Preview: Matt Damon je Marťan na samotce

Vydáno: 06.09.2015 10:00 - Ivan Hladík | foto: facebook tvůrce

Nebývá to úplně stoprocentní jistota, že film natočený podle veleúspěšné literární předlohy je také zajímavý pro diváky a vždy povedený. Marťan má ale docela slušné šance. Režíruje ho Ridley a hraje Matt. To zní slibně.
Marťan je příběh astronauta Marka Watneye (Matt Damon), který během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu.

Fotografie z filmu Marťan / The MartianV okamžiku, kdy se mu to podaří, začnou miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostaly tohoto „Marťana“ domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. Filmové adaptace bestselleru románu se ujal režisér Ridley Scott a do hlavních rolí obsadil hvězdnou sestavu, v níž se vedle Matta Damona představí Jessica Chastain, Kristen Wiig, Kate Mara, Michael Peña, Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor a Donald Glover.

Kniha Andyho Weira u nás vyšla letos a po celém světě se stala vyhledávaným čtivem, i když i názory na ni nejsou úplně černobílé. Někteří obdivovatelé předlohy jsou uneseni rafinovaností hlavního hrdiny, který jim v zápalu snahy o přežití připomíná MacGyvera. Odpůrci zase kontrují nesmyslností některých věcí, ale ruku na srdce – nejsme-li odborníci na astronautiku, asi úplně nepoznáme, co ještě je reálné a co nikoli. Co tedy bude nejspíš na příběhu zajímavé?

Matt Damon, Jessica Chastain, Aksel Hennie ve filmu Marťan / The MartianVlastně v kabátě příslušném našemu století znovu odhalíme příběh ne nepodobný Robinsonovi Crusoe. Jistě, scénář Drewa Goddarda o tom, jak člověk skončí sám uprostřed vesmíru, není zase tak novátorský. Vždyť to není zase tak dávno, kdy na naše emoce útočil snímek Gravitace. Ale právě styl vyprávění a celkové pojetí je to, co může z poměrně banálního startu udělat strhující podívanou. Tady všechno (nebo podstatná část) stojí na výkonu Matta Damona. A mě osobně tenhle týpek baví čím dál tím víc.

Matt Damon totiž v posledních letech dokázal zahrát spoustu naprosto rozdílných postav. Citlivého otce rodiny (Koupili jsme zoo) i akčního hrdinu (Elysium). Navíc, a to je podle mého jeho velká výhoda, s Mattem se dá poměrně dobře identifikovat. Nepůsobí coby nedostižný vzor nadsamce jako třeba Chris Hemsworth a svou obyčejností, při které si ale pořád zachovává sexappeal získaný v devadesátých letech a pak bourneovskými filmy, dokáže okouzlit ženy i muže. O jeho hereckých kvalitách snad není pochyb. A teď se tedy postaví čelem k situaci, ve které je potřeba zachovat chladnou hlavu, prokázat důvtip a mít trochu kliku.

Mark Watney má dost vysoké šance uspět, pokud bude tak dobrý, jak ho představuje předloha. Určitě stojí za to dát Marťanovi šanci.

Marťan má premiéru 1. 10. 2015

Oficiální trailer filmu Marťan


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Nepřesnosti v knize? (Gouda, 06.09.2015 13:44) Reagovat

    Tohle je naprosté hard sci-fi dotažené tak daleko, jak to jen šlo. Andy Weir SPOČÍTAL veškeré orbitální trajektorie. Všechna chemie a veškeré energetické bilance jsou extrémně realistické. Až na pár detailů je veškerá prezentovaná technologie možná už dnes, nebo vyloženě za rohem. Než kniha vyšla oficiálně, autor mnoho chyb na popud čtenářů opravil. Všechny nepřesnosti, které tam zůstaly, jsou přiznané, a jejich náprava by s sebou nesla kompletní změnu nebo destrukci příběhu. A těch chyb je strašně málo. Já říkám: Nevyhýbejte se vědě, na které to dílo stojí. Přišli byste o zásadní část zážitku. Tohle je milostný dopis vědě a technice, inženýrské porno, symfonie logického myšlení. S Gravitací to opravdu srovnat nelze, protože tam jste na prstech jedné ruky mohli spočítat co je správně. Tady budete na prstech jedné ruky počítat chyby, a to je unikátní.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY