Kinopremiéry: Nesmrtelná Amy je vykolejená

Vydáno: 05.08.2015 07:26 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První srpnové premiéry nejsou na první pohled až tak atraktivní, protože mezi nimi chybí nějaké velké lákadlo. Větší divácký potenciál mají snad jen sci-fi Nesmrtelný a komedie Vykolejená. Kvalitní by ale měl být i dokument Amy.
Nesmrtelný (Self/less) (Freeman Ent.)

Plakát filmu Nesmrtelný / Self/lessSci-fi thriller láká především na zápletku, která spoléhá na tematiku cestování v čase, jež je stále atraktivní a nabízí nepřeberné možnosti. O vizuální stránku filmu strach mít nemusíme, neboť režisérem je indický obrazový "fetišista" Tarsem Singh, takže se dají čekat velká kouzla a barevná opulentnost. Mnohem obtížněji odhadnutelná bude právě příběhová stránka, která může velmi snadno zklamat a změnit se v přehlídku nelogičností a bizarností. V hlavních rolích snímku, jehož hodnocení se zatím pohybují někde na úrovni lehčího nadprůměru, se objeví Ben Kingsley a Ryan Reynolds. Premiéra týdne, která může dopadnout jakkoli.

Synopse: Průmyslový magnát a miliardář Damian Hale (Ben Kingsley) ovládá svůj svět, v němž ze své newyorské základny rozehrává mistrovské mocenské hry. Se svou dcerou Claire (Michelle Dockery) se vzájemně odcizili, jediný opravdový vztah tak má jen ke svému celoživotnímu příteli a pravé ruce Martinu O´Neilovi (Victor Garber). Jenže diagnóza nevyléčitelné rakoviny ho přiměje podstoupit radikální lékařský zákrok "odpoutání", který pro něho zvrátí běh času.

Zajímavost: Přístroj, který je ve filmu používán pro přenos vědomí, je ve skutečnosti upravený CT skener, jenž se užívá ve zdravotnictví.

Český trailer filmu Nesmrtelný / Self/less
Vykolejená (Trainwreck) (CinemArt)

Český plakát filmu Vykolejená / TrainwreckPo třech letech (a do našich kin dokonce po dlouhých osmi) přichází nová komedie od režiséra Judda Apatowa, což samo o sobě určité skupině diváků stačí k tomu, aby si šla koupit lístek. Film, jehož synopse nevypadá nikterak originálně, je zajímavý též tím, že v hlavní roli se poprvé v kariéře představí Amy Schumer, která napsala i scénář. Společnost jí budou dělat mimo jiné Tilda Swinton, Bill Hader nebo Marisa Tomei, takže by mělo být o zábavu postaráno. Podle prvních ohlasů to sice vypadá, že tvůrce si vybral slabší chvilku a hlavní hrdinka je dost nesnesitelná, to ale pravověrným fandům hrubozrných komedií asi vadit nebude.

Synopse: Amy (Amy Schumer) má skvělou práci ve společenském časopise, báječné kamarádky, útulný byt a zástup partnerů, kteří od ní prakticky nic nechtějí. Takhle spokojeně by asi žila už navždy, kdyby se nerozhodla napsat rozhovor s velmi úspěšným sportovním doktorem Aaronem (Bill Hader). Situace se ale poněkud zvrtne a oni spolu skončí v posteli. Zatímco ona to považuje za příjemný úlet, on by to rád opakoval. Amy se toho zalekne a dá mu "kopačky". Později si ale uvědomí, že se jí už vlastně nechce běžet životem tak úplně samotné.

Zajímavost: Jde o první film v kariéře Apatowa, k němuž si nenapsal scénář.

Oficiální český trailer filmu Vykolejená / Trainwreck
Amy (Amy) (Aerofilms)

Český plakát filmu Amy / AmyBritský životopisný dokument se snaží přiblížit tragickou osobnost předčasně zemřelé zpěvačky Amy Winehouse, která během své krátké kariéry získala miliony fanoušků a ovlivnila řadu dalších umělců. Jeho výhodou by měly být unikátní archivní záběry a nenásilná snaha o analýzu jejích textů a písní, které se vždy vztahovaly k určité etapě jejího života. Prozatímním vynikajícím hodnocením se vlastně nelze divit, když autorem snímku je Asif Kapadia, který před pěti lety uhranul svět portrétem legendy formule 1 (ten se do našich kin bohužel nedostal). Vzhledem k tomuto jménu je naděje, že by snímek bavil i ty, kteří o ženě s charakteristickým a nádherným hlasem nikdy neslyšeli, poměrně vysoká.

Synopse: Kdo ve skutečnosti byla Amy Winehouse? Co skrývala před okolním světem a proč zemřela v pouhých sedmadvaceti letech? Dokument nechává promluvit především ji samotnou prostřednictvím archivních materiálů, rozhovorů a záběrů, zejména ale prostřednictvím její hudby a textů, které vždy reflektovaly aktuální události z jejího života. Ačkoli toužila jen po opravdové lásce a hudbě, stala se ikonou fanoušků a cílem bulvárních novinářů, což nesla velmi těžce.

Synopse: Winehouse zemřela v červenci 2011 ve věku sedmadvaceti let na otravu alkoholem.

Český trailer filmu Amy / Amy
Když zvířata sní (Når dyrene drømmer) (Film Europe)

Český plakát filmu Když zvířata sní / Når dyrene drømmerDánský horor z loňského roku vypadá dle synopse hodně zajímavě a neotřele a na první pohled by mělo jít o příjemnou alternativu hollywoodskému mainstreamu. Jestli tomu tak ale skutečně je, nelze snadno odhadovat, neboť jde o režijní debut Jonase Alexandera Arnbyho a ani v hlavních rolích se neobjevuje nikdo, kdo by mohl být našinci byť jen trochu víc povědomý. Dostupné ohlasy ale nejsou úplně spokojené a hovoří spíše o promarněné příležitosti a zbytečné žánrové rozptýlenosti. Milovníci ponurých severských dramat si ale snímek určitě ujít nenechají.

Synopse: Devatenáctiletá Marie (Sonia Suhl) žije sama se svými rodiči a nemá nikoho, komu by se mohla svěřovat. Jedinou výjimkou je Daniel (Jakob Oftebro), jehož její divoká povaha okouzluje. Místní lidé z ní však mají obavy, podobně jako z její matky, která trpí záhadnou chorobou, která ji upoutala na invalidní vozík. Když dívka zjistí, že se její tělo mění - na hrudi a zádech jí roste hustá srst - začne pátrat po odpovědích vztahujících se k utajované rodinné minulosti. V důsledku toho pak bude muset učinit volbu, která pro ni bude mít nedozírné následky.

Český trailer filmu Když zvířata sní / Når dyrene drømmer
Malý dráček (Der kleine Drache Kokosnuss) (Mirius FD)

Plakát filmu Malý dráček / Der kleine Drache KokosnussS minimální propagací vstupuje do kin animák z loňského roku, který je ukázkou německé dětské kinematografie. Trailery i plakáty vypadají trošku laciněji, s čímž se ale vzhledem k tomu, že nejde o hollywoodský snímek, dá počítat a zkušenější divák na to asi bude připravený. O režii se podělili Hubert WeilandNina Wels, kteří pravděpodobně cílí jen a pouze na ty nejmenší, bez nichž asi návštěva kina nemá smysl. Jelikož recenzí čekat moc nemůžete, musíte se v tomto případě spoléhat na vlastní úsudek a instinkt.

Synopse: Dráček Kokosáček a jeho kamarád Oskar se narodili na Dračím ostrově, ale jsou jiní než ostatní. Kokosáček totiž nelétá a Oskar je vegetarián. Společně s vynalézavou dikobrazicí Matildou musí zachránit ostrov před nebezpečnou sopkou, která se po letech probudila.

Český trailer filmu Malý dráček / Der kleine Drache Kokosnuss


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY