému pánovi a je podezřelý z toho, že má románek s jeho ženou. Na své cestě potkávají lidi různých náboženství a národností, kteří k sobě navzájem chovají různé předsudky. Pro oba se jejich putování mění ve zdroj poznání o sobě samých a také světě, který je obklopuje.

Oficiální český trailer filmu Aferim! / Aferim!
Laputa (Bioscop)

Český plakát filmu  / LaputaAni v tomto týdnu nechybí v premiérách tuzemský zástupce. Tentokráte jde o celovečerní režijní debut Jakuba Šmída, který se už dle synopse pokouší být jakýmsi obrazem současné generace dvacátníků až třicátníků. Uvidíme, jak drama, v jehož hlavní roli se objeví Tereza Voříšková, zapůsobí na diváky, protože dosavadní ohlasy (včetně naší recenze, která není úplně spokojená) jsou dost odlišné a nejspíš záleží na prvotních očekáváních. Nadějných i nevydařených debutů jsme letos viděli už dost, tak uvidíme, na jakou stranu se přikloní tento.

Synopse: Johanka (Tereza Voříšková) je majitelkou kavárny s názvem Laputa, která - jako stejnojmenný létající ostrov z knihy Gulliverovy cesty - je jejím ostrovem. Dívka zkoumá, co si počít v bezbřehém prostoru dospělého života, na jehož začátku se ocitla. Rodina jí příliš nepomáhá a kavárenští hosté přicházejí každý s nějakou svou potřebou a nějakým svým sobectvím. Dokáže se dívka v tomto světě vůbec orientovat a poznat pravé životní hodnoty?

Zajímavost: Filmová kavárna vznikla v Lysé nad Labem.

Teaser filmu Laputa


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY