Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pojištění.cz - nejširší nabídka online pojištění v ČR!
Blu-ray recenze: Popelka

Blu-ray recenze: odvážná a laskavá Popelka

Vydáno: 12.09.2015 17:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín

Slovní spojení „moderní reinterpretace klasické pohádky“ si vyložil režisér Kenneth Branagh po svém a nabídl neskutečně uctivou a perfekcionistickou adaptaci, která vynikne i po několikátém zhlédnutí v domácím kině.

PopelkaRecenzoval/a Martin Bubrín dne 12.09.2015 17:30. Slovní spojení „moderní reinterpretace klasické pohádky“ si vyložil režisér Kenneth Branagh po svém a nabídl neskutečně uctivou a perfekcionistickou adaptaci, která vynikne i po několikátém zhlédnutí v domácím kině. Hodnocení: 4

Popelka

Popelka
Drama / Romantický / Fantazie / Rodinný
USA, 2015 , 105 min.

Režie: Kenneth Branagh
Scénář: Chris Weitz
Kamera: Haris Zambarloukos
Herci: Cate Blanchett, Lily James, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Nonso Anozie, Stellan Skarsgård, Sophie McShera, Holly Grainger, Derek Jacobi, Ben Chaplin, Hayley Atwell, Rob Brydon, Jana Perez, Alex MacQueen, Tom Edden

Česká premiéra: 19.03.2015

SDÍLET:    
Režisér Kenneth Branagh, v Hollywoodu etablovaný tituly jako Thor nebo Jack Ryan: V utajení, zde opět mění žánr, to však nemění nic na tom, že k látce přistupuje s podobnou vervou, jako kdyby točil Hamleta. Dialogy, které by v jiném typu filmů zaváněly svou strojeností, afektovaností a naivitou, jsou zde součástí promyšlené struktury vzdávající hold klasickým literárním dílům (odtud daný „vysoký“ jazyk), stejně jako samotné, neskonale naivní pohádkové předloze z roku 1950. Pieta a úcta k ceněnému disneyovskému originálu je ostatně cítit z každého záběru, potěší tedy, že se Branagh se scenáristou Chrisem Weitzem (Zlatý kompas, Jak na věc) nevydali cestou pouhé hrané nápodoby předobrazu, nýbrž kompletní reimaginace celého pohádkového konceptu a zasazení známých prvků do nových kontextů.

Lily James, Cate Blanchett ve filmu Popelka / Díky tomu lze v nesčetněkrát adaptovaném příběhu, který vlastně ani z hlediska dějové výstavby nemůže překvapit, stále objevovat něco nového a poutavého, což ze sledování činí spíše aktivní než pasivní zážitek hodný oddechového typu filmu. A vůbec podívanou, kterou je ideálně lepší vidět více než jednou – a to nejen kvůli mnohým skrytým náznakům na celé disneyovské univerzum (třeba scéna na bálu je ideálním příkladem), ale i nebývalé propracovanosti, co se týče samotného vyprávění.

Už dlouho nebyl k vidění film, který by byl takovým způsobem komplexní - od zapadajících dějových informací, přes dořešenost motivů až po vývoje jednotlivých postav. Vše dává v Popelce zkrátka dokonalý smysl, což z ní činí jeden z těch vzácných příkladů filmů, které i přes veškerou neoriginalitu námětu fungují jako dokonale promyšlený mechanismus, který dokáže z neatraktivního a relativně ohraného materiálu, používaných archetypů postav a žánrových klišé v jistém smyslu vykřesat originální podívanou, v níž lze s každým zhlédnutím objevovat něco nového.

Lily James ve filmu Popelka / Ohledně daného perfekcionismu by si mohl Branagh klidně podat ruce s takovým Jamesem Cameronem - i jeho Titanic nebo Avatar jsou naprosto předvídatelnými, ale působivými vypravěčskými kolosy, které zužitkovávají více než stoleté zkušenosti s vyprávěním příběhů a jejich účinků na diváka.

Branagh ve své Popelce zkrátka ukazuje (a znovu potvrzuje), že naivita, jednoduchost a klišé nemusí být automaticky zárukou nudného a nezajímavého filmu. Pokud umíte s danými prvky zacházet, vznikne dokonale promyšlený a fungující film, jehož přímočarost je spíše důkazem sofistikovanosti tvůrce, jenž se raduje ze samotného vyprávění příběhu a pomocí velkorysé inscenace dokáže tento pocit odvážně i laskavě zprostředkovat samotným divákům. (9/10)

Featurette "Craft" filmu Popelka
 

OBRAZ A ZVUK
Lily James ve filmu Popelka / Pokud jste si při vizuální stránce Popelky libovali již v kině, domácí kino zážitek nijak neochuzuje, ale naopak prohlubuje - vysokodefiničnímu přepisu totiž není co vytknout. Snímku se však daří uchvátit i navzdory tomu, že neobsahuje příliš trikových scén, typických pro filmy žánru pohádky/fantasy. Díky detailně propracované mizanscéně, opulentní výpravě a kostýmů lze v krystalicky čistém obrazu stále co objevovat, což platí zejména pro scénu plesu, kde jsou k vidění desítky precizních kostýmů a designersky vypiplané prostředí a rekvizity.

Tomu samozřejmě napomáhají i skvělé barevné kontrasty, jak mezi jednotlivými kostýmy na plese, tak třeba i mezi Popelkou a jejími nevlastními sestrami – zatímco Popelka je vždy oblečena do nevýrazné bledě modré, ony vždy nosí například křiklavě růžové či žluté šaty. Usměrňujícím prvkem mezi těmito dvěma protipóly je pak Macecha, jejíž kostýmy, líčení, herectví a úhly kamery nenápadně připomínají slavné femme fatale z filmů noir.

Lily James, Richard Madden ve filmu Popelka / Zvuk je stejně působivý jako obraz. Dialogy jsou srozumitelně odděleny od okolního prostředí, takže není možné, aby divákovi unikla jediná replika nebo detailní nuance nějakého okolního zvukového efektu. Emocionálnímu zabarvení scény samozřejmě dopomáhá krásná hudba Patricka Doylea, který by s její pomocí jakoby skládal poklonu dalším mistrům žánru. Ne nadarmo některé tóny připomenou například nedávno zesnulého velikána Jamese Hornera. Vzácně se povedl také český dabing, který možná několika postavám ubírá na věku, ale rozhodně neubírá na zážitku z filmu a jeho vypilovaných dialogů. (10/10)

Featurette "Love Story" filmu Popelka
 

BONUSY
Nejen aktuální Blu-ray vydání marvelovek mají slabou bonusovou nabídku. Stejně jako v případě Popelky to vypadá, že si studio Disney schovává nějaké ultimativní bonusy až do potenciální souborné re-edice, protože aktuální výčet lze jednoduše považovat za podprůměr. Za zmínku tak stojí pouhé dva přibližně desetiminutové segmenty, Pohádka ožívá a Připravujeme bál, které jako jediné jdou trochu pod povrch příprav této klasicistní pohádkové adaptace. První z nich se zabývá problematikou převedení naivního příběhu Popelky ze stovek přidružených textů (nejznámější z nich je bezpochyby stejnojmenný kreslený film z roku 1950) do snímku pro moderní publikum.

Lily James ve filmu Popelka / Zatímco režisér Kenneth Branagh a scenárista Chris Weitz hovoří o samotném procesu adaptace a jejím úskalí (například rozpracováním background příběhů jednotlivých postav), ústřední trio herců – Lily James, Richard Madden a Cate Blanchett – poté hovoří už o svých postavách, Popelce, Princi a Maceše, a přístupu, který zvolili při ztvárňování svých rolí. Klasická bonusová featurette sloužící k propagaci je vystřídána pohledem do zákulisí královského bálu, který se natáčel celé dva týdny, a v jednu chvíli se na place nacházelo více než 500 filmových pracovníků, včetně štábu, komparzu a herců. Zde se opět dostávají ke slovu herci, tentokrát romantizující své taneční scény, ale hlavně držitelka několika Oscarů, kostymérka Sandy Powell, a designér Dante Foretti, kteří dbali na to, aby byla daná sekvence co nejpestřejší a nejopulentnější.

Zbytek bonusů už obsahuje informací podstatně méně. Kostýmová zkouška je tříminutovou představovačkou kostýmů a zábavných momentů během natáčení, zatímco Elčini chlupatí kamarádi se v pár minutách ohlíží za úskalími natáčení se zvířaty. Zajímavým segmentem je také alternativní začátek filmu, který více prokresluje Elčino dětství - podle slov režiséra byl však zbytečně dlouhý a prolog dokázal dobře fungovat i bez něj. Sérii bonusových materiálů uzavírá krátký film Oslava v Ledovém království, který navazuje na nejúspěšnější disneyovku všech dob, a který byl zároveň již předfilmem Popelky v kinech. (5/10)

Originální trailer filmu Popelka

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0

WEDOS.cz - Nejlevnější registrátor domén v ČR, neomezený webhosting, virtuální a dedikované servery

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 47. týden
Kinopremiéry: Táta je tady doma a hraje si se smrtí Předposlední listopadový týden je premiérově jeden z nejslabších minimálně druhé poloviny roku. Vždyť těmi nejatraktivnějšími novinkami jsou zřejmě podprůměrná komedie Táta je doma 2 a dle všeho zbytečný remake Hráčů se... čtěte zde
Vydáno: 22.11.2017 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
TOP 20 ČR: 46. týden
TOP 20 ČR: Liga spravedlnosti po právu sundala Poirota Nedlouho po marvelovském Thorovi, který se nyní drží na bronzu, do kin vletěla skupina superhrdinů z DC v Lize spravedlnosti, mezi nimi zůstala vtisknutá Branaghova detektivka Vražda v Orient Expresu. čtěte zde
Vydáno: 21.11.2017 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 46. víkend
Box Office: Liga spravedlnosti nenaplnila očekávání Pátá komiksovka ze série rozšířeného DC univerza, Liga spravedlnosti otevřela pod hranicí očekávání a pod hranicí sta milionů dolarů, což je zatím nejslabší otvírák pro DCEU vůbec. čtěte zde
Vydáno: 20.11.2017 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 17. 11. 2017 - 23. 11. 2017
TV tipy: Kingsmanovi je znovu sedmnáct a očekává exodus Druhá polovina listopadu láká v televizi hlavně na premiéru prvního dílu vynikající akční komedie Kingsman Matthewa Vaughna. V jejím stínu zůstává i uvedení biblického velkofilmu Exodus, který ale nesplnil divácká očekávání.... čtěte zde
Vydáno: 17.11.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Zahradnictví: Nápadník 5/10
Recenze: Nápadník uzavírá trilogii Zahradnictví v trochu veselejších tónech Závěrečný díl trilogie Zahradnictví Jana Hřebejka a Petra Jarchovského se nese v komediálnějším duchu. Ze všech tří dílů je tento nejlepší, ale pořád to není žádná sláva. čtěte zde
Vydáno: 16.11.2017 13:36 v sekci Recenze | Premiéry
2
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fox plánuje Smrt na Nilu (21.11.2017 09:38 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vražda v Orient expresu – čím větší knír, tím větší zábava (08.11.2017 16:10 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Maxinožka z temného předměstí vyšetřuje vraždu v Orient expresu (08.11.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Thor: Ragnarok – nejujetější bůh hromu (26.10.2017 15:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Thor a Jigsaw překročili čáru, aby strávili den na zázračné planetě (25.10.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Jack Ryan prožívá osudnou noc, v níž hraje Need for Speed (15.09.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Hurvínek a Loganovi parťáci mají tulipánovou horečku a sledují cestu času (30.08.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Nápaditý i zábavný Baby Driver (27.07.2017 08:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Baby Driver srdečně vítá druhou stranu naděje (26.07.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Thor: Ragnarok má nový trailer (23.07.2017 10:50 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Dunkerk – mistrovské dílo války bez zbytečného patosu (21.07.2017 09:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Valerian letí do Dunkerku, města tisíce planet (19.07.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Gary Oldman jako Winston Churchill v traileru Darkest Hour (13.07.2017 20:00 v Novinky | Trailery)
- Blu-ray recenze: Rogue One: Star Wars Story (27.06.2017 17:00 v Recenze | Blu-ray)
- První trailer: Vražda v Orient expresu (01.06.2017 16:51 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   45/2017

Vražda v Orient expresu
8/10

Nové filmové zpracování klasického detektivního příběhu od Agathy Christie sází na vtipné a akčnější pojetí, než tomu bylo u předchozích dvou adaptací za cenu nižší srozumitelnosti pro dosud zcela nedotčené diváky.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

Brawl in Cell Block 99 (3x)
Yeti: Ledové dobrodružství (2x)
12 Strong (1x)
Call Me by Your Name (1x)
Králíček Petr (1x)
Táta je doma 2 (2x)
V pasti času (1x)
Sbohem děcáku (1x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2017 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
DOPORUČUJEME: Kupte si nejprodávanější hosting v ČR se slevou 50% (slevový kód: FILMSERVER)
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver