Recenze: Amy - dívka, která by udělala všechno pro ty, které miluje

Vydáno: 13.09.2015 11:31 - Markéta Jindřichová | foto: facebook tvůrce

Posmrtný filmový portrét s příznačným jménem Amy nese podtitul „dívka za slavným jménem“. Asif Kapadia ukazuje kontroverzní postavu slavné pop star tak, aby měl každý divák prostor udělat si svůj vlastní názor sám.

AmyRecenzoval/a Markéta Jindřichová dne 13.09.2015 11:31. Posmrtný filmový portrét s příznačným jménem Amy nese podtitul „dívka za slavným jménem“. Asif Kapadia ukazuje kontroverzní postavu slavné pop star tak, aby měl každý divák prostor udělat si svůj vlastní názor sám. Hodnocení: 3.5
Amy
Amy
Dokumentární / Hudební / Biografie
USA, 2015 , 128 min.

Režie: Asif Kapadia
Herci: Amy Winehouse, Mos Def, Tony Bennett, Mark Ronson, Blake Fielder-Civil, Pete Doherty, Mitch Winehouse, Tyler James, Salaam Remi, Nick Shymansky, Monte Lipman, Blake Wood, Juliette Ashby, Sam Beste, Lauren Gilbert

Česká premiéra: 06.08.2015

Hodnocení: 7/10

Distributor: Aerofilms


Amy hodnocení na Kinobox.cz: 70.18 %

Síla životopisného dokumentu Amy spočívá v tom, že tvůrci obraz dívky, která se stala hudební ikonou, mechanicky neilustrují. Postupně se snaží skládat jednotlivé dílky mozaiky ze všech nejrůznějších dostupných zdrojů. Snaží se zachovávat objektivitu, jakkoli sami svým úsilím koncept objektivity vědomě podrývají. Strukturou filmu totiž otevřeně přiznávají, že vytvořit komplexní obraz jakéhokoli člověka není dost dobře možné. Obzvláště pokud se jedná o celosvětově známou osobnost, kterou v jedné chvíli všichni obdivují a vzápětí na to, se jí vysmívají.

Amy Winehouse ve filmu Amy / AmyCelý film je v podstatě koláž poskládaná z množství videonahrávek, ilustračních záběrů a mluvených komentářů. Díky tomu tvůrci získali maximum z nepřeberného množství materiálu. Intimní domácí videa a fotky z dětství i dospělosti, střídají záznamy z koncertů, talkshow, rozhovorů, nahrávacích studií, zkoušek, tiskových konferencí a záběry bulvárních médií. Obraz neustále doprovází výpovědi přátel, rodičů, partnerů, spolupracovníků a mnoha dalších.

V neposlední řadě samozřejmě nechybí ani skladby Amy Winehouse. Do záběrů se prolínají texty písní, jejich původní verze, přeškrtaná slova, kresby po okrajích stránek, zápisy akordů i alternativní hudební linky. Texty v obraze z počátku působí poněkud šablonovitě. Postupně ale do mozaiky zapadají a dokreslují celý příběh. V daném kontextu se obsah jejích písní jeví jako produkt skutečných osobních událostí. Přesto texty neztrácejí svůj přesah a obecnou platnost.

Amy Winehouse ve filmu Amy / AmyKontroverzní osobnost Amy Winehouse přímo svádí k tomu, aby člověk zaujal jednu stranu. Dokumentu Amy se dokázal tomuto úskalí vyhnout. Nedělá z Amy oběť jejích ziskuchtivých rodičů či producentů, ani sebedestruktivního člověka se všemi možnými závislostmi. Nikdo tu není démonizovaný. Naopak se ukazuje, že ďábel se skrývá v drobnostech. Co byla ta pověstná poslední kapka do poháru, si musí každý domyslet sám. K otázce, kdo zavinil smrt Amy Winehouse, se staví stejnojmenný snímek velmi otevřeně.

Můžeme vinit matku kvůli neschopnosti ochránit svou dceru, i kdyby to mělo být před ní samotnou. Mohl to být otec, po jehož lásce tak zoufale toužila, ale nikdy ji nedostala. Nebo manžel, kterého si nešťastně vybrala jako náhradu nefunkční rodiny. Dílem přispěla média, protože jí nedopřála oddechu. Také fanoušci mají na jejím pádu svůj podíl. Povětšinou očekávali cvičenou opičku, která bude zpívat hit Rehab na přání. Byla to i samotná Amy. Sebedestruktivní dívka od začátku předurčená prudce zazářit a stejně tak rychle pohasnout. Nejvíc znepokojivé poselství, které tento dokument ukazuje, spočívá v tom, že jasný viník neexistuje.

Amy Winehouse ve filmu Amy / AmySamotný název filmu poukazuje na fakt, že Amy se stala veřejným majetkem. Jakoby sláva posouvala lidi do prostoru, kde jsou každému k mání. A pokud je jejich tvorba úzce spjatá s jejich osobním životem, je to ještě o něco zajímavější. Hvězdy, obzvláště ty rockové, se stávají novodobými spasiteli. Pojmenovávají naše bolesti i neřesti a veřejně za nás trpí. Je v tom i kus závisti. Když je někdo výjimečný, úspěšný a všichni skloňují jeho jméno, musí za to zaplatit svou daň. Pokud navíc zemře mladý, všichni budou litovat obrovské ztráty. Jenže za takovou lítostí stojí spíš vlastní smutek nad ztrátou obětního beránka než nad odchodem génia, který by býval mohl pohnout světem. Možná že právě takové uvažování dalo vzniknout slavnému klubu 27.

Snímků, které přináší na plátno pohnuté a dramatické osudy legendárních hudebníků nebo zpěváků, je mnoho. Biografie Amy z této řady nijak zásadně nevyčnívá. Přesto stojí tento film za zhlédnutí. Je totiž stejně těžko uchopitelný a charismatický jako zpěvačka sama.

Originální trailer filmu Amy


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Amy (DG, 01.01.2016 09:29) Reagovat

    A´t je to jak chce , díky za tento snímek .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY