Kinopremiéry: Iracionální Karel Zeman se vydává na Mission: Impossible

Vydáno: 29.07.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Posledním červencovým premiérám jasně vládne páté pokračování série Mission: Impossible, které zastiňuje i další počin Woodyho Allena. Ztratit by se ale nemusely ani originální romance a restaurovaný Vynález zkázy.
Mission: Impossible - Národ grázlů (Mission: Impossible - Rogue Nation) (CinemArt)

Český plakát filmu Mission: Impossible - Národ grázlů / Mission: Impossible - Rogue NationPopulární akční série se dočkala už pátého dílu a opět se dají očekávat vysoké tržby a věřme, že i filmařská kvalita. I tentokrát se měnil režisér, důvěru totiž dostal Christopher McQuarrie, jenž si napsal i scénář, takže by ústřední příběh mohl být chytrý až inteligentní, což u podobných velkofilmů nebývá obvyklé. V hlavní roli se pochopitelně vrací Tom Cruise, jemuž znovu kryjí záda Ving Rhames, Simon Pegg a Jeremy Renner, nově se pak objeví Alec Baldwin, Rebecca Ferguson nebo Sean Harris. Ačkoli recenze budou dostupné až na poslední chvíli, na statutu premiéry týdne se toho moc nezmění.

Synopse: Poněkud neortodoxní metody tajné služby IMF už se státním úředníkům zajídají, takže ji rozpustí a jejího šéfa Ethana Hunta (Tom Cruise) chtějí hnát k odpovědnosti. Mezitím se ale o slovo pomalu hlásí organizace Syndikát, jejímiž členy jsou zběhlí tajní agenti. Ta chce pomocí řízených teroristických útoků zavést trochu jiný světový pořádek. Ačkoli Hunt nemá oficiální povolení a pohybuje se v ilegalitě, shromáždí své nejlepší lidi (Simon Pegg, Jeremy Renner a Ving Rhames) a pokusí se tyto teroristy zastavit.

Zajímavost: V průběhu natáčení byl Cruise šestkrát zraněn.

Oficiální český trailer filmu Mission Impossible: Rogue Nation
Iracionální muž (Irrational Man) (Bioscop)

Plakát filmu Iracionální muž / Irrational ManNormu jednoho filmu ročně si plní legendární Woody Allen, jenž tentokráte přichází s civilním příběhem o profesorovi v krizi, který si začne románek se svou studentkou. Asi se nedá čekat nějaká zásadní změna stylu, ale spíše typický melancholický kousek, který potěší především režisérovy fanoušky. V obsazení tentokráte hrají prim Joaquin Phoenix a Emma Stone. První hodnocení se pohybují někde na hranici solidního nadprůměru, takže zklamání by se snad dostavit nemělo. Příznivci nejslavnějšího neurotika ale stejně na recenze příliš nedbají a do kina určitě zajdou.

Synopse: Uznávaný profesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) je už přes rok emocionálně na dně, nemůže psát, dýchat, nemá smysl života, nedokáže se z ničeho radovat. Není tedy divu, že jeho jediným přítelem se stává alkohol. Aby přišel na nové myšlenky, přijíždí učit na fakultu do malého města. Zde se brzy zaplete se dvěma ženami - osamělá Rita (Parker Posey) od něj očekává záchranu z nešťastného manželství, jeho nejlepší studentka Jill (Emma Stone) se stává jeho nejbližší kamarádkou. I když ji jeho rozervaná duše, exotická minulost a labilita přitahují, on se trvalému vztahu s ní brání.

Český trailer filmu Iracionální muž / Irrational Man
Věčně mladá (The Age of Adaline) (APK Cinema Service)

Český plakát filmu Věčně mladá / The Age of AdalinePoměrně originální synopsi má zajímavě vypadající romance, která se v zahraničí těší i solidnímu hodnocení. Režie se chopil téměř neznámý Lee Toland Krieger, který do hlavní role obsadil Blake Lively, kterou doplňují mimo jiné Michiel Huisman, Harrison Ford nebo Ellen Burstyn. Jelikož ohlasy jsou relativně spokojené, mohlo by jít o neotřelou žánrovou podívanou, která bude osvěžující alternativou hollywoodského mainstreamu. Snad se zadařilo.

Synopse: Ani ne třicetiletá Adaline (Blake Lively) havaruje se svým autem a stane se zázrak - nejen, že přežije, ale dokonce přestane stárnout a žije dalších osmdesát let. Věčné mládí se ale brzy projeví jako překážka běžného života. Adaline bezmocně sleduje, jak stárne její dcera, dlouhodobě nemůže prožívat lásku, až zůstává úplně sama. Po letech se v jejím životě objeví Ellis Jones (Michiel Huisman), do něhož se zamiluje. Vše vypadá idylicky, jenže brzy se Adaline potkává s otcem svého milého, Williamem (Harrison Ford), který ji před lety miloval.

Zajímavost: Hlavní roli odmítly Natalie Portman a Katherine Heigl.

Český trailer filmu Věčně mladá / The Age of Adaline
Nenasytná Tiffany (A-Company CZ)

Plakát filmu  / Nenasytná TiffanyVelice bizarně působí tuzemský dobrodružný sci-fi horor, který do kin vstupuje s minimální propagací. Jeho autorem je celovečerně debutující svérázný režisér a scenárista se zvláštním jménem Andy Fehu, který se toho dle dostupných ohlasů "nebál" a pokusil se o poctivé hororové béčko, které nakombinoval s typicky českým "buranským" filmem. Zní to hodně zajímavě a minimálně za pozornost by tohle dílko mělo stát. V hlavní roli se objeví Leoš Noha. Pravděpodobně nepůjde o divácký snímek, mohl by ale aspirovat na budoucí kult.

Synopse: Pepa (Leoš Noha) tráví většinu času vysedáváním po hospodách. Aby si vydělal na skromné živobytí, vykrádá chaty a ukradené předměty prodává v zastavárně. Při jednom ze svých lupičských výpadů je málem chycen při činu a během následného útěku náhodou objeví starou videokameru. Ta skrývá záznam, který odhaluje cestu k netušenému pokladu. Pepa je ohromen a okamžite po něm zatouží. Brzy však pochopí, že aby ho získal celý, nebude muset podstoupit jen dlouhé hodiny kopání. Cena bude mnohonásobně vyšší.

Oficiální trailer filmu Nenasytná Tiffany
Vynález zkázy (AČFK)

Plakát filmu  / Vynález zkázyV rámci Projektu 100 mají zájemci možnost vidět na velkém plátně nově restaurované dílo velikána československé kinematografie Karla Zemana. Ačkoli zrovna tato adaptace románu Julese Verna nepatří k jeho nejslavnějším a nejlepším počinům, stále nabízí jedinečnou ukázku jeho unikátního talentu a nadčasových triků, které prakticky nemají obdoby ani dnes. Vizuální a technické stránce notně pomáhají i méně známí herci, kteří na sebe nestrhávají zbytečnou pozornost. Jedinečná příležitost, jak vidět u nás nedoceněného režiséra tak, jak původně zamýšlel. Více se dočtete v nedávném Stroji času.

Synopse: Profesor Roch (Arnošt Navrátil) pracuje se svým asistentem Hartem (Lubor Tokoš) na vynálezu nové, neobyčejně výbušné látky. Jednoho dne unese profesora ze sanatoria hrabě Artigas (Miroslav Holub), který chce, aby vynález dokončil v jeho sídle. Artigas unese i Harta, jenž se snaží profesora osvobodit a zabránit tak zkáze.   

Zajímavost: Značná část filmového materiálu je dvakrát, někdy i třikrát exponovaná.

Trailer filmu Vynález zkázy
Karel Zeman - filmový dobrodruh (AČFK)

Plakát filmu  / Karel Zeman - filmový dobrodruhCelovečerní dokument režiséra Tomáše Hodana nabízí pohled "pod pokličku" jednoho z nejslavnějších a nejuznávanějších tuzemských režisérů všech dob. Údajně velice povedená záležitost odhaluje něco z toho, jak vlastně své filmy natáčel, ale především se snaží upozornit na jeho inspirační zdroje a styl práce. Třešínkou na dortu by měl být fakt, že o autorově vlivu na svou tvorbu promluví i takoví filmaři jako Tim Burton nebo Terry Gilliam. Pro ty, kteří chtějí československého vizionáře a unikátního tvůrce poznat zblízka, jasná volba.

Synopse: Film se ohlíží za životem, dílem a významem klasika světového filmu. Odhaluje inspirativní zdroje jeho tvorby, ohlas ve světě a nahlédne do kuchyně průkopníka filmových triků. Karel Zeman byl filmovým solitérem, stvořil si vlastní svět vycházející z jeho imaginace. Všechno se naučil sám, neprošel žádnou filmovou školou, nedá se zařadit do žádného směru ani období. Přesto jsou jeho díla nadčasová.

Originální trailer filmu Karel Zeman - filmový dobrodruh


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY