Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Popelka

Blu-ray recenze: odvážná a laskavá Popelka

Vydáno: 12.09.2015 17:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín

Slovní spojení „moderní reinterpretace klasické pohádky“ si vyložil režisér Kenneth Branagh po svém a nabídl neskutečně uctivou a perfekcionistickou adaptaci, která vynikne i po několikátém zhlédnutí v domácím kině.

PopelkaRecenzoval/a Martin Bubrín dne 12.09.2015 17:30. Slovní spojení „moderní reinterpretace klasické pohádky“ si vyložil režisér Kenneth Branagh po svém a nabídl neskutečně uctivou a perfekcionistickou adaptaci, která vynikne i po několikátém zhlédnutí v domácím kině. Hodnocení: 4

Popelka

Cinderella
Drama / Romantický / Fantazie / Rodinný
USA, 2015 , 105 min.

Režie: Kenneth Branagh
Scénář: Chris Weitz
Kamera: Haris Zambarloukos
Hudba: Patrick Doyle
Herci: Cate Blanchett, Lily James, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Nonso Anozie, Stellan Skarsgård, Sophie McShera, Holly Grainger, Derek Jacobi, Ben Chaplin, Hayley Atwell, Rob Brydon, Jana Perez, Alex MacQueen, Tom Edden

Česká premiéra: 19.03.2015

SDÍLET:    
Režisér Kenneth Branagh, v Hollywoodu etablovaný tituly jako Thor nebo Jack Ryan: V utajení, zde opět mění žánr, to však nemění nic na tom, že k látce přistupuje s podobnou vervou, jako kdyby točil Hamleta. Dialogy, které by v jiném typu filmů zaváněly svou strojeností, afektovaností a naivitou, jsou zde součástí promyšlené struktury vzdávající hold klasickým literárním dílům (odtud daný „vysoký“ jazyk), stejně jako samotné, neskonale naivní pohádkové předloze z roku 1950. Pieta a úcta k ceněnému disneyovskému originálu je ostatně cítit z každého záběru, potěší tedy, že se Branagh se scenáristou Chrisem Weitzem (Zlatý kompas, Jak na věc) nevydali cestou pouhé hrané nápodoby předobrazu, nýbrž kompletní reimaginace celého pohádkového konceptu a zasazení známých prvků do nových kontextů.

Lily James, Cate Blanchett ve filmu Popelka / Díky tomu lze v nesčetněkrát adaptovaném příběhu, který vlastně ani z hlediska dějové výstavby nemůže překvapit, stále objevovat něco nového a poutavého, což ze sledování činí spíše aktivní než pasivní zážitek hodný oddechového typu filmu. A vůbec podívanou, kterou je ideálně lepší vidět více než jednou – a to nejen kvůli mnohým skrytým náznakům na celé disneyovské univerzum (třeba scéna na bálu je ideálním příkladem), ale i nebývalé propracovanosti, co se týče samotného vyprávění.

Už dlouho nebyl k vidění film, který by byl takovým způsobem komplexní - od zapadajících dějových informací, přes dořešenost motivů až po vývoje jednotlivých postav. Vše dává v Popelce zkrátka dokonalý smysl, což z ní činí jeden z těch vzácných příkladů filmů, které i přes veškerou neoriginalitu námětu fungují jako dokonale promyšlený mechanismus, který dokáže z neatraktivního a relativně ohraného materiálu, používaných archetypů postav a žánrových klišé v jistém smyslu vykřesat originální podívanou, v níž lze s každým zhlédnutím objevovat něco nového.

Lily James ve filmu Popelka / Ohledně daného perfekcionismu by si mohl Branagh klidně podat ruce s takovým Jamesem Cameronem - i jeho Titanic nebo Avatar jsou naprosto předvídatelnými, ale působivými vypravěčskými kolosy, které zužitkovávají více než stoleté zkušenosti s vyprávěním příběhů a jejich účinků na diváka.

Branagh ve své Popelce zkrátka ukazuje (a znovu potvrzuje), že naivita, jednoduchost a klišé nemusí být automaticky zárukou nudného a nezajímavého filmu. Pokud umíte s danými prvky zacházet, vznikne dokonale promyšlený a fungující film, jehož přímočarost je spíše důkazem sofistikovanosti tvůrce, jenž se raduje ze samotného vyprávění příběhu a pomocí velkorysé inscenace dokáže tento pocit odvážně i laskavě zprostředkovat samotným divákům. (9/10)

Featurette "Craft" filmu Popelka
 

OBRAZ A ZVUK
Lily James ve filmu Popelka / Pokud jste si při vizuální stránce Popelky libovali již v kině, domácí kino zážitek nijak neochuzuje, ale naopak prohlubuje - vysokodefiničnímu přepisu totiž není co vytknout. Snímku se však daří uchvátit i navzdory tomu, že neobsahuje příliš trikových scén, typických pro filmy žánru pohádky/fantasy. Díky detailně propracované mizanscéně, opulentní výpravě a kostýmů lze v krystalicky čistém obrazu stále co objevovat, což platí zejména pro scénu plesu, kde jsou k vidění desítky precizních kostýmů a designersky vypiplané prostředí a rekvizity.

Tomu samozřejmě napomáhají i skvělé barevné kontrasty, jak mezi jednotlivými kostýmy na plese, tak třeba i mezi Popelkou a jejími nevlastními sestrami – zatímco Popelka je vždy oblečena do nevýrazné bledě modré, ony vždy nosí například křiklavě růžové či žluté šaty. Usměrňujícím prvkem mezi těmito dvěma protipóly je pak Macecha, jejíž kostýmy, líčení, herectví a úhly kamery nenápadně připomínají slavné femme fatale z filmů noir.

Lily James, Richard Madden ve filmu Popelka / Zvuk je stejně působivý jako obraz. Dialogy jsou srozumitelně odděleny od okolního prostředí, takže není možné, aby divákovi unikla jediná replika nebo detailní nuance nějakého okolního zvukového efektu. Emocionálnímu zabarvení scény samozřejmě dopomáhá krásná hudba Patricka Doylea, který by s její pomocí jakoby skládal poklonu dalším mistrům žánru. Ne nadarmo některé tóny připomenou například nedávno zesnulého velikána Jamese Hornera. Vzácně se povedl také český dabing, který možná několika postavám ubírá na věku, ale rozhodně neubírá na zážitku z filmu a jeho vypilovaných dialogů. (10/10)

Featurette "Love Story" filmu Popelka
 

BONUSY
Nejen aktuální Blu-ray vydání marvelovek mají slabou bonusovou nabídku. Stejně jako v případě Popelky to vypadá, že si studio Disney schovává nějaké ultimativní bonusy až do potenciální souborné re-edice, protože aktuální výčet lze jednoduše považovat za podprůměr. Za zmínku tak stojí pouhé dva přibližně desetiminutové segmenty, Pohádka ožívá a Připravujeme bál, které jako jediné jdou trochu pod povrch příprav této klasicistní pohádkové adaptace. První z nich se zabývá problematikou převedení naivního příběhu Popelky ze stovek přidružených textů (nejznámější z nich je bezpochyby stejnojmenný kreslený film z roku 1950) do snímku pro moderní publikum.

Lily James ve filmu Popelka / Zatímco režisér Kenneth Branagh a scenárista Chris Weitz hovoří o samotném procesu adaptace a jejím úskalí (například rozpracováním background příběhů jednotlivých postav), ústřední trio herců – Lily James, Richard Madden a Cate Blanchett – poté hovoří už o svých postavách, Popelce, Princi a Maceše, a přístupu, který zvolili při ztvárňování svých rolí. Klasická bonusová featurette sloužící k propagaci je vystřídána pohledem do zákulisí královského bálu, který se natáčel celé dva týdny, a v jednu chvíli se na place nacházelo více než 500 filmových pracovníků, včetně štábu, komparzu a herců. Zde se opět dostávají ke slovu herci, tentokrát romantizující své taneční scény, ale hlavně držitelka několika Oscarů, kostymérka Sandy Powell, a designér Dante Foretti, kteří dbali na to, aby byla daná sekvence co nejpestřejší a nejopulentnější.

Zbytek bonusů už obsahuje informací podstatně méně. Kostýmová zkouška je tříminutovou představovačkou kostýmů a zábavných momentů během natáčení, zatímco Elčini chlupatí kamarádi se v pár minutách ohlíží za úskalími natáčení se zvířaty. Zajímavým segmentem je také alternativní začátek filmu, který více prokresluje Elčino dětství - podle slov režiséra byl však zbytečně dlouhý a prolog dokázal dobře fungovat i bez něj. Sérii bonusových materiálů uzavírá krátký film Oslava v Ledovém království, který navazuje na nejúspěšnější disneyovku všech dob, a který byl zároveň již předfilmem Popelky v kinech. (5/10)

Originální trailer filmu Popelka

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mandy - Kult pomsty 7/10
Za horizontem: Nicolas Cage v halucinogenní revenge story Mandy - Kult pomsty Nicolas Cage hraje muže mstícího se za smrt své přítelkyně v thrilleru Mandy - Kult pomsty, který byl k vidění mimo jiné i na letošním MFF v Karlových Varech. čtěte zde
Vydáno: 22.09.2018 10:00 v sekci Recenze | Za horizontem
0
TV tipy: 21. 9. 2018 - 27. 9. 2018
TV tipy: Rommel a Rambo mají prima bráchu Blade Runnera Ani konec září v televizi neohromí žádnou atraktivní nabídkou, v programech se ovšem přesto najde pár zapomenutých a jen zřídka připomínaných zdařilých filmů. Po letech se navíc odvysílání dočká legendární sci-fi Blade... čtěte zde
Vydáno: 21.09.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 38. týden
Kinopremiéry: Muži touží po skatech a tváři Tři ze čtyř aktuálních premiér jsou tuzemské výroby a zejména pochybná komedie Po čem muži touží je jasným diváckým hitem. Mnohem zajímavěji se ovšem jeví dokument King Skate. Jedinou nečeskou novinkou je polské drama Tvář. ... čtěte zde
Vydáno: 19.09.2018 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 37. týden
Top 20 ČR: Predátor u nás zabodoval O právě uplynulém víkendu se nejvíce chodilo na novinku Predátor: Evoluce, která v kinech předstihla horor Sestra. čtěte zde
Vydáno: 18.09.2018 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 37. víkend
Box office: Predátor stačil na vrchol Akční novinka Predátor: Evoluce si urvala první místo žebříčku se slabým otvírákem 24 milionů. Mezitím se Mission Impossible: Fall Out stal nejúspěšnějším dílem série. čtěte zde
Vydáno: 17.09.2018 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Muzikál Dannyho Boylea dorazí v létě 2019, Panství Downton v září 2019 (20.09.2018 09:40 v Novinky | Zprávy)
- Nejlépe placenou herečkou roku 2018 je Scarlett Johanson (18.08.2018 09:51 v Novinky | Zprávy)
- Oscar Isaac honí nacisty v traileru Operace finále (26.07.2018 21:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Nebýt ABBY, byl by muzikál Mamma Mia! Here We Go Again katastrofou (19.07.2018 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Mamma Mia zanechává v kinech děsivé dědictví (18.07.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Rodinný fantasy horor Čarodějovy hodiny má nový trailer (28.06.2018 19:15 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Debbie a její parťačky variují Dannyho parťáky v ženském podání (07.06.2018 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Profesorka zločinu Debbie a její parťačky vyprávějí Patovi a Matovi duchařské historky (06.06.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Mauglí Andyho Serkise v prvním traileru (22.05.2018 08:33 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Divoký Mesiáš radí jak na věc a předkládá neslušný návrh (18.05.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Mamma Mia: Here We Go Again! má nový trailer (08.05.2018 16:58 v Novinky | Trailery)
- Ed Sheeran v hudební komedii Dannyho Boylea (17.04.2018 12:41 v Novinky | Zprávy)
- Režisér hororu Tiché místo chystá sci-fi Life on Mars (14.04.2018 10:33 v Novinky | Zprávy)
- Debbie a její parťačky v novém, hvězdami nabitém traileru (13.04.2018 10:52 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The House with a Clock in Its Walls (27.03.2018 22:38 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2018, část 1. (14.01.2018 10:02 v Články | Publicistika)
- Recenze: V Nejtemnější hodině exceluje Gary Oldman v roli Winstona Churchilla (13.01.2018 08:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Dom Hemingway bez soucitu používá selský rozum (12.01.2018 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   37/2018

Predátor: Evoluce
6/10

Shane Black, scenárista Posledního skauta a režisér Správných chlapů, se pustil do pokračování Predátora, v němž obávaný mimozemský lovec ztroskotá na Zemi a vydává se po stopě svého lidmi odcizeného vybavení.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

Tyrel (1x)
Joker (3x)
Halloween (2x)
Child's Play (1x)
The Sisters Brothers (6x)
If Beale Street Could Talk (1x)
Raubíř Ralf a internet (1x)
The Haunting of Hill House (1x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2018 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver